Θα λυθεί το μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας το 2012;
Οι μυστικές πύλες στην καρδιά της Μεγάλης Πυραμίδας είναι πιθανό να ανοίξουν για πρώτη φορά το 2012, τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει μία βρετανική εταιρεία ρομπότ, λύνοντας έτσι ένα αρχαιολογικό μυστήριο από το 1872.
Η Scoutek, είχε αρχίσει να εξερευνά ήδη τον χώρο πίσω από τις πύλες, νωρίτερα αυτόν τον χρόνο και μας έφερε για πρώτη φορά εικόνες, χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό φίδι, όμως η εξερεύνηση διακόπηκε λόγω των πρόσφατων αναταραχών στη χώρα. Τώρα ο επικεφαλής της επιχείρησης, Shaun Whitehead, δήλωσε: «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πάλι το 2012».
Το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, είχε σταματήσει την χορήγηση αδειών για έρευνα, όπως αυτή της ρομποτικής εξερεύνησης, Djedi, της Μεγάλης Πυραμίδας,ωστόσο, πρόσφατα ξεκίνησε την χορήγηση αδειών και πάλι.
Η εκστρατεία πήρε το όνομα Djedi, από τον μάγο συμβουλάτορα του Χέοπα, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του ηγεμόνα κατά την κατασκευή της πυραμίδας. Είναι ένα κοινό πρόγραμμα που ιδρύθηκε από τον Δρ Ng του Χονγκ Κονγκ, και την Scoutek του Ηνωμένου Βασίλειου, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, την Dassault Systèmes της Γαλλίας και το Πανεπιστήμιο του Leeds.
Τα τέσσερα στενά περάσματα, τα οποία οδηγούν βαθιά μέσα στην 4.500 ετών Μεγάλη Πυραμίδα έχουν προβληματίσει τους αρχαιολόγους, από τότε που βρέθηκαν για πρώτη φορά το 1872. Τα περάσματα με μήκος μόλις 20 εκατοστών, είναι κατανοητό ότι δεν γίνεται να εξερευνηθούν από άνθρωπο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι σκοπός ύπαρξής τους, ήταν για να προσφέρουν έξοδο στο πνεύμα του Φαραώ στη μετά θάνατόν ζωή.
Η πυραμίδα αποτελεί το τελευταίο από τα 7 θαύματα του κόσμου, και πιστεύεται ότι χτίστηκε ως τάφος για τον Φαραώ Χέοπα, ο οποίος κυβέρνησε την τέταρτη αιγυπτιακή δυναστεία και πέθανε το 2566 π.Χ. Αυτή διέθετε νεκρικούς θαλάμους, χώρους υποδοχείς, φρεάτια αερισμού και σήραγγες πρόσβασης, Υπάρχουν τρία κύρια τμήματα: ο Θάλαμος του Βασιλιά, ο Θάλαμος της Βασίλισσας και η Μεγάλη Έκθεση.
Ο θάλαμος του Βασιλιά, διαθέτει δύο αγωγούς που επικοινωνούν με το εξωτερικό, όμως δύο τούνελ, από τον θάλαμο της Βασίλισσας, προχωράνε προς το εσωτερικό της πυραμίδας και συναντάνε δύο πέτρινες πόρτες. Ορισμένοι ειδικοί, θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, πίσω από αυτές να κρύβεται ένας μυστικό θάλαμος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της πυραμίδας για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το βαθύτερη εσωτερική της δομή. Το 1993 ένα ρομπότ ανακάλυψε μια μικρή πόρτα με μεταλλικές καρφίτσες, που αποτελούσε και την πρώτη φορά που είχε βρεθεί μέταλλο στο εσωτερικό της πυραμίδας, πυροδοτώντας τις εικασίες για την χρηστικότητα αυτών τα καρφιτσών, ως πιθανά κλειδιά ή χειρολαβές. Το 2002 ένα διαφορετικό ρομπότ κατάφερε και έφερε εικόνες, από έναν κρυφό θάλαμο, αφού πρώτα είχε τρυπήσει ένα πέτρινο τοίχο.
Το τελευταίο ρομπότ, που μπήκε μέσα στην πυραμίδα, και ήταν αυτό της βρετανικής εταιρείας Scoutek, το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για την μελέτη στενών χώρων.
Η πόρτα που προβληματίζει ακόμα τους επιστήμονες,φαίνεται να είναι γυαλισμένη, χάρη ακριβώς στην ευλίγιστη κάμερα που διέθετε το ρομποτικό φίδι, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποτελεί ένα βασικό τμήμα της δομής της πυραμίδας, και όχι απλώς μία πόρτα η οποία σκοπό έχει να σταματήσει διάφορα συντρίμμια να μπουν στην είσοδο.
proho.gr