<<Γολγοθάς>> για μια βιοψία
Εν έτει 2011, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και... τρεις μήνες, με την αγωνία για τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων αφού έχουν υποβληθεί σε βιοψία και περιμένουν απάντηση από το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων!Και αυτό διότι υπάρχει μόνο ένας μόνιμος παθολογοανατόμος και μια επικουρική γιατρός - η σύμβαση της οποίας λήγει σε δύο μήνες - για να εξυπηρετούν τα εκατοντάδες περιστατικά που προέρχονται από όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου αλλά και εξωτερικούς γιατρούς.
Τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει η μη επαρκής στελέχωση του Τμήματος για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε κάθε είδους βιοψία και αναμένουν αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων για τη συνέχεια της θεραπείας τους, επεσήμανε στα «Χ.Ν.» ο επιμελητής Β΄ Παθολογοανατομίας στο Νοσοκομείο Χανίων κ. Αχιλλέας Μέλλιος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων προβλέπει τέσσερις θέσεις ειδικευμένων γιατρών: ενός διευθυντή, ενός επιμελητή Α΄ και δύο επιμελητών Β΄. Αυτή τη στιγμή και μετά τη συνταξιοδότηση της διευθύντριας Πρεβεδώρου Δ., στο Τμήμα υπηρετούν ένας επιμ. Β' ( Μέλλιος Αχιλλέας) και μία επικ. επιμ. Β' (Δασκαλάκη Άννα), ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη του δεύτερου επιμ. Β΄ στο Τμήμα, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές) είναι εντελώς άγνωστο πότε και εάν (η συγκεκριμένη θέση) θα πληρωθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανείς να επικαλείται τον διορισμό αυτού του επιμελητή σαν λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης του τμήματος».
Μεγάλες καθυστερήσεις
«Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στη διάγνωση των περιστατικών στο εργαστήριο των Αθηνών, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση πολύτιμου χρόνου από εμάς στην αναζήτηση των διαγνώσεων αυτών των περιστατικών, μέσω ατέρμονων τηλεφωνικών επικοινωνιών», τονίζει.
Παράλληλα αναφέρει ότι: «Δεν παρατηρείται προθυμία των κλινικών ιατρών να αποφορτίσουν το Τμήμα τουλάχιστον ως προς αυτό, επικοινωνώντας οι ίδιοι με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των διαγνώσεων με τους ασθενείς τους. Αυτή η διαδικασία θεωρούμε ότι κοστίζει στο Νοσοκομείο τελικά, πολύ περισσότερο από το κόστος μισθοδοσίας ενός έστω και επικουρικού γιατρού».
Καταλήγοντας, ο κ. Μέλλιος επισημαίνει: «Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι επιβάλλεται τουλάχιστον η ανανέωση της θητείας της επικουρικού γιατρού κας Δασκαλάκη, ώστε να αποφευχθούν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις οι οποίες θα προκύψουν διαφορετικά για τους ασθενείς του Νοσοκομείου.
Σε περίπτωση μη προκήρυξης νέων θέσεων επικουρικών γιατρών από το Υπουργείο, παρακαλώ τις ενέργειες σας ώστε τουλάχιστον να παραταθεί η σύμβαση της επικουρικού παθολογοανατόμου που ήδη υπηρετεί».
Το επιστημονικό Συμβούλιο
Στο μεταξύ, σε απαντητική επιστολή του Επιστημονικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου αναφέρεται ότι: «Με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Χανίων, αφού έλαβε υπ' όψη το ανωτέρω σχετικό έγγραφο που αφορά τη λειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Γ.Ν.Χ., εγκρίνει την κατα προτεραιότητα επιλογή μίας θέσης επικουρικού γιατρού για το Παθολογοανατομικό Τμήμα λόγω της ελάχιστης σύνθεσης του Τμήματος μετά τις αποχωρήσεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού».
Ωστόσο από το Υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις και είναι άγνωστο αυτό εάν και πότε θα γίνει, με κίνδυνο σε δύο μήνες που λήγει η σύμβαση της επικουρικής γιατρού που υπηρετεί στο Παθολογοανατομικό Τμήμα, ο μόνιμος παθολογοανατόμος θα μείνει μόνος του με ότι συνέπειες συνεπάγεται για τους ασθενείς (συσσώρευση περιστατικών, περαιτέρω χρόνος αναμονής».
«Προσωρινή λύση»
«Το Επιστημονικό Συμβούλιο ναι μεν εγκρίνει την προκήρυξη μιας θέσης επικουρικού γιατρού για το Παθολογοανατομικό Τμήμα, αυτό όμως αποτελεί προσωρινή λύση, δεδομένου ότι η θητεία του επικουρικού γιατρού διαρκεί έναν χρόνο. Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί οριστική επίλυση του προβλήματος, η οποία είναι η στελέχωση του εργαστηρίου με μόνιμο προσωπικό, διευθυντή, επιμελητές κ.ά.», τόνισε στα «Χ.Ν.» ο κ. Μέλλιος.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα