Γιγάντια ηλιακά πάρκα επί (και εκτός) της Γης
Πριν από λίγες εβδομάδες η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη.Η νέα μονάδα στο Σεστάς, μια επένδυση 360 εκατ. δολαρίων, προγραμματίζεται να συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τον Οκτώβριο του 2015, αναφέρει το Reuters.
Θα προσφέρει ισχύ 300 megawatts, αρκετή για τις ανάγκες της γειτονικής πόλης του Μπορντό. Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό μεγάλο ηλιακό πάρκο που κατασκευάζεται στη Γη, αφού έχει ξεκινήσει ένα γιγάντιο ανάλογο έργο στη Σαχάρα.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η σκέψη για τη δημιουργία ενός ηλιακού πάρκου και στη... Σελήνη.
Ενέργεια από την έρημο
Με εντατικούς ρυθμούς κατασκευάζεται στη Σαχάρα ένα γιγαντιαίο θερμοηλιακό πάρκο για την παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα DESERTEC που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας τεράστιας εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών αρχικά στη Βόρεια Αφρική και αργότερα στη Μέση Ανατολή.
Η συνολική έκταση - ηλιακοί συλλέκτες και εγκαταστάσεις του δικτύου - θα ξεπερνά τα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, κάτι που, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να επιτευχθεί σε 40 χρόνια από σήμερα.
Το συνολικό κόστος του πάρκου θα αγγίξει τα 400 δισ. ευρώ. Η Σαχάρα επελέγη εξαιτίας του ότι «λούζεται» από τον ήλιο περί τις 4.800 ώρες τον χρόνο. Δεν λείπουν πάντως και αντιδράσεις, αφού όσοι διαφωνούν αναφέρουν ότι οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι εγκαταστάσεις είναι ασταθείς πολιτικά και αυτή η τεράστια επένδυση θα βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.
Και στη Σελήνη
Ως και στη Σελήνη σχεδιάζεται η κατασκευή τεράστιων πάρκων παραγωγής ηλιακής ενέργειας
Μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές εταιρείες της Ιαπωνίας, η Shimizu, παρουσίασε το όραμά της για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων του πλανήτη.
Πρόκειται για ένα γιγάντιο ηλιακό πάρκο το οποίο θα δημιουργηθεί στη Σελήνη. Οι συλλέκτες του πάρκου θα καλύπτουν έκταση 400 χλμ. και θα στέλνουν την ενέργεια που θα παράγεται στη Γη με δέσμες λέιζερ ή μικροκυμάτων.
Η ιδέα της ιαπωνικής εταιρείας είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών περιμετρικά του ισημερινού της Σελήνης σε μια έκταση 400 χλμ. Γι' αυτό και το πάρκο αυτό ονομάστηκε «Σεληνιακό Δαχτυλίδι».
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, το Δαχτυλίδι θα μπορεί να παράγει ημερησίως 13.000 terawatts ενέργειας, ποσότητα τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που παράγουν ετησίως οι ΗΠΑ.
Τα στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του ηλιακού πάρκου μπορεί να ξεκινήσει το 2035 και θα γίνει εξ ολοκλήρου από ρομπότ. Ωστόσο δεν μπορούν ακόμη να κάνουν εκτιμήσεις για το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του Δαχτυλιδιού.
tovima