Πριν από τρία χρόνια ανακαλύφθηκε στη Κολομβία ένα (άγνωστο μέχρι τότε) αρχαίο γιγάντιο είδος φιδιού. Ο τιτανοβόας όπως ονομάστηκε το φίδι αυτό είχε μήκος 15 μέτρα και ζύγιζε περίπου 1.2 τόνους. Τώρα στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός επίσης άγνωστου είδους κροκοδείλου που ζούσε την ίδια περίοδο με τον τιτανοβόα. Πιθανότατα τα δύο όντα επιτίθονταν το ένα στο άλλο σε επικές μάχες βγαλμένες από τις σελίδες βιβλίων φαντασίας. Αλλωστε οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον κροκόδειλο του έδωσαν τον όνομα ενός τρομερού τέρατος που επινόησε ο Τόλκιν στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», του Balrog.
Η ανακάλυψη
Ερευνητές με επικεφαλής τον Αλεξ Χάστιγκς του Πανεπιστημίου του Μαρτίνου Λούθηρου στο Χάλε-Βίντεμπεργκ ανακάλυψαν στην περιοχή Κερεχόν της Κολομβίας απολιθώματα ενός κροκόδειλου που ζούσε εκεί πριν από 60 εκ. έτη. Ο Anthracosuchus balrogus όπως είναι η επίσημη ονομασία του νέου είδους είχε μήκος περίπου 5.5 μέτρων και ζύγιζε περίπου 500 κιλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην περιοχή της Κερεχόν υπήρχε πριν από 60 εκ. έτη ένα τροπικό δάσος που πιθανώς να είναι το παλαιότερο τέτοιο δάσος που γνωρίζουμε.
Για αυτό κάθε ανακάλυψη εκεί έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ειδικούς που μελετούν την προσαρμογή και εξέλιξη διαφόρων ειδών σε αυτό το φυσικό περιβάλλον. Η μέχρι τώρα μελέτη των ευρημάτων του Balrog αποκαλύπτει ότι είχε ασυνήθιστη ανατομία στόματος και τρομερά ισχυρό δάγκωμα. Τα ευρήματα κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά επειδή μέχρι σήμερα οι κροκόδειλοι πιστευόταν ότι δεν είχαν διαφοροποιηθεί αξιοσημείωτα τα τελευταία 250 εκ. έτη πεποίθηση που η παρουσία του Balrog διαψεύδει. Η ανακάλυψη δημοσιεύει στην επιθεώρηση «Historical Biology».
Φυσικά πολλοί ειδικοί και μη σκέφτηκαν τι θα συνέβαινε όταν ο τιτανοβόας και ο Balrog έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο. Με δεδομένο το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των δύο όντων (το στόμα του τιτανοβόα σε πλήρη έκταση ήταν μεγαλύτερο από το άνοιγμα των χεριών ενός ανθρώπου) μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τις τρομερές μάχες που θα εξελίσσονταν ανάμεσα τους.
O Τιτανοβόας και ο Balrog ζούσαν στο ίδιο τροπικό δάσος στην Κολομβία
tovima