Λόγω οικονομικής κρίσης διακόψαμε την ανέγερση ναού στην Τουρκία πριν από 1800 χρόνια!
Η οικονομική κρίση δεν είναι νέο φαινόμενο. Αλλοτε βέβαια στερεί από κάποιους ακόμη και τα βασικά αγαθά, σε άλλες εποχές απλώς δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση λαμπρών ναών της απαράμιλλης ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» οι αρμόδιες αρχές στην Τουρκία θα αρχίσουν τις εργασίες για την αποκατάσταση ενός αρχαίου ελληνικού ναού, αφιερωμένου στον Δία, που βρίσκεται ημιτελής εδώ και 1.800 χρόνια, στην δυτική επαρχία των Μούγλων, στην περιοχή που κατά την αρχαιότητα υπήρξε η ελληνική πόλη Εύρωμος.
Ο αρχαίος ελληνικός ναός υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε τον 2ο μ.χ. αιώνα επί αυτοκρατορίας του Αδριανού, ενώ η Εύρωμος είναι πόλη που εξελλήνισε ο Μαύσωλος χαρίζοντάς της το όνομα που παραπέμπει στη ρώμη των αρχαίων Ελλήνων.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Αμπουζέλ Κιζίλ, πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα της επαρχίας Μούγλων, όπου ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος, οι κίονες του ναού οικοδομήθηκαν με τη χορηγεία ιδιωτών και φέρουν το όνομά τους. Οι δεκαέξι κίονες εξακολουθούν να παραμένουν όρθιοι και όσοι από αυτούς έβλεπαν προς την μεριά της πόλης ήταν διακοσμημένοι, ενώ όσοι βρισκόντουσαν στο νότιο τμήμα του ναού δεν είχαν διακοσμηθεί, γεγονός, που σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, είναι απόδειξη έλλειψης πόρων.
Μία ομάδα έξι επιστημόνων από την Τουρκία, την Γαλλία και την Ιταλία, εξέτασαν τον αρχαίο ναό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αρχιτέκτονές του τον άφησαν ημιτελή, εξαιτίας οικονομικής κρίσης που είναι πιθανό να αντιμετώπιζαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας τον 2ο μ.χ. αιώνα.

Ο Κιζίλ εκτιμά, ότι, επειδή ο προϋπολογισμός της πόλης δεν ήταν αρκετός για να περατωθεί ο ναός, εξέχουσες προσωπικότητες, όπως οι γιατροί, θα μπορούσε να έχουν συνεισφέρει και έτσι, εξηγείται η κατασκευή κάποιων κιόνων, αλλά τα χρήματα δεν έφθασαν για να τελειώσει η κατασκευή. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του ναού, ο καθηγητής ανέφερε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα αντικαταστήσουν τους κίονες που έχουν καταρρεύσει από πιθανούς σεισμούς ή άλλους λόγους, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση του αρχαίου ναού.

Επάνω στους κίονες υπάρχουν επιγραφές με τα ονόματα όσων συνέβαλαν στην κατασκευή του έργου και οι ίδιες επιγραφές αποκαλύπτουν ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στον Δία. Ο Τούρκος καθηγητής εγγυήθηκε ότι οι εργασίες αποκατάστασης δεν θα χαλάσουν την «ατμοσφαίρα μαγείας» που περιβάλλει την αρχαία πόλη του Ευρώμου και υποστήριξε ότι η στατική μελέτη θα δώσει μεγάλη σημασία στους υπάρχοντες κίονες, που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με την παραμικρή δόνηση.
koolnews