21/11/2024
         
Xaris Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011
Υγεία
+ + -

Πόνος στην κοιλιά. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε;

Ο κοιλιακός πόνος ή κοιλιακό άλγος είναι μια πολύ συχνή ιατρική κατάσταση είτε οξεία είτε χρονία. Είναι ουσιαστικά ο πόνος που αισθάνεται κανείς ανάμεσα στις πλευρές και στην πύελο. Μπορεί να είναι μέρος της εκδήλωσης πολλών παθήσεων είτε παθολογικών είτε χειρουργικών και προέρχεται από όργανα μέσα η έξω στην κοιλιά . Είναι πολλές φορές μια δύσκολη κατάσταση και για τους γιατρούς γιατί ο πόνος είναι σύμπτωμα καλοήθων αλλά και δυνητικά επικίνδυνων παθήσεων που μάλιστα μπορεί να απειλήσουν και τη ζωή. Δυστυχώς πολλές φορές εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από ιστούς όπως το δέρμα τους μυς η ενδοκοιλιακά όργανα όπως το στομάχι, το λεπτό έντερο , το παχύ έντερο , το ήπαρ , τη χοληδόχο κύστη, τα νεφρά , την αορτή η το πάγκρεας κάνοντας τη διάγνωση πιο δύσκολη. άλλοτε ο πόνος προέρχεται από όργανα έξω από την κοιλιά όπως τα πνευμόνια στην πνευμονία, από την καρδιά στο έμφραγμα η από γυναικολογικά όργανα:ωοθήκες η μήτρα

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ένα μικρό πρόβλημα μέχρι εκείνο που χρειάζεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ο πόνος μπορεί να διαφέρει κατά πολύ. Όταν παρουσιάζεται κοιλιακός πόνος μπορεί:
   να είναι οξύς, ήπιος, έντονος, να μοιάζει με κράμπα, να είναι σαν στραμπούλιγμα, μονότονος (ή με πολλές άλλες περιγραφές)
   να είναι σύντομος, να διακυμαίνεται, ή να είναι σταθερός
   να σας προκαλεί εμετό
   να σας κάνει να θέλετε να μείνετε ακίνητοι, ή ακόμη
και να σας κάνει τόσο ανήσυχους που πηγαινοέρχεστε προσπαθώντας να βρείτε «ακριβώς στην κατάλληλη θέση».
Τι να κάνετε αν δεν μπορείτε να πάτε στον γιατρό.

Οι περισσότεροι κοιλιακοί πόνοι περνούν χωρίς ειδική θεραπεία. Να ακολουθήσετε της οδηγίες του γιατρού, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση του πόνου.
·      Τοποθετήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή μια θερμοφόρα στην κοιλιακή χώρα. Μην το βάλετε απευθείας στο δέρμα (τυλίξτε τα μ’ ένα μαξιλάρι ή πετσέτα πιάτων για να αποφευχθούν τα εγκαύματα).
·      Μπείτε σε ένα ζεστό μπάνιο.
·      Πιέστε άφθονα καθαρά υγρά, (νερό, αραιωμένο χυμό ή αναψυκτικού). Να μειώσετε ή να κόψετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ καθώς αυτά μπορεί να χειροτερεύσουν τον πόνο.
·      Όταν σας επιτρέπεται να αρχίσετε πάλι να τρώτε αρχίστε με καθαρά υγρά (όπως τη σούπα), μετά προχωρήστε
σε μαλακές τροφές, όπως κράκερ, ρύζι, μπανάνες
ή τοστ. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει 
την αποφυγή ορισμένων τροφίμων.
·      Να ξεκουράζεστε πολύ.
·      Δοκιμάστε αντιόξινα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, γιατί συμβάλουν στη μείωση ορισμένων τύπων πόνου όπως τη δυσπεψία ή την καούρα. Δείτε τον γιατρό σας αν ο πόνος δεν υποχωρεί.
·      Πάρτε ήπια παυσίπονα σαν την παρακεταμόλη. Εξετάστε το πακέτο για τη σωστή δόση. Να αποφεύγεται την ασπιρίνη ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εκτός αν πάρετε διαφορετικές οδηγίες.
Αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένους τύπους κοιλιακού πόνου. 


Τι να περιμένετε 
Οι περισσότεροι πόνοι φεύγουν χωρίς χειρουργική επέμβαση και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Μερικές φορές, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να σταματήσει και η αιτία δεν θα γίνει ποτέ γνωστή ή μπορεί η αιτία να γίνει πιο εμφανής με την πάροδο του χρόνου.
 
Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά