Από ποιες αρρώστιες που μεταδίδονται σεξουαλικά κινδυνεύουν οι έφηβοι;
Οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε σχέση με τους ενηλίκους.
Συχνά αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται ο όρος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Τα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, αν και η αντιμετώπισή τους επιπλέκεται από το γεγονός της ασυμπτωματικής τους μετάδοσης, όπως στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων και των κονδυλωμάτων. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη ενός ΣΜΝ διευκολύνει τη μετάδοση άλλου, όπως της HIV λοίμωξης, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Τα πιο συχνά ΣΜΝ είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η μόλυνση από τον ιό του AIDS (HIV), η μόλυνση από τους ιούς παπιλόμα (HPV), οι τριχομονάδες, η σύφιλη και η ηπατίτιδα Β.
Για προστασία από αυτά τα νοσήματα, οι έφηβοι θα πρέπει να μην έχουνι πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, να ζητούν να χρησιμοποιεί ο σύντροφός τους πάντα προφυλακτικό σε οποιουδήποτε είδους σεξουαλική επαφή, να αποφεύγουν επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές και να εμβολιασθούν για την ηπατίτιδα Β και τους ιούς παπιλόμα.
Σύμφωνα με στοιχεία από την επιτήρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, περισσότερες από το 70% των δηλωθέντων περιπτώσεων χλαμυδιακών λοιμώξεων, περίπου το 40% των περιστατικών γονόρροιας και το 17% των συφιλιδικών λοιμώξεων, αφορούν νεαρά άτομα 15 έως 24 ετών. Επίσης, μεγάλο ποσοστό ατόμων μολύνονται για πρώτη φορά από τον HPV, τα κονδυλώματα, στα εφηβικά τους χρόνια.
Δυστυχώς, ΣΜΝ μπορεί να εμφανισθούν σε βρέφη και παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συγγενείς λοιμώξεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η μη θεραπεία πιθανής χλαμυδιακής λοίμωξης της μητέρας είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση σοβαρών οφθαλμικών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε τύφλωση, σε περισσότερα από 4000 νεογνά/έτος παγκοσμίως.
Οι εξετάσεις για τα ΣΜΝ μπορούν να γίνουν προληπτικά. Στην περίπτωση όμως μίας «ύποπτης» επαφής που πρέπει να ελεγχθεί, λαμβάνεται υπόψη ότι για κάποια ΣΜΝ υπάρχει ένα «χρονικό» παράθυρο που δεν επιτρέπει τη διάγνωσή τους. Οι πρώτες ορολογικές εξετάσεις για τη Σύφιλη (FTA) θετικοποιούνται τουλάχιστον 21 μέρες μετά τη μόλυνση.
Τα προφυλακτικά είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τα ΣΜΝ.
mothersblog