Μετάλλαξη «M»: Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη νέα παραλλαγή της Covid
Ανησυχία για τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συνύπαρξη της νέας μετάλλαξης με τη «Δ» - Θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, προειδοποιεί ο ΠΟΥ - Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Νότιο Αμερική και Ευρώπη
Μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, με το όνομα «M», βάζει στο μικροσκόπιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων «PA Media», σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian».
Η νέα μετάλλαξη του ιού ή αλλιώς «B.1.621», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Νότιο Αμερική και Ευρώπη.
Το εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του διεθνούς οργανισμού για την πανδημία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.
«Από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, υπήρξαν μερικά κρούσματα της μετάλλαξης «M» και μερικές μεγαλύτερες εστίες σε άλλες χώρες στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.
«Παρόλο που ο παγκόσμιος επιπολασμός της μετάλλαξης «Mu» μεταξύ των κρουσμάτων είναι κάτω από 0,1%, ο επιπολασμός στην Κολομβία (39%) και τον Ισημερινό (13%) αυξάνεται σταθερά», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Η επιδημιολογία της μετάλλαξης «M» στη Νότιο Αμερική, ιδίως με τη συνύπαρξη της μετάλλαξης «Δέλτα», θα παρακολουθείται για τυχόν διαφοροποιήσεις», προσθέτει.
Μέχρι τώρα, υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες , η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες.
Η μετάλλαξη «M» είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οποία στρέφει το ενδιαφέρον του ο διεθνής οργανισμός, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.
protothema.gr