22/11/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013
Οικονομία   facebook
+ + -

Τι αλλάζει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

 Συμβάσεις και μισθούς πολλών ταχυτήτων στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνουν οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή Εθνικής Σύμβασης με διατήρηση του επιδόματος γάμου 10% και μία σειρά από νομοθετικές διατάξεις που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται σε πολλές επιχειρήσεις. 

Με τις αλλαγές που μπήκαν από την Τετάρτη σε ισχύ, το τοπίο στους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας μπορεί να καταγραφεί μέσα από 11 σημεία-απαντήσεις σε όσα αλλάζουν και επηρεάζουν το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Οι αλλαγές

  • Ποιους καλύπτει η Εθνική Σύμβαση και με τι μισθούς;

Καλύπτει τους ανειδίκευτους υπαλλήλους που πρωτοπιάνουν δουλειά σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Ο μισθός τους όπως σιωπηρά αποδέχτηκε η ΓΣΕΕ είναι ο νομοθετημένος από το κράτος, δηλαδή τα 586 ευρώ με τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Ένας μισθωτός σε γαλακτοβιομηχανία καλύπτεται από την Εθνική Σύμβαση και το επίδομα γάμου;

Όχι μετά την απόφαση του ΣΕΒ να μην αποδεχτεί να υπογράψει τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ. Ο εν λόγω μισθωτός όμως μπορεί να έχει σύμβαση που να »πατά» πάνω στα 586 ευρώ και από εκεί και πέρα να διαμορφώνεται με άλλο σύστημα και να ξεπερνά ακόμη και τα 1500 ευρώ σε σχέση με κάποιο άλλο εργαζόμενο που με τα ίδια προσόντα μπορεί να παίρνει 1000 ευρώ επειδή η επιχείρησή του ακολουθεί το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων.

  • Τι είναι η λεγόμενη μετενέργεια και πώς επηρεάζει μισθούς και επιδόματα;

Κάθε συλλογική σύμβαση ισχύει για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της. Στο τρίμηνο αυτό όλοι οι όροι της »μετενεργούν», δηλαδή μεταφέρονται και ισχύουν στις αποδοχές των εργαζομένων. Με τη νέου τύπου μετενέργεια ο εργαζόμενος που θα μείνει χωρίς σύμβαση μετά το τρίμηνο κινδυνεύει να χάσει τα επιδόματα που τυχόν είχε και ο εργοδότης υποχρεούται να πληρώσει μόνο την προϋπηρεσία, το επίδομα τέκνου, το επίδομα σπουδών και το ανθυγιεινό.

  • Τι σημαίνουν πρακτικά οι ρυθμίσεις για τη μετενέργεια και ποιους αφορούν;

Οι εργαζόμενοι 45 κλάδων που είχαν κλαδική σύμβαση, η οποία έληξε και δεν ανανεώθηκε στις 14 Μαΐου είναι μετέωροι και το μόνο βέβαιο είναι ότι διασφαλίζουν τους μισθούς που είχαν και 4 επιδόματα, εφόσον προβλέπονταν από στη σύμβασή τους.

  • Ποιοι θα συνεχίσουν να παίρνουν και επίδομα γάμου;

Όσοι είχαν κλαδική σύμβαση που το προέβλεπε και εφόσον ο εργοδότης τους είναι συμβαλλόμενο μέλος της Εθνικής Σύμβασης. Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χαθεί.

  • Σε τι ποσοστά μπορεί να φτάσει η μείωση μισθών με την κατάργηση επιδομάτων;

Για πολλούς εργαζομένους που έχουν συμβάσεις με 7 ή 8 ειδικά επιδόματα, η μείωση στις αποδοχές μετά τη μετενέργεια μπορεί να φτάσει και το 30%-35%.

  • Ξενοδοχειακή επιχείρηση που υπέγραψε την Εθνική Σύμβαση μπορεί να μην την ακολουθήσει και να αποφύγει την υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου;

Ναι, εφόσον συμφωνήσει με το Σωματείο ή την Ένωση προσώπων εντός της επιχείρησης για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και ταυτόχρονα αποχωρήσει από την εργοδοτική της οργάνωση. Σε κάθε άλλη περίπτωση υποχρεούται να καταβάλλει τον ελάχιστο μισθό, το επίδομα γάμου, προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινό.

  • Με ατομική σύμβαση τι μισθός μπορεί να συμφωνείται;

Τα όρια ξεκινούν από 586 ευρώ και μπορεί να φτάνουν μέχρι και 4.586 ευρώ. Στις ατομικές συμβάσεις δεν υπάρχει περιορισμός προς τα επάνω.

  • Μπορεί μία ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση που είναι σε ισχύ να αλλάξει;

Μία ατομική μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με την υπογραφή νέας, δηλαδή από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την επιχειρησιακή.

  • Σε ποιες περιπτώσεις ένας εργοδότης μπορεί να ρίξει μονομερώς ή να διαπραγματευτεί τους μισθούς με εκκίνηση από τα 586 ευρώ;

Μετά και την υπογραφή της Εθνικής Σύμβασης, πρακτικά ένας εργοδότης που δε δεσμεύεται από κλαδική ή άλλη συλλογική σύμβαση που είναι ήδη σε ισχύ και δεν έληξε, ή έληξε αλλά δεν ανανεώθηκε, δύναται να επαναδιαπραγματευτεί τους μισθούς.

  • Τι θα σημάνει μία τέτοια εξέλιξη για τον εργαζόμενο;

Οι επιπτώσεις είναι ανάλογες των συνθηκών που επικρατούν εντός κάθε επιχείρησης και ανάλογα με το γενικό κλίμα στην οικονομία. Ο εργαζόμενος δικαιούται στη νέα του σύμβαση την προϋπηρεσία και τα 4 επιδόματα. Η ζημιά προκαλείται κυρίως από το γεγονός ότι ο βασικός μισθός μπορεί να ήταν 800 ευρώ+προϋπηρεσία+2 από τα 4 νέα επιδόματα και με τη νέα σύμβαση να έχει το βασικό μισθό των 586 ευρώ+προϋπηρεσία+2 επιδόματα.

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά