Φάρμακο και με τη βούλα (μόνο) το ελληνικό ελαιόλαδο!
Ελαιόλαδα υπάρχουν πολλά, το ελληνικό όμως δεν μπαίνει στη σύγκριση με κανένα. Αυτό προκύπτει από κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, καθώς αποδείχτηκε ότι υπερέχει όλων των άλλων στις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και δη τη θωράκιση της καρδιάς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που χρηματοδότησαν η εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με πλούσια περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, αποτελεί «ασπίδα» για το καρδιαγγειακό σύστημα και πλεονεκτεί έναντι ελαιολάδων άλλων χωρών με τα οποία συγκρίθηκε στην έρευνα.
Η ουσία ελαιοκανθάλη «προδίδεται» από την πιπεράτη αίσθηση που αφήνει το λάδι στον λαιμό και αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά της είχε διαπιστωθεί σε εργαστηριακό επίπεδο ήδη από το 2005.
Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν στην πρώτη κλινική έρευνα που έγινε για τον σκοπό αυτόν στο Πανεπιστήμιο Davis των ΗΠΑ και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λειτουργεί σαν φάρμακο, καθώς αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων με αποτέλεσμα να θωρακίζει την καρδιά και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικών.
Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Ελένη Μέλλιου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που διεξήγαγαν τον Ιανουάριο του 2015 στις ΗΠΑ.
Τα πειστήρια
Οι ερευνητές επέλεξαν ένα δείγμα ελαιολάδου ποικιλίας «Κορωνέικη» από την περιοχή ΠΟΠ Καλαμάτας (από τα χωριά Λάμπαινα, Ακριτοχώρι, Λευκοχώρα) με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, ένα αμερικανικό ελαιόλαδο ποικιλίας Αρμπεκίνα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης, και ένα τρίτο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ισοδύναμο σε ολικές φαινόλες χωρίς όμως το συγκεκριμένο συστατικό.
Η μελέτη έγινε σε εννέα υγιείς Καλιφορνέζους άνδρες φυσιολογικού μεγέθους, στους οποίους κάθε εβδομάδα δίνονταν τρεις κουταλιές της σούπας από τις παραπάνω ποικιλίες. Δύο ώρες μετά τη λήψη των ελαιολάδων, τους υπέβαλλαν σε αιμοληψία για να διαπιστωθεί το επίπεδο συσσώρευσης αιμοπεταλίων στον οργανισμό τους.
Την τέταρτη εβδομάδα, οι επιστήμονες τους χορήγησαν τη φαρμακευτική ουσία ιβουπροφαίνη.
Οπως προέκυψε, το ελληνικό ελαιόλαδο υπερείχε σημαντικά έναντι των υπολοίπων δύο, καθώς ανέστειλε τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, ενώ το τρίτο λάδι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του ελληνικού ελαιολάδου και σε σύγκριση με τη φαρμακευτική ουσία, καθώς μόλις τρεις κουταλιές είχαν τα ίδια αποτελέσματα με την ισχυρή δόση που χορηγήθηκε στα τέσσερα από τα εννέα άτομα.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Ξενοφών Κάππας, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την παγκόσμια καλή φήμη του μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελαιολάδου».
Οπως ανέφερε, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς καθώς η παρασκευή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησε να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή από όλους τους αρμόδιους φορείς.
Τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης που έγινε για τον σκοπό αυτό επιτρέπουν τη διεξαγωγή νέων, μεγαλύτερων ερευνών, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ευεργετικές επιπτώσεις του ελληνικού ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης και σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Ελληνική κυριαρχία
Ο «υγρός χρυσός» ή αλλιώς το ελαιόλαδο είναι άφθονο στην Ελλάδα, καθώς κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την παραγωγή του παγκοσμίως.
Οι περισσότερες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο βρίσκονται στην Μεσόγειο. Η Ισπανία έρχεται πρώτη στην παραγωγή ελαιόλαδου , συγκεκριμένα παράγει 1.500.000 τόνους. Ακολουθεί η Ιταλία με 500.000 τόνους , ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 300.000 τόνους. Συνολικά, το 98% των ελαιόδεντρων βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου και από αυτό, το 70% είναι στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.
Όμως η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο με ποσοστό που αγγίζει το 80%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία είναι 45% και για την Ισπανία 30%. Για αυτό τον λόγο το ελληνικό ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο στον κόσμο. Στο Ελληνικό έδαφός καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι ελαιολάδου κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία εξαιρετικά-παρθένο.
Οι σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, στην οποία παράγεται το 65% της συνολικής παραγωγής, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Πέρα από την Ευρώπη η Ελλάδα εξάγει πια ελαιόλαδο και σε άλλες πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.
koolnews