Τα ηχεία από υγρό μέταλλο θα φέρουν ριζικές αλλαγές
Μια σπείρα υγρού μετάλλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηχείων και μικροφώνων που θα επιμηκύνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ειδών ακουστικών βαρηκοΐας, και εμφυτεύσιμων συσκευών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ευέλικτα ηλεκτρονικά είδη, όπως μπαταρίες, οθόνες και ηλιακούς συλλέκτες, ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να ασχοληθούν και με αντίστοιχα είδη ένδυσης ή ακόμα και εμφυτεύματα για το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, η ανάπτυξη ευέλικτων συσκευών που μπορούν να καταγράψουν και να αναπαράγουν ήχο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην ανάπτυξη εξαρτημάτων που έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν μηχανικά σταθερά μετά την επιμήκυνσή τους.
Η λειτουργία των ακουστικών συσκευών συχνά βασίζεται σε άκαμπτες μεταλλικές σπείρες που μπορούν να εκπέμπουν και να ανιχνεύουν ήχους. Τώρα, μια επιστημονική ομάδα από την Κορέα δημιούργησε μια ακουστική συσκευή που μπορεί να τεντωθεί, αντικαθιστώντας αυτή την άκαμπτη σπείρα με μια παραμορφώσιμη σπείρα υγρού μετάλλου.
Η νέα σπείρα έχει κατασκευαστεί από το υλικό Galinstan, το οποίο είναι υγρό μεταλλικό κράμα γαλλίου, ινδίου και κασσίτερου, με υψηλή αγωγιμότητα. Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν πως η συσκευή τους μπορεί να τεντωθεί μέχρι και 50% του μήκους της για περίπου 2.000 φορές χωρίς να υπάρξει αισθητή απώλεια της ακουστικής απόδοσής της. Επίσης μπορεί να αναπαράγει ήχους σε όλο το φάσμα συχνοτήτων της ανθρώπινης ακοής.
«Το μεγάφωνο αυτό, μπορεί να αποδώσει τον ήχο στο επίπεδο των τυπικών ακουστικών», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Jeong Sook Ha, χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ.
Ορισμένες από τις πιθανές χρήσεις για αυτήν τη συσκευή περιλαμβάνουν τη δημιουργία συσκευών αναπαραγωγής και καταγραφής ήχων που θα φοριούνται, όπως ανιχνευτές βιολογικών σημάτων, ή ακουστικά βαρυκοΐας», δήλωσε ο Ha.
Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να βελτιωθεί η συσκευή, έτσι ώστε να μπορεί να μετατρέψει πιο αποτελεσματικά την ηλεκτρική ενέργεια σε ήχο. Η ομάδα δημοσίευσε λεπτομερώς τα ευρήματά της στο περιοδικό Scientific Reports, στις 16 Ιουλίου.
opinionpost