21/11/2024
         
Paris Paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Υγεία
+ + -

Ζάχαρη: Ο “ύπουλος” εχθρός στην διατροφή σου

 Τα προβλήματα που δημιουργεί η ζάχαρη δίχως όρια και πώς μπορεί ο άνθρωπος να την περιορίσει από την καθημερινή διατροφή του.

Μοιάζει με οδηγίες προς ναυτιλομένους, ή με χιλιοειπωμένα πράγματα. Όμως τελικά, όσο παραμένουμε ένα από τα πιο παχύσαρκα κράτη, αυτό σημαίνει ότι από το ένα αφτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Γι’ αυτό η υπόθεση ζάχαρη δεν λέει να βρει αίσιο τέλος.

Μια εξαιρετικά θρεπτική ουσία, που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και η οποία, αν την πάρεις σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά. Αυτή είναι, εν ολίγοις, η ιστορία της ζάχαρης τη σημερινή εποχή και εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, αν θα την τοποθετήσεις στη θετική ή στην αρνητική πλευρά των διατροφικών σου συνηθειών.

Χυμοί, καραμέλες, αναψυκτικά και γλυκά είναι οι κύριοι φορείς ζάχαρης. Η υπέρμετρη κατανάλωσή τους, ειδικά από παιδιά, δημιουργεί το πρώτο σύμπτωμα, που είναι η τερηδόνα. Στη συνέχεια, και σε συνδυασμό με την ελάχιστη ή την καθόλου άθληση, η ζάχαρη συνδράμει στην κατασκευή υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων.

Στην περίπτωση του διαβήτη, η επίδραση της ζάχαρης δεν είναι άμεση. Είναι όμως έμμεση, διαμέσου της παχυσαρκίας. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  • Σημασία στην ετικέτα

Επειδή οι σημερινοί ρυθμοί ζωής δεν δίνουν πολλές ευκαιρίες για αγορά προϊόντων κατευθείαν από το χωράφι, είναι σημαντικό να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός στην τυποποίηση των αγαθών που επιλέγεις για την καθημερινή διατροφή σου. Οι ετικέτες τους αναγράφουν αναλυτικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, άρα δίνουν την εικόνα για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να τα επιλέξεις. Αν η περιεκτικότητα ξεπερνά το 15% του συνόλου, απομακρύνσου. Αν κινείται κάτω από το 5%, επίλεξέ το. Η ζάχαρη μπορεί να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων και ως γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη, υδρολυμένο άμυλο, μαλτόζη και δεξτρόζη.

  • Τρόποι περιορισμού της ζάχαρης

• Επιλέγεις δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό. Έχουν λιγότερη ζάχαρη.
• Επίσης λιγότερη ζάχαρη έχουν τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, το ρυζόγαλο και τα ψητά μήλα.
• Φυσικοί χυμοί, ανθρακούχο νερό, γάλα, αντί για ροφήματα με ζάχαρη.
• Καφές με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη.
• Μαρμελάδες επίσης με λιγότερη ζάχαρη.
• Μείωση ζάχαρης στα σπιτικά γλυκά.

Πηγή: menslounge.gr


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά