Λύθηκε το πιο «κρύο» κοσμικό μυστικό
Κανείς έως τώρα δεν ήξερε τι μπορεί να είναι το λεγόμενο Ψυχρό Σημείο, που μόνο σημείο δεν είναι, καθώς, όπως φαίνεται, πρόκειται για την μεγαλύτερη γνωστή δομή στο σύμπαν, η οποία έχει αφήσει το χαρακτηριστικό αποτύπωμά της στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την εξήγηση γιατί μία τεράστια περιοχή του σύμπαντος είναι πιο κρύα από τις υπόλοιπες: απλούστατα είναι σχεδόν κενή.
Το 2004, οι αστρονόμοι, μελετώντας τον «χάρτη» της ακτινοβολίας μικροκυμάτων, η οποία διαπερνά μέχρι σήμερα το σύμπαν ως «απόηχος» της αρχικής «Μεγάλης Έκρηξης» (Μπιγκ Μπανγκ), ανακάλυψαν μια σημαντική ανωμαλία: μια ασυνήθιστα μεγάλη και εξίσου ασυνήθιστα κρύα περιοχή στο σύμπαν, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού, στο νότιο ημισφαίριο του γαλαξία μας.
Από τότε, καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μια εύλογη εξήγηση.
Τώρα, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ουγγαρία, με επικεφαλής τον δρα Ίστβαν Σζαπουντί του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, ανακάλυψαν μια τεράστια σχεδόν κενή περιοχή του σύμπαντος εκεί όπου ανιχνεύθηκε το Ψυχρό Σημείο.
Η περιοχή αυτή απέχει τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και εκτιμάται ότι εκτείνεται σε έκταση 1,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Στο εσωτερικό της η πυκνότητα γαλαξιών είναι πολύ πιο αραιή από την συνηθισμένη πυκνότητα στο υπόλοιπο σύμπαν, γεγονός που εξηγεί και την χαμηλότερη θερμοκρασία της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου σε σχέση με τις άλλες περιοχές.
Όπως είπε ο Σαζπουντί, πρόκειται «για την μεγαλύτερη ατομική δομή, που έχει εντοπιστεί ποτέ από την ανθρωπότητα». Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε με τον συνδυασμό στοιχείων από το επίγειο οπτικό τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 της Χαβάης και το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE της NASA.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση η ανακάλυψη αυτής της τόσο μεγάλης, σχεδόν κενής, περιοχής εκεί όπου βρίσκεται και το Ψυχρό Σημείο. Όμως θα χρειαστούν περαιτέρω παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εξήγηση.
ΑΠΕ