Υπερτοπικές μετακινήσεις από 15 Μαΐου με self test αλλά χωρίς διακρίσεις εμβολιασμών
Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν θα καταργηθεί σύντομα, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. "Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επέκταση μετά τις 11 το βράδυ. Μέχρι τα μεσάνυχτα ή λίγο πιο μετά", δήλωσε.
"Δεν μπορούμε να πάμε από τον απόλυτο περιορισμό, στην απόλυτη ελευθερία", είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και συνέχισε: "Εκείνο που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα".
"Η κατάσταση πηγαίνει καλά, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτήν τη λειτουργία έχουν τα sms και το ωράριο, να υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε", τόνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με την κατάργηση του SMS στο 13033 είπε ότι "με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS", σημειώνοντας πως, "ακόμα βρισκόμαστε στην αξιολόγηση των δεδομένων από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων".
"Η εκτίμηση είναι ότι από τις 15 του μήνα θα υπάρξει μια σταδιακή άμβλυνση στη χρήση του μηνύματος", πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στην έξοδο για τα ψώνια θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να υπάρχει ο χρονικός περιορισμός του τριώρου.
Οι υπερτοπικές μετακινήσεις
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει διάκριση βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, είπε πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία, εκτίμησε ωστόσο ότι, "δεν θα υπάρχει διάκριση με βάση τον εμβολιασμό".
Όπως είπε, "δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιου τύπου διάκριση γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ένας υπέρμετρος περιορισμός για την ώρα. Σε αυτή τη φάση χρήσιμο είναι όποιος μετακινείται, να υπάρχει μια διοχεύτευση των self test για να μπορούμε να αυτοελεγχόμαστε".
Τι είπε για φροντιστήρια και βρεφονηπιακούς σταθμούς
Σχετικά με το γεγονός ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, προανήγγειλε "ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς", κάνοντας παράλληλα λόγο για "αυστηρή σύσταση της Επιτροπής".
"Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα", διαβεβαίωσε και προανήγγειλε εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα και αύριο.
Ξεκαθάρισε, πάντως ότι, "όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία".
Όσο αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, τόνισε ότι, "πηγαίνουμε βήμα- βήμα" και εξήγησε πως "το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά ,αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση". Το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.
Σχεδιασμός για εμβολιασμό στα νησιά
"Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να διεκπεραιώσει τέτοια μεγάλα εγχειρήματα", ανέφερε για το πρόγραμμα εμβολιασμού ο υπουργός, κάνοντας λόγο για "108.000 εμβολιασμούς μόνο χθες" και ερωτηθείς για το αν είναι έτοιμα τα νησιά να δεχτούν τουρίστες, είπε πως "για όλα τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμό όλων των κατοίκων οριζόντια και ανεξαρτήτως ηλικίας", ενώ "υπάρχει σχεδιασμός και για εμβολιασμό σε μεγαλύτερα νησιά".
Έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca θα κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο και διαβεβαίωσε πως καθένας που κάνει την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, αυτόματα φυλάσσεται και η δεύτερη. "Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι μπορούμε να πάμε σε άλλο εμβόλιο", στη δεύτερη δόση, εξήγησε.
Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι, "παραλαμβάνουμε συνεχώς εμβόλια και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μονοδοσικό".
Αναφορικά με τη χθεσινή πρόταση Μπάιντεν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, είπε ότι "ο Πρωθυπουργός είχε θέσει από τον Απρίλιο του 2020 το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων με συνέντευξη στην FAZ".
Ο υπουργός είπε ότι αυτό που είχε πει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας - και ήταν αλυσιτελές - ήταν να απελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων και να ανοίξουν γραμμές παράγωγης τους στην Ελλάδα κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία όπως προέκυψε από την διαβούλευση που κάναμε.
Συμφωνά με τον κ. Γεραπετρίτη, οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ερευνά και ανάπτυξη των εμβολίων. Όμως, και για λόγους οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους αυτών των εταιρειών, για την παράγωγη εμβολίων από άλλες εταιρίες.
thetoc.gr