Έως σήμερα έχουν υποβληθεί προτάσεις για περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων έως και κατά 20% από το 2012, χωρίς να υπάρχει ωστόσο προς το παρόν κάποιος συμβιβασμός.
Πάντως, οι σχετικές διεργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τον ερχόμενο μήνα, καθώς ο χρόνος για προσαρμογή του λειτουργικού κόστους στα νέα δεδομένα της κρίσης «πιέζει» ασφυκτικά.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι για να προσαρμοστούν οι δαπάνες στο περιβάλλον ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, αλλά και ενόψει του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος κατά 50%, θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 25% από τα υψηλά που είχαν καταγράψει την περίοδο της τραπεζικής άνθισης την προηγούμενη δεκαετία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεχίζει να χρηματοδοτεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και επιζητεί τη μείωση του κόστους των εργασιών στην εγχώρια αγορά.
Με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έξοδα μισθοδοσίας των ελληνικών τραπεζών έφτασαν το 2009 στο επίπεδο ρεκόρ των 3,6 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου θα επιδιωχθεί ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών σωρευτικά κατά 1 δισ. ευρώ περίπου.
Πιέζει ο χρόνος
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος με επιστολή του κάλεσε το σύλλογο των εργαζομένων της τράπεζας σε συνάντηση το αργότερο έως και τις 12 Ιανουαρίου με στόχο την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τον περιορισμό του συνόλου των δαπανών λειτουργίας κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Πρόταση για μειώσεις στους μισθούς έως και 20% για την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχει υποβάλλει από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τους συλλόγους των εργαζομένων της, προτάθηκαν κλιμακωτές περικοπές στις αποδοχές τους από 10% έως και 20%, με στόχο την μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 12%.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, για όσους εργαζομένους οι μισθοί, μετά την εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους, πέσουν κάτω από τα επίπεδα που ορίζει η κλαδική σύμβαση εργασίας, θα υπάρχει η εναλλακτική επιλογή της 4ήμερης εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει ήδη εφαρμόσει πριν από λίγους μήνες το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας Sabbatical, στο οποίο εντάχθηκαν περίπου 180 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αποφέροντας ετήσια εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, οι θυγατρικές των γαλλικών ομίλων της Credit Agricole και Societe Generale στην Ελλάδα, Εμπορική και Γενική Τράπεζα αντίστοιχα, ήταν οι πρώτες που ζήτησαν μειώσεις της τάξης του 15%.
Η διαπραγμάτευση στη Γενική Τράπεζα έχει καταλήξει στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), ενώ στην περίπτωση της Εμπορικής εκπνέει στο τέλος του έτους ένα 6μηνο χωρίς να υπάρξει συμβιβασμός, με κίνδυνο την αυτόματη κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογραφεί στο παρελθόν και την προώθηση ατομικών.
Από την άλλη πλευρά, σε Alpha Bank και Eurobank η εκκρεμότητα της συγχώνευσης καθυστερεί τις σχετικές εξελίξεις, αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν δεσμευτεί ότι δε θα πληγούν οι εργαζόμενοι με απολύσεις.
Τέλος, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι περικοπές στους μισθούς μπορεί να φτάσουν έως και το 35%, ενώ στην ΑΤΕBank, έχουν ήδη επιβληθεί μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς η τράπεζα εφαρμόζει ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης.