Τα τελευταία χρόνια η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί προς την Αφροδίτη. Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι πιθανώς κάποτε η Αφροδίτη διέθετε συνθήκες αν όχι παρόμοιες με αυτές της Γης πάντως αρκετά φιλικές στην παρουσία της ζωής. Κάποια στιγμή όμως οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες μεταβλήθηκαν, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου να κάνει την εμφάνισή του εκεί σε πολλαπλάσια ένταση από αυτή που έχει στη Γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γειτονικός μας πλανήτης να μετατραπεί σε ένα άκρως τοξικό για τη ζωή περιβάλλον.
Οι ειδικοί θέλουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν πιο πολλά δεδομένα για την Αφροδίτη ώστε να δημιουργήσουν το παζλ της εξέλιξής της. Αν κάτι τέτοιο συμβεί μπορεί να αποκαλυφθούν στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει τώρα και τι αναμένεται να συμβεί στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον στη Γη. Γι' αυτό και οι διαστημικές υπηρεσίες και οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα (εξερευνητικά σκάφη, διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια) για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τον πλανήτη. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, όμως οι επιστήμονες θέλουν να αποκτήσουν και άλλες. Για τον λόγο αυτόν αναζητούν νέες ιδέες και τρόπους εξερεύνησης της Αφροδίτης.
Αερόπλοια και αεροπλάνα
Αυτό είναι το φουτουριστικό αεροσκάφος που σχεδίασε η Northrop Grumman για την εξερεύνηση της Αφροδίτης
Στο πλαίσιο αυτό μηχανικοί του Κέντρου Ερευνών Langley της NASA σχεδίασαν το HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept), ένα αερόπλοιο που θα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω από τα τοξικά νέφη της Αφροδίτης. Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να σταλούν πολλά HAVOC στην Αφροδίτη τα οποία θα σχηματίσουν όχι απλά μια εναέρια βάση αλλά μια μικρή «αερόπολη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι. Τα πληρώματα των αερόπλοιων θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα και να πραγματοποιούν σε ασφαλές περιβάλλον μελέτες και αναλύσεις της Αφροδίτης.Πριν από λίγες μέρες η αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικών συστημάτων Northrop Grumman πρότεινε στη NASA την κατασκευή ενός φουτουριστικού εξερευνητικού αεροσκάφους. Το Vamp (Venus Atmospheric Maneuverable Platform) θα διαθέτει φουσκωτούς κινητήρες και άνοιγμα φτερών 46 μέτρων που είναι διπλάσιο από εκείνο ενός αεροσκάφους Boeing 737. Θα πετά σε ύψος 50-70 χλμ. και θα φέρει πάνω του ένα πλήθος οργάνων καταγραφής και ανάλυσης. Μεγάλο εμπόδιο για την κατασκευή του Vamp είναι το υψηλό του κόστος αφού σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της εταιρείας αυτό θα αγγίξει το ένα δισ. δολάρια και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η NASA μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια χρηματοδότηση.
Η Αφροδίτη
Ποιοι μπορεί να είναι όμως οι πιθανοί στόχοι μιας εκ του σύνεγγυς εξερεύνησης της Αφροδίτης; Σίγουρα τα εντυπωσιακά της ηφαίστεια. Ο πλανήτης διαθέτει μεγάλες ηφαιστειακές οροσειρές - μια από αυτές είναι η περιοχή Aphrodite Terra, με πολλά και μεγάλα ηφαίστεια, ανάμεσά τους και το Maat Moons που έχει ύψος 9 χλμ. και διάμετρο 200 χλμ. Στην Αφροδίτη υπάρχουν 156 ηφαίστεια με διάμετρο μεγαλύτερη των 100 χλμ. και άλλα 300 με διάμετρο 20-100 χλμ. Ως αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, λάβα ρέει συνεχώς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Κοντά στον ισημερινό της Αφροδίτης έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστης μορφής νεφώσεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη ατμοσφαιρικών κυμάτων ανάλογων με εκείνα τα οποία προκαλούν τα υψηλά και χαμηλά ατμοσφαιρικά συστήματα πίεσης της Γης.
Εχουν εντοπιστεί επίσης 900 κρατήρες, ο μικρότερος εκ των οποίων έχει διάμετρο 1,5 χλμ. και ο μεγαλύτερος 280 χλμ. Οι περισσότεροι από αυτούς διατηρούνται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με εκείνη στην οποία βρίσκονταν τις πρώτες ώρες μετά τη δημιουργία τους.
tovima