21/11/2024
         
Paris Paris Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011
Οικονομία
+ + -

«Φως» από το ΕΣΠΑ για3.600 επιχειρήσεις

 Με την ανεργία να εκτινάσσεται μήνα με το μήνα στα ύψη καταγράφοντας το ένα αρνητικό μετά το άλλο και με το Δημόσιο να μην αποτελεί πλέον -μετά τα νέα μέτρα- ένα ασφαλές καταφύγιο, η στροφή στην επιχειρηματικότητα αποτελεί για πολλούς ανέργους υποχρεωτική επιλογή. Κι όταν, μάλιστα, συνοδεύεται από οικονομικά κίνητρα, τότε αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση και μάλιστα να χρηματοδοτηθούν μέχρι και για το 100% της δαπάνης. Τέτοιου είδους κίνητρα μπορούν να δώσουν χείρα βοηθείας και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να προσαρμοστούν στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και να διατηρήσουν -ή ακόμη και να δημιουργήσουν- θέσεις εργασίας.

Μια καλή μαγιά για όλους αυτούς μπορούν να αποτελέσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 που πρόκειται να διατεθούν μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» και την ειδική δράση στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με την ονομασία «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ και παρέχει ποσοστό επιχορήγησης 100% στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι να στηριχτούν τουλάχιστον 3.600 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

Ο «ΑτΚ» παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία του προγράμματος, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει, για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ που είναι εταίρος του ενδιάμεσου φορέα ΕΦΕΠΑΕ. Ηδη, όπως εξηγεί το στέλεχος του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και υπεύθυνος του προγράμματος, Κωνσταντίνος Κρικέλης, «το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο και καταδεικνύει την επιχειρηματική αναζήτηση και αγωνία κυρίως των νέων ανθρώπων, κόντρα στη μιζέρια και το φόβο που επιτάσσει η οικονομική κρίση. Αυτό αποδεικνύεται και από τις πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις που υποβάλλονται καθημερινά και απαντώνται επίσημα εβδομαδιαίως, μέσα από εκδόσεις συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων που δημοσιεύονται στους επίσημους δικτυακούς τόπους του προγράμματος». Σύμφωνα με τον κ. Κρικέλη, «η στήριξη στους νέους και κυρίως στους ανέργους που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα για την ίδρυση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε παραγωγικούς τομείς και σε συγκεκριμένους τομείς παροχής υπηρεσιών, καθώς και η στήριξη στις υφιστάμενες επιχειρήσεις μέσω κατάλληλων ενεργειών συμβουλευτικής στήριξης και κατάρτισης, αποτελούν σημαντικά κίνητρα ανάσχεσης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

 

Οι δράσεις και η χρηματοδότηση

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ενισχύονται δύο δράσεις: η Δράση 1, που αφορά στο «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)» και η Δράση 2, που αφορά το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και παροχής κινήτρων για την τόνωση της πρόσβασης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας».

Επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του ΕΠ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ορίστηκαν οι 11 επιλέξιμες περιφέρειες της χώρας, δηλαδή οι οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος και οι τρεις Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Οι κλάδοι που είναι επιλέξιμοι είναι η μεταποίηση (π.χ. τρόφιμα, κατασκευή ειδών ένδυσης, μεταλλικές κατασκευές, κατασκευή μηχανημάτων, παραγωγή ξύλου, κατασκευή επίπλων, παραγωγή χημικών ουσιών, παραγωγή εξοπλισμού, εκδοτικές δραστηριότητες κ.λπ.), το χονδρικό εμπόριο, εκτός του εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων/ μοτοσικλετών, η παροχή υπηρεσιών (κατασκευές, μεταφορές, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες μελετών και επιχειρηματικών συμβουλών, επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, υπηρεσίες διαφήμισης, κ.λπ.) και ο τουρισμός (ξενοδοχεία, καταλύματα διακοπών, χώροι κατασκήνωσης), ενώ αναλυτικά οι επιχειρήσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος.

Προκαταβολή 50%

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 72 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), ενώ το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν ΦΠΑ, τόκους δανείων και αγορά επίπλωσης, οχημάτων, υποδομής, ακινήτων και γηπέδων. Οσον αφορά στις εκταμιεύσεις, ο επιχειρηματίας μπορεί να ζητήσει να του καταβληθεί προκαταβολή έως το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης, έπειτα από έλεγχο του φυσικού φακέλου από τον ΕΦΕΠΑΕ και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από το δικαιούχο. Ακολουθούν οι ενδιάμεσες καταβολές μετά την ενδιάμεση έκθεση προόδου, η οποία μπορεί να υποβληθεί μετά την εκτέλεση του 50% τουλάχιστον του συνολικού οικονομικού και αντίστοιχου φυσικού αντικειμένου. Η αποπληρωμή γίνεται μετά την υποβολή της έκθεσης ολοκλήρωσης του έργου και το διοικητικό έλεγχο από τον ΕΦΕΠΑΕ.

Για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να ανατρέχουν για πληροφορίες στους δικτυακούς τόπους www.ypoian.gr, www.antaqonistikotita.gr, www.efepae.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis, και www.epeaa.gr ή να απευθύνονται στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ-ΕΠΑΕ (τηλ. 801 11 36 300), στον ΕΦΕΠΑΕ (τηλ. 210/ 69.85.210), στην ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (τηλ. 2310/ 480.000), στην Αναπτυξιακή Κοζάνης ΑΕ-ΑΝΚΟ (τηλ. 24610/ 24.022) και στα κατά τόπους επιμελητήρια της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

 

agelioforos.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά