22/11/2024
         
Manos Manos Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012
Τεχνολογία   Υγεία   facebook
+ + -

Φακοί επαφής σας κάνουν τσεκάπ

 Τσεκάπ... εξ επαφής θα κάνουν σύντομα οι φακοί επαφής. Μια νέα γενιά «έξυπνων φακών» που είναι εξοπλισμένοι με δίκτυα, αισθητήρες και ασύρματη τεχνολογία θα μπορεί να αποτελεί το «μάτι» των γιατρών στον οργανισμό μας. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει ήδη δημιουργήσει τέτοιους φακούς, τους οποίους ήδη δοκιμάζει.


Πιστεύουν, όπως λένε, ότι μια μέρα μπορεί να καταργήσουν την ανάγκη για τις εξετάσεις αίματος. «Αυτή η μέθοδος θα επιτρέπει μια μη επεμβατική, συνεχή παρακολούθηση του ανθρώπινου οργανισμού» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δημιουργός των φακών, Μπαμπάκ Παρβίζ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βιο-δείκτες που εντοπίζονται στο αίμα, όπως η χοληστερίνη, το νάτριο, το κάλιο και η γλυκόζη, μπορούν να εντοπιστούν και στην επιφάνεια του ματιού. Ενας φακός επαφής μπορεί λοιπόν, για παράδειγμα, να καταγράψει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να στείλει ασύρματα τα αποτελέσματα στον υπολογιστή του γιατρού. «Κάποια μέρα, μπορεί να διαβάζετε το αποτέλεσμα της μέτρησης στο κινητό σας» συμπληρώνει ο Παρβίζ. Η συγκεκριμένη μέθοδος δίνει ελπίδες κυρίως στους διαβητικούς που θα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς το επίπεδο του σακχάρου τους, χωρίς να χρειάζεται να τρυπιούνται.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι «έξυπνοι φακοί» χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας και πειραματικής εφαρμογής αφού ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ενα είδος τέτοιου φακού όμως κυκλοφορεί ήδη στην Ευρώπη, ονομάζεται «Trigger Fish» και είναι σχεδιασμένος για να κάνει διάγνωση γλαυκώματος.

Εκτός όμως από το να κάνει διάγνωση μετρώντας την πίεση του ματιού του ασθενούς συνεχώς, αποτελεί και θεραπευτικό μέσο. Για την ακρίβεια, μπορεί να απελευθερώνει στο μάτι φάρμακο για μεγάλη χρονική διάρκεια. Ο φακός επαφής έχει καταστεί πεδίο λαμπρό για ερευνητικές ιδέες των επιστημόνων. 

Τώρα, ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «έξυπνο φακό» στον οποίο θα τοποθετήσουν LEDs για να μπορεί κανείς να έχει μπροστά στα μάτια του πολλά δεδομένα παράλληλα. Για παράδειγμα, θα μπορεί να βλέπει τα δεδομένα του οργανισμού του, να σερφάρει στο Ιντερνετ και να βλέπει τηλεόραση!

 

 

 

 

Espressonews.gr


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά