Και όμως οι Γερμανοί δεν μισούν την Ελλάδα…
Πίσω από τα ανθελληνικά και ρατσιστικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου που διογκώνουν τις όποιες παθογένειες της Ελλάδας, η πραγματικότητα για την εικόνα της χώρας μας στη Γερμανία είναι διαφορετική. Η γερμανική κοινή γνώμη, καθώς και ανώτερα στελέχη όλων των πολιτικών παρατάξεων της γερμανικής βουλής, επιχειρηματίες και συνδικαλιστικά όργανα που μίλησαν στο «ΘΕΜΑ» καταγράφουν μια εικόνα για την Ελλάδα που δεν ταυτίζεται με τα πρωτοσέλιδα λαϊκών εφημερίδων της Ομοσπονδίας. Ενημερωμένοι για κάθε λεπτομέρεια της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον του ευρώ παρά για την φραστική καταδίκη της Ελλάδας.
Καθισμένος στο λόμπι μεγάλου ξενοδοχείου του Βερολίνου ο Ζουλ, ένας νεαρός Βερολινέζος, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το λόγο για τον οποίο η πρωτεύουσα της γερμανικής ομοσπονδίας κατέχει το ρεκόρ στην ανάγνωση εφημερίδων, διαβάζει μέχρι τελευταίας λέξης έναν πάκο με εφημερίδες, από τον οποίο απουσιάζει η γνωστή για τα ανθελληνικά δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, Bild zeitung. «Πουλά τέσσερα εκατομμύρια φύλλα την ημέρα και έχει περίπου 120 εκ. αναγνώστες στην ιστοσελίδα της κάθε μήνα, αλλά η επιρροή της δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ίσως νομίζετε στην Ελλάδα» υποστήριξε στο «ΘΕΜΑ» ο Ζουλ και συνεχίζει «σίγουρα επηρεάζει κόσμο, αλλά ο μέσος Βερολινέζος δεν ταυτίζεται με την προσέγγιςή της για τους Έλληνες». Με την ανεργία στο Βερολίνο να αγγίζει το 12% και τους μισθούς να έχουν παγώσει για περισσότερο από μια δεκαετία, οι κάτοικοι της πιο πράσινης πρωτεύουσας του κόσμου εμφανίζονται περισσότερο φοβισμένοι για το μέλλον της ευρωζώνης και την πιθανότητα επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου, παρά επικριτικοί για την ελληνική κατάσταση.
«Οι Γερμανοί εκτιμούσαν απόλυτα την Ελλάδα και την είχαν σε πολύ υψηλή θέση μέχρι το 2010» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Αξελ Σέφερ. «Η Bild zeitung χρησιμοποιούσε την ίδια μελώδια για την Ελλάδα επί εβδομάδες, αυτό επηρέασε, εν μέρει κάποιους πολιτικούς και μέρος της κοινής γνώμης, πράγμα που αιτιολογεί τις παλινδρομήσεις της γερμανικής πολιτικής για τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφέρει πως η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό της για την Ελλάδα».
Την ίδια γνώμη έχει και ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος στη Γερμανία που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του «Υπήρξε προπαγάνδα από συγκεκριμένα media στη Γερμανία κατά των Ελλήνων. Η πραγματικότητα είναι πως δουλεύετε περισσότερο από τους Γερμανούς. Εμείς προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτήν την εθνικιστική ως ρατσιστική προπαγάνδα που διαβάζουμε σε συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία, αλλά το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα. Είναι πολύ προσβλητικό να βλέπουμε τη σβάστικα στην πλατεία Συντάγματος να κοσμεί πολιτικά πρόσωπα της Γερμανίας»
Κοινή πεποίθηση των περισσότερων κυβερνητικών και πολιτικών στελεχών της Γερμανίας είναι πως το πρόβλημά της Ελλάδας είναι ένα δομικό πρόβλημα της ίδιας της ευρωζώνης και τονίζουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί πάντοτε αναπόσπαστο μέλος της νομισματικής ένωσης. «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε την Ευρώπη σε χώρες με κρίση και σε χώρες χωρίς κρίση. Είμαστε μια Ευρώπη και η κρίση μας αφορά όλους» υποστήριξε ο Γιούργκεν Τριτίνεπικεφαλής των Πράσινων και υπουργός περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Σρέντερ, όταν η Ελλάδα έγινε δεκτή στο ευρώ, ενώ ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ δήλωσε πως «τα προβλήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας ακόμα και αν δεν είναι συγκρίσιμα συνδέονται. Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα τα τελευταία δύο χρόνια και πρέπει να εξακολουθήσουμε να σας στηρίζουμε. Πρώτες εμείς, η Γερμανία και η Γαλλία παραβιάσαμε τη συνθήκη του Μάαστριχτ και στείλαμε λάθος σήμα στις υπόλοιπες χώρες. Αλλά συγκεκριμένες κυβερνήσεις ευθύνονται για τα προβλήματα, συγκεκριμένες κυβερνήσεις απογοήτευσαν τους πολίτες τους, όχι η Γερμανία»
Το ερώτημα που κυριαρχεί στη Γερμανία δεν θέτει την Ελλάδα στη βάση του, αλλά το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης. «Πρώτη φορά υπάρχει στη Γερμανία ένα τέτοιο debate για την Ευρώπη, όχι για την Ελλάδα. Όταν μιλάω για τις κατακτήσεις της Ευρώπης για τις οποίες οι πατεράδες μα θα έκλαιγαν, η νέα γενιά δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό. Ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, ανθρώπων, κοινά σύνορα ευημερία και ειρήνη θεωρούνται δυστυχώς ως δεδομένα» δηλώνει ο Dr Βέρνερ Χόιερ, υφυπουργός εξωτερικών και μέλος των Φιλελεύθερων (SPD), ο ποίος απατώντας σε ερώτηση του «ΘΕΜΑτος», δήλωσε χαρακτηριστικά «συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο μου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανοησία».
protothema.gr