Εργασιακά: Αύριο στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει την 4ήμερη εργασία
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης πριν από την παρουσίασή του από τον Κωστή Χατζηδάκη - Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πρόκειται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του ΙουνίουΝέο τοπίο στον χώρο της εργασίας διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο, που έχει ήδη προκαλέσει, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και που θα παρουσιάσει αύριο ο Κωστής Χατζηδάκης. Το νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο, ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς, αναμένεται -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.
Στρατηγική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να απευθυνθεί ευθέως στον κόσμο της εργασίας και να τον πείσει ότι με τις αλλαγές στον εργασιακό χάρτη αντιμετωπίζονται σύγχρονα προβλήματα, δίνεται η δυνατότητα απεμπλοκής από χρόνιες παθογένειες του συστήματος και προστατεύονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι το οκτάωρο εργασίας, η καταγραφή και η αποζημίωση των υπερωριών καθώς και οι συνδικαλιστικές διαδικασίες.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη δήλωσή του κατά την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο την περασμένη Παρασκευή, επιχείρησε να αναδείξει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στον εργασιακό χάρτη της χώρας μας λέγοντας ότι με τη νέα εργατική νομοθεσία θα «δοθεί δύναμη στον εργαζόμενο, να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου όταν εργάζεται με τηλεργασία, δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».
Τόσο σε πρόσφατη άλλωστε κλειστή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και κατά την ενημέρωση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ επιβεβαιώθηκε το ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι άμεσης προτεραιότητας, αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρική πολιτική επιλογή και εντάσσεται στην προθήκη της κοινωνικής-μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
«Το στοίχημά μας είναι να καταλάβει και να πειστεί ο κόσμος της εργασίας για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που μέχρι τώρα προκαλούν αβεβαιότητες και δεν προστατεύουν στην πράξη τους εργαζόμενους», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τον πλήρη σχεδιασμό και την «ανοιχτή γραμμή» μεταξύ Μαξίμου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την αποτελεσματική στήριξη της κεντρικής πολιτικής επιλογής.
Γι’ αυτό έχει ήδη αποφασιστεί εκτός από τον Κωστή Χατζηδάκη να στηρίξουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία στον δημόσιο διάλογο, υπουργοί και βασικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι κ.κ Γεραπετρίτης, Θ. Λιβάνιος και η Αριστοτελία Πελώνη καθώς και βουλευτές της ΝΔ στην αρμόδια Επιτροπή, όπως οι κ.κ Μπούγας, Ρουσόπουλος, Οικονόμου, Λοβέρδος, Κυρανάκης, Φωτήλας, Παπαδημητρίου, Μαρκόπουλος, οι κυρίες Παπακώστα, Κεφάλα κα.
Η επικοινωνιακή επίθεση έχει σχεδιαστεί να γίνει οργανωμένα και την έχει αναλάβει το πρωθυπουργικό επιτελείο με επικεφαλής την κυρία Πελώνη και τον Δημήτρη Τσιόδρα, οι οποίοι μαζί με τον αρμόδιο υπουργό θα συντονίζουν τα βήματα σε καθημερινή βάση και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το σίγουρο είναι ότι με την αυριανή παρουσίαση του νομοσχεδίου θα αρχίσει και επισήμως η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα η Κουμουνδούρου έχει διαμηνύσει ότι ετοιμάζεται για την «μητέρα των μαχών» κι ότι σύντομα -με την παρουσίαση του νομοσχεδίου- θα αποδειχθεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διακινεί fake news και ασκεί άστοχα σκληρή κριτική πριν δει επίσημα το σχέδιο νόμου, όπως την κατηγορεί η κυβέρνηση.
«Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης με δημόσιες παρεμβάσεις του και καθημερινά ο κ. Χατζηδάκης δηλώνουν την πρόθεση τους να θεσπίσουν την ατομική σύμβαση και να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Εξάλλου πρόσφατα ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι δεν έχουν λόγο να παρεμβαίνουν οι συνδικαλιστές στη σχέση εργαζόμενου-εργοδότη. Η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει ως βασική επιδίωξη των «μεταρρυθμίσεων» την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ελαστικοποίηση της, καθώς και τη ανάγκη διατήρησης του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα για λόγους ανταγωνιστικότητας», υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ. Τζανακόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέποντας ότι το νομοσχέδιο θα φέρει «εργασιακή ζούγκλα», μειώσεις μισθών και κατάργηση του οκτάωρου.
Απέναντι στο νομοσχέδιο στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι με τις αλλαγές που προωθεί «αφήνει τον εργαζόμενο μόνο απέναντι στον εργοδότη, άρα ουσιαστικά απροστάτευτο, αφού συμφωνία εργοδότη- μεμονωμένου εργαζόμενου, σημαίνει επιβολή της θέλησης του εργοδότη.
Ποιες αλλαγές φέρνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο;
- Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Πρόκειται για ένα ψηφιακό μηχανισμό που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των «πονηρούληδων». Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες – βιομηχανία) και θα επεκταθεί το συντομότερο δυνατό σε όλο τον χώρο της εργασίας.
- Στην διευθέτηση χρόνου εργασίας ή εφαρμογή της οποίας θα γίνεται μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου. Διατηρείται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η ήδη ισχύουσα νομοθεσία με μια προσθήκη: «ο ίδιος ο εργαζόμενος μπορεί να ζητά διευθέτηση για συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή».
- Με την διευθέτηση δημιουργείται η δυνατότητα 4ημερης εργασίας για όσους εργαζόμενους το επιλέξουν. Αυτό που αλλάζει συγκεκριμένα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι ότι η διευθέτηση μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις που είτε δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (μετά από αίτημά του) για να «συμφιλιώσει» την επαγγελματική με την οικογενειακή του ζωή. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα. Ή να πάρουν 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο, αντί να πάρουν 4 εβδομάδες άδεια. Και η δυνατότητα αυτή παρέχεται χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους ή να αυξάνεται ο μέσος όρος χρόνου εργασίας τους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα!
- Για τις Κυριακές: θα ισχύει η επέκταση της δυνατότητας εργασίας σε κλάδους όπως φάρμακα, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers κ.ά. όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
- Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους (Σήμερα είναι: 48 ώρες ανά εξάμηνο στη βιομηχανία και 120 ώρες / έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις) όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Παράλληλα αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης. Η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80%)
Όσον αφορά στη τηλεργασία που εισέβαλε στην ζωή των εργαζόμενων και κατά την εμφάνιση της πανδημίας στόχος είναι να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, ωράριο και πλήρη καταγραφή της καθημερινής «διαδρομής». Δίνει και προστατεύει το δικαίωμα της αποσύνδεσης και «προβλέπει» ρυθμίσεις για την προμήθεια και το κόστος του εξοπλισμού από τον εργοδότη.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την:
- Αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία
- Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: άδεια πατρότητας,
γονική άδεια 4 μηνών με 2μηνη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, άδεια φροντιστή, δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο κ.ά.
- Αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες – εξίσωση με τους υπαλλήλους
- Εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο.
- Κήρυξη απεργίας και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου με την προϋπόθεση να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
- Απαγόρευση παρεμπόδισης εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας - παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.
- Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.
protothema.gr