Το κρισιμότερο εικοσαήμερο της μεταπολεμικής Ιστορίας της ζει η Ευρώπη. Η προοπτική μιας βίαιης ανατροπής της εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με τη δημιουργία της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα) για να φθάσει στην υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος, είναι περισσότερο από ορατή. Η κρίση χρέους έχει επιμολύνει πλέον τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, που κινδυνεύουν κι αυτές με αποβολή από το διεθνές σύστημα πιστώσεων. Ως καταληκτική ημερομηνία δράσεων για τη διάσωση της Ευρώπης και του ευρώ προβάλλει πλέον η σύνοδος κορυφής της ΕΕ της 9ης Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια σύνοδο υπαρξιακής σημασίας για την ευρωζώνη και το ευρώ. Οι επιθέσεις κατά των αγορών ομολόγων των θεωρουμένων ως ευάλωτων για επιμόλυνση χωρών, όπως και οι επιθέσεις κατά του ευρώ αναμένεται να κλιμακωθούν το προσεχές εικοσαήμερο, καθώς οι αγορές θα περιμένουν μια πειστική απάντηση για τη βούληση της Ευρώπης να διατηρήσει τη σημερινή μορφή και δομή διακρατικών συνεργασιών τις οποίες έχει πετύχει προϊόντων των δεκαετιών ειρήνης και προόδου που μεσολάβησαν από τη μεγάλη καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ευρώ υποχωρεί και σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα (από τα 1,3539 στα 1,3433 δολάρια), ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ξεπερνά και σήμερα το θεωρούμενο ως ανυπόφορο για μια οικονομία όριο 7% (μιλάμε για το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μιας χώρας). Στο τρενάκι του τρόμου η Ισπανία και η Γαλλία. Η πρώτη χθες δεν κατάφερε να απορροφήσει από τις αγορές τα 3,5 δισ. ευρώ που επιχείρησε, παρά τα πανάκριβα επιτόκια που πλήρωσε για να διαθέσει τα 12μηνης και 18μηνης διάρκειας ομόλογα που εξέδωσε. Η δεύτερη ζει καθημερινά με την αγωνία της απώλειας του triple A. Της έκπτωσής της δηλαδή από την υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Κομβικές ημερομηνίες
Τρεις κομβικές ημερομηνίες - και ισάριθμες συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων - μεσολαβούν πριν από την καταληκτική της συνόδου κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.
1. Η 29η και 30ή Νοεμβρίου, κατά την οποία συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin. Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν στο Eurogroup θα πρέπει να οριστικοποιήσουν ένα σαφές, πλήρες, ικανό, κατανοητό και πειστικό σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης ανακοινώνοντας πρώτον ένα μηχανισμό παροχής υπηρεσιών... πρώτων βοηθειών προς τις χώρες που «ματώνουν» για να προωθήσουν τα ομόλογά τους στις διεθνείς αγορές. Θα πρέπει επίσης να πείσουν τις μεγάλες πιστώτριες χώρες, όπως είναι η Κίνα που διαθέτει συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω του 1 τρισ. δολαρίων, να επενδύσουν στα ομόλογα που θα εκδώσει το ΕFSF, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή.
2. Η 7η και 8η Δεκεμβρίου, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη Μασσαλία της Γαλλίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Στη συνάντηση αυτή Μέρκελ και Σαρκοζί θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την κοινή στάση τους στη σύνοδο, ουσιαστικά να δώσει ο γάλλος πρόεδρος λευκή επιταγή στη Μέρκελ για να χειριστεί κατά το δοκούν την κρίση. Και βεβαίως να της παρουσιάσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι για να εισέλθει ο κ. Σαμαράς στην αίθουσα που θα συνεδριάσει το ΕΛΚ θα πρέπει να κρατά αντίγραφο του υπογεγραμμένου από τον ίδιο και τον κ. Παπανδρέου εγγράφου περί τήρησης των υπεσχημένων προς τους εταίρους ελληνικών υποχρεώσεων.
3. Η 8η Δεκεμβρίου, κατά την οποία συνεδριάζει στη Φραγκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εδώ το μπαλάκι το έχει ο Μάριο Ντράγκι. Μια δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μηνός μείωση των ευρωεπιτοκίων από το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ θα αποτελέσει την καλύτερη υποθήκη για μια σαρωτικά πειστική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, την επομένη. Με το όπλο της ΕΚΤ να καπνίζει, η εικόνα ενότητας και βούλησης που θα δώσει η Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης θα είναι απίστευτα ενισχυμένη.
πηγή: tovima.gr