Κινητό αναγνωρίζει τους κλέφτες
Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το κινητό μας είναι μοναδικός. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καληδονίας, στη Γλασκόβη, ο κάθε κάτοχος συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο μοτίβο χρήσης της συσκευής του. Με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού που θα καταγράφει τον τρόπο, τον χρόνο και τη θέση της συσκευής κάθε φορά που αυτή χρησιμοποιείται, το κινητό θα μπορούσε να γνωρίζει πότε πέφτει σε… ξένα χέρια με αποτέλεσμα να κλειδώνει προστατεύοντας το ευαίσθητο περιεχόμενό του από αδιάκριτα βλέμματα.
Ο δρ Μάικ Τζαστ και η ομάδα του, ανέπτυξαν ένα τέτοιο λογισμικό το οποίο «παρακολουθεί» τις κινήσεις του κατόχου της συσκευής, τις εφαρμογές που τρέχουν κάθε φορά, καταγράφει τα δίκτυα ασύρματου Ιντερνετ (Wi-Fi) με τα οποία συνδέεται, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται πρόσβαση στις λειτουργίες του κινητού. Το σύστημα παρακολουθεί ακόμα τα επίπεδα θορύβου μέσω του μικροφώνου, αλλά και του φωτός μέσω της κάμερας με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αναγνωρίζει ακόμα και το περιβάλλον του χρήστη.
Λογισμικό με τα «μάτια» ανοιχτά
«Το κινητό μας τηλέφωνο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες ικανούς να “αισθάνονται” τόσο το περιβάλλον όσο και τη συμπεριφορά μας, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους» εξηγεί ο δρ Τζαστ.
Ο ίδιος αναφέρει, ότι το λογισμικό επιτρέπει στη συσκευή να διαμορφώσει το μοτίβο χρήσης του κατόχου του και να δημιουργήσει το προφίλ της συμπεριφοράς του μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Αμέσως μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, το λογισμικό μπαίνει σε λειτουργία προστασίας. Μικρές αλλαγές ως προς την χρήση, κατά τον δρα Τζαστ, επιτρέπονται έως έναν βαθμό. Ωστόσο, σε περίπτωση που το λογισμικό εντοπίσει μεγάλες αλλαγές ως προς τον τρόπο χρήσης της συσκευής, η συσκευή κλειδώνει και ζητάει κωδικό πρόσβασης.
Στο πλαίσιο των δοκιμών των ειδικών φάνηκε ότι αν κάποιος μετέφερε ένα κινητό σε άγνωστη τοποθεσία και προσπαθούσε να το επεξεργαστεί, τότε το λογισμικό «κλείδωνε» μέσα στα πρώτα τρία λεπτά.
Με τις «έξυπνες» συσκευές να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και να χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους όχι απλά για να μας εξυπηρετούν αλλά και για να μας παρακολουθούν, το σίγουρο είναι ότι η έννοια της ιδιωτικότητας κατοικεί πλέον στη σφαίρα της φαντασίας…
tovima