Θάνατος Κερτ Κομπέιν: 27 χρόνια μετά, το FBI ξανανοίγει τον φάκελο
Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο θάνατος του θρυλικού τραγουδιστή των Nirvana να είναι αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας και όχι αυτοκτονίας
Αρχεία, που περιέχουν ανώνυμες επιστολές συνδεδεμένες με τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν δημοσιοποίησε το FBI μετά από 27 χρόνια για ανεξήγητο -μέχρι στιγμής- λόγο.
Τα αρχεία αποτελούνται από 10 μόνο σελίδες, όμως κάνουν λόγο για τη δημόσια αμφιβολία σχετικά με την αιτία θανάτου του τραγουδιστή. Όπως είναι εώς τώρα γνωστό, ο frontman των Nirvana αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου του 1994 πάνω στο απόγειο της καριέρας του. Οι επιστολές, όμως, εξετάζουν το ενδεχόμενο ο θάνατος του να μην είναι αποτέλεσμα αυτοκτονίας, αλλά να οφείλεται σε ανθρωποκτονία. Μάλιστα, ο αποστολέας ζητάει από το FBI να διερευνήσει εξονυχιστικά τις συνθήκες του θανάτου του. Στο παρελθόν, είχαν κυκλοφορήσει φήμες, που ήθελαν ως βασική ύποπτη για φόνο την Κόρτνεϊ Λοβ, με την οποία ήταν παντρεμένος ο ροκ σταρ, καθώς το ζευγάρι ήταν γνωστό για την αυτοκαταστροφική του σχέση.
Σε μία εκ των επιστολών, η οποία στάλθηκε στο γραφείο του FBI στο Σιάτλ το 2013, αναφέρεται: «Αγαπητέ ενδιαφερόμενε, πιστεύω ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί μεγάλη αδικία στην περίπτωση του Kurt Cobain. Η επίσημη ιστορία από το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ είναι ότι αφαίρεσε τη ζωή του, ωστόσο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και αντιφάσεις σε αυτό».
«Αισθάνομαι… ότι πληροφορίες έχουν αγνοηθεί και αποσιωπηθεί για πολύ καιρό από την αστυνομία του Σιάτλ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σας γράφω με την ελπίδα ότι θα βοηθήσετε να ασκηθεί πίεση για επανεξέταση του θανάτου του Kurt Cobain. Εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο θα ήθελαν να δουν τις αντιφάσεις γύρω από τον θάνατο να ξεκαθαρίζονται μια για πάντα. Είναι λυπηρό να πιστεύουμε ότι μια τέτοια αδικία μπορεί να επιτραπεί στις ΗΠΑ», συνεχίζει ο αποστολέας.
Μία δεύτερη επιστολή, που δημοσιεύτηκε και χρονολογείται από το 2007, γράφει: «Αγαπητοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σας γράφω για τον λόγο ότι, θέλω μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη… και για άλλους που αγαπούσαν αυτόν τον άνθρωπο όσο και εγώ. Αυτός ο άντρας ήταν ο Kurt Cobain, που ανήκε σε μια μπάντα που ονομάζεται Nirvana και έχει γίνει αποδεκτή η αλήθεια ότι αυτοκτόνησε». Ο αποστολέας σε συνέχεια της επιστολής του εκφράζει το φόβο του ότι ο δολοφόνος του τραγουδιστή κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ μπορεί να απειλήσει τη ζωή και άλλων ανθρώπων.
Πέρα από τις επιστολές με τα αιτήματα των αποστολέων για εξιχνίαση της υπόθεσης, το FBI δημοσίευσε και την επίσημη απάντηση του το 2006 σε αυτές: «Η επιστολή σας… προς το FBI που εκφράζει την πεποίθησή σας ότι δολοφονήθηκε ο Kurt Cobain, μου προωθήθηκε για απάντηση. Κατανοούμε την ανησυχία σας ότι ο Cobain μπορεί να ήταν θύμα ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες για ανθρωποκτονίες εμπίπτουν γενικά στη δικαιοδοσία των κρατικών και τοπικών αρχών».
Σε συνέχεια της απάντησης, αναφέρουν πως δεν έχουν τη δικαιοδοσία να ξεκινήσουν νέα έρευνα για την υπόθεση: «Προκειμένου το FBI να ξεκινήσει έρευνα για τυχόν καταγγελίες που λαμβάνουμε, πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα γεγονότα που να δείχνουν ότι έχει σημειωθεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου εντός της ερευνητικής μας δικαιοδοσίας. Με βάση τις πληροφορίες που παρείχατε, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου εντός της ερευνητικής δικαιοδοσίας του FBI. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να αναλάβουμε ερευνητική δράση σε αυτήν την περίπτωση».
Τέλος, μέσα στα αρχεία περιλάμβανεται και ένα απόσπασμα ενός φαξ, το οποίο στάλθηκε από την εταιρεία παραγωγής της σειράς «Unsolved Mysteries». Το 1997 ένα επεισόδιο της σειράς ήταν αφιερωμένο στον τραγουδιστή και ανέλυε, μάλιστα, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα πίσω από τα αίτια θανάτου του.
Ο Τομ Γκραντ, πρώην αναπληρωτής του Σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, είχε εμφανιστεί τότε στο εν λόγω επεισόδιο. Στο έγγραφο, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το E! News, αναφέρεται πως «ο ιδιωτικός ανακριτής και πρώην αναπληρωτής του Σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες διαφωνεί έντονα ότι ο τραγουδιστής αφαίρεσε τη ζωή του και βρήκε μία σειρά αντιφάσεων, συμπεριλαμβανομένων ερωτημάτων σχετικά με το υποτιθέμενο σημείωμα αυτοκτονίας».
Να σημειωθεί ότι ο τραγουδιστής την περίοδο εκείνη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εθισμού στην ηρωίνη, καθώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη δημοσιότητα και τη δόξα, που είχε επέλθει, ιδιαίτερα έπειτα από την κυκλοφορία του «ύμνου» των Nirvana «Smells Like Teen Spirit». Η ευάλωτη κατάσταση, στην οποία βρισκόταν έκανε πιστευτή και τη φήμη της αυτοκτονίας, καθώς δεν θα φαινόταν περίεργο σε κανέναν, ο τραγουδιστής να έθεσε τέλος στη ζωή του υπό την επήρεια ναρκωτικών, σε ένα ξέσπασμα του. Η ηλικία των 27, όταν και έφυγε, καθιέρωσε αργότερα και το Club 27, δηλαδή το πάνθεο των «καταρραμένων» θρυλικών καλλιτεχνών, που έφυγαν από τη ζωή, όλοι στην ίδια ηλικία (Τζίμι Χέντριξ, Τζιμ Μόρισον, Τζάνις Τζόπλιν, Έιμι Γουαϊνχάουζ κ.α.).
protothema.gr