«Βιονική ανακατασκευή» χεριού στην Αυστρία
Τους βιονικούς ανθρώπους τους γνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια από τους δέκτες της τηλεόρασης μας σε μια πολύ επιτυχημένη σειρά της δεκαετίας του 1980. Τότε όμως οι παραγωγοί της σειράς είχαν απλώς καταγράψει τη φαντασία τους. Σήμερα αυτή η φαντασία γίνεται πραγματικότητα καθώς μια ομάδα επιστημόνων του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης τοποθέτησαν μια νέα τεχνολογία της λεγόμενης «βιονικής ανακατασκευής» σε χέρια 3 ανθρώπων που ήταν παράλυτοι.
Συγκεκριμένα, τρεις Αυστριακοί με σοβαρή νευρική βλάβη που είχαν πάθει από ατύχημα, έχουν πλέον ρομποτικά προσθετικά χέρια τα οποία μπορούν να τα ελέγχουν με το μυαλό τους, ενώ το εξελιγμένο ρομποτικό χέρι έχει και αισθητήρες που ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα των μυών.
Οι τρεις ασθενείς που υποβλήθηκαν στον ακρωτηριασμό των παράλυτων χεριών τους και στη συνέχεια στην τοποθέτηση των ρομποτικών χεριών, πέρασαν 9 μήνες νοητικής εκπαίδευσης, ώστε αρχικά να μαθαίνουν να ενεργοποιούν τους μυς τους και να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα για να ελέγχουν ένα εικονικό χέρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 3 μήνες μετά την τοποθέτηση του ρομποτικού χεριού, οι ασθενείς μπορούσαν να λειτουργήσουν τα άκρα τους καλύτερα και να κάνουν καθημερινά πράγματα που δεν μπορούσαν μετά το ατύχημα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική αυτή ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Όσκαρ “Αστσμαν και παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος, ότι η βιονική αυτή κατασκευή στο μέλλον θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία ανά τον κόσμο γιατί δεν έχει τεχνικούς ή χειρουργικούς περιορισμούς που να εμποδίζουν τη διαδικασία. Ενώ τόνισε, ότι τα βιονικά χέρια είναι τόσο καλά που σε βαθμό λειτουργικότητας έφτασαν το 65 με άριστα το 100 των φυσιολογικών χεριών.
naftemporiki