03/12/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021
Πολιτικά
+ + -

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς

 Η ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην χώρα μας, δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο αναμονής στην κυβέρνηση, που αποφάσισε να φέρει χρονικά πιο κοντά απ’ ότι αρχικά είχε εξαγγείλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για το υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

Στο Μαξίμου προσπαθούν τις συνεχείς εκκλήσεις, τα κίνητρα στους νέους και τη συνδρομή των δήμων και της εκκλησίας, να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό με στόχο να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ παράλληλα είχε ζητηθεί η άποψη της επιτροπής βιοηθικής η οποία στο πόρισμα της είχε χαρακτηρίσει αυτή την κίνηση ως "έσχατη λύση".

Πώς οδηγούμαστε στην "έσχατη λύση"

Ωστόσο, η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση κυρίως λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα. Προτεραιότητα αποτελεί η θωράκιση των υγειονομικών από την νόσο αλλά και των εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις ευπαθείς ομάδες. Αλλωστε αυτή ήταν και η πρώτη κατηγορία που εμβολιάστηκε.

Παράλληλα, στο Μαξίμου δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο ανεμβολίαστοι νοσηλευτές μετέδιδαν τον κορονοϊό στους ασθενείς.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του "Economist" τόνισε πως στόχος είναι η άμυνα απέναντι στη νέα μετάλλαξη. "Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα στον κίνδυνο. Είναι εθνική ανάγκη να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ειδικά για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα, ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί. Με πειθώ αλλά και με μέτρα, έτσι ή αλλιώς".

Μετά τους υγειονομικούς ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν δεν θα χάσουν τη δουλεία τους, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες που δεν απαιτείται η επαφή με τους ασθενείς και το κοινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους νοσηλευτές που έχει εμβολιαστεί το 65%, αλλά και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όπως οι καθαρίστριες, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α. που σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό. Σαφώς πολύ καλύτερη είναι εικόνα στο ιατρικό προσωπικό καθώς έχει εμβολιαστεί πάνω από το 85%.

Στα μέσα Αυγούστου και ανάλογα με το πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα ποσοστά εμβολιασμού αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασιστεί αν η υποχρεωτικότητα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα συζητήσεις γίνονται για τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τους ποδοσφαιριστές.

Μητσοτάκης: Να σταματήσουν οι πολιτικοί να ψαρεύουν σε θολά νερά

Ο πρωθυπουργός απαντώντας ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγόρησε πως διχάζει την κοινωνία με την πολιτική για τους εμβολιασμούς, τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών είναι επιτέλους να σταματήσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της σύγχυσης, φτάνοντας κάποια στιγμή να επικαλούνται τον διχασμό για να διχάσουν. Στον επίλογο της πανδημίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναζωπύρωσή του. Πλήρωσε πολύ ακριβό τίμημα η ελληνική κοινωνία από τους διχασμούς του παρελθόντος" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του "Economist". Σημείωσε επίσης πως πρώτος στόχος είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων ενώ οι έλεγχοι για τους νέους θα πρέπει να είναι συνεχείς. "Το εμβόλιο είναι το κατά κεφαλήν χρέος της χώρας"

Δημοσκοπήσεις: Οι πολίτες υπέρ της υποχρεωτικότητας

Σε δύο δημοσκοπήσεις οι πολίτες τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB των 27% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες, το 29% υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό θα πρέπει να ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και το 41% διαφωνεί. Αξίζει να σημειωθεί πως το 61% όσων τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με της μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 65% (σίγουρα και μάλλον ναι) τάχθηκαν υπέρ της υποχρεωτικότητας για κάποιες ομάδες εργαζομένων και το 28% απάντησε αρνητικά.

thetoc.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά