Νέα αντικειμενικά κριτήρια για επαγγελματίες και αλλαγές στις ποινές
Στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει μπλοκάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις έχει κολλήσει το φορολογικό νομοσχέδιο. Δύο είναι τα κρίσιμα θέματα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να συμπεριλάβει στο υπό κατάρτηση φορολογικό νομοσχέδιο.Το πρώτο έχει να κάνει με τις αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών με την καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων ώστε να μην δηλώνονται προκλητικά χαμηλά εισοδήματα. Το δεύτερο η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάσταση του νέου ποινολογίου με ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αυστηροποίηση των ποινών στις περιπτώσεις κατ΄εξακολούθησης φοροδιαφυγής.
Για το θέμα των αντικεμενικών κριτηρίων ειδική ομάδα εργασίας έχει παραδώσει εδώ και αρκετό διάστημα τις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με σκοπό να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Τα νέα κριτήρια θα βασίζονται στην επαγγελματική δραστηριότητα του επιτηδευματία, το μέσο όρο των εισοδημάτων που έχει δηλώσει οι επαγγελματίες του κλάδου που ανήκει, τον αριθμό των πελατών, τα ενοίκια που καταβάλει, τις δαπάνες και φυσικά τα πραγματικά έσοδα.
Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας για μία ακόμη χρονιά τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες να εμφανίζουν εισοδήματα «πείνας» στοχεύει με τα νέα κριτήρια στην έμμεση πίεση ωστε να δηλώσουν οι επαγγελματίες τα πραγματικά. Σε κάθε περίπτωση τα νέα κριτήρια θα είναι μαχητά ειδικά σε μία περίοδο όπου η κρίση έχει κτυπήσει όλους τους επαγγελματίες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ομως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι δυνατόν κάποιοι τα τελευταία 10 χρόνια συνολικά να έχουν δηλώσει στην εφορία εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από όσα δηλώνει ένας συνταξιούχους που λαμβάνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται και όπως φαίνεται θα έρθουν με τη νέα κυβέρνηση αναμένεται να επιβαρυνθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ έχουν τζίρο τα κέρδη τους είναι πενιχρά χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά τρυκ.
Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην εφαρμογή του καθώς δεν καταργείται όπως προβλεπόταν σε πρόσφατο νόμο από 1η Ιανουαρίου 2012. Συνεπώς μέχρι να έρθουν οι νέες διατάξεις, οι διατάξεις του ΚΒΣ θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά
tovima.gr