Σε απόγνωση 165.000 εκπαιδευτικοί
Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης οδηγούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χάνοντας, κατά μέσο όρο, 400 ευρώ μηνιαίως. Για τους πρωτοδιόριστους, που υπηρετούν στις εσχατιές της Ελλάδας, οι καθαρές αποδοχές υπολογίζεται ότι θα πέσουν κάτω από τα 700 ευρώ (645 ή 680 σύμφωνα με έρευνες συνεργατών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ).Σε απόγνωση βρίσκονται οι 165.000 δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί των δημόσιων σχολείων της χώρας, καθώς το νέο μισθολόγιο εκτιμάται ότι δίνει τη χαριστική βολή στις αποδοχές τους. Υστερα από 13-14 χρόνια υπηρεσίας ο δάσκαλος δε θα φτάνει ούτε στα 1.000 ευρώ (993 καθαρά), όπως προκύπτει από έρευνα του ειδικού συνεργάτη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Μπαλάγκα. Η μεγαλύτερη καρατόμηση, όμως, γίνεται στους πρωτοδιόριστους, οι οποίοι θα αμείβονται με 645 ευρώ (καθαρά) το μήνα, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς.
Συνεργάτης της ΟΛΜΕ ανεβάζει τον πρώτο μισθό των καθηγητών στα 680 ευρώ καθαρά, αλλά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η διαφορά είναι μικρή. Υπενθυμίζεται ότι οι νεοδιόριστοι υπηρετούν στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, δίνοντας ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για διαμονή και έξοδα μετακινήσεων.
«Δεν ξέρω τι να πιστέψω»
Ο Γιώργος Εμιρτσίδης από την Καβάλα διορίστηκε το 2010 και υπηρετεί στο διθέσιο δημοτικό Παλαιοκάστρου, στη Σάμο, ενώ δίδαξε δύο χρόνια, ως αναπληρωτής, και στο Αγαθονήσι. «Δηλαδή, πού αλλού πρέπει να υπηρετήσω για να πάω κάποια στιγμή στην Καβάλα;», διερωτάται ο κ. Εμιρτσίδης και συνεχίζει: «Στέλνουν στη Βόρεια Ελλάδα αναπληρωτές κι εμάς μας έχουν εδώ. Ποια η λογική; Το σύστημα της μοριοδότησης είναι απαράδεκτο και δεν έχει καμία λογική».
Ο ίδιος ακούει πολλές εκδοχές για τον τελικό μισθό του από τη νέα χρονιά, αλλά, όπως λέει, δεν ξέρει τι να πιστέψει. Μέχρι τώρα οι καθαρές αποδοχές του διαμορφώνονταν στα 940 ευρώ το μήνα. «Οταν ένας εκπαιδευτικός είναι αναγκασμένος να πάει σε ένα νησί, τα έξοδα είναι αυξημένα», σχολιάζει ο κ. Εμιρτσίδης, ο οποίος πληρώνει για ενοίκιο και ρεύμα πάνω από 300 ευρώ.
«Αν πάρω 650 ευρώ, με τι θα βάλω βενζίνη για να πάω στο σχολείο; Τι θα φάω; Οι αριθμοί που ακούγονται είναι εξωφρενικοί», υποστηρίζει ο δάσκαλος από την Καβάλα και συμπληρώνει: «Συνάδελφοι λένε ότι έχουν βάλει 150 ευρώ στην άκρη, για κάθε ενδεχόμενο, για να μπορούν να κόψουν ένα εισιτήριο και να φύγουν».
agelioforos.gr