23/11/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020
Οικονομία
+ + -

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με μία ακόμα οικογένεια

 Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ημέρες των Χριστουγέννων - Οι συστάσεις των ειδικών για τα εορταστικά ρεβεγιόν - «Είναι η τελευταία φορά που κάνουμε γιορτές με περιοριστικά μέτρα» τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ
Τον εορτασμό των Χριστουγέννων με μία ακόμα οικογένεια προτείνουν οι ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν ότι την περίοδο των γιορτών πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουμε έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι φετινές γιορτές πρέπει να γίνουν παρέα μόνο με τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι.

Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής»  και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Ο κ. Γώγος είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

«Είναι η τελευταία φορά που κάνουμε γιορτές με περιοριστικά μέτρα» τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Κρίσιμο χαρακτήρισε το διάστημα των γιορτών ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και για τους εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς σχετικά με τους περιορισμούς στο άνοιγμα των εκκλησιών τις μέρες των εορτών, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την ειδική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα αναμένονται οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου».


«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές κάτω από αυτά τα περιοριστικά μέτρα», είπε ο κ. Δημόπουλος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη του εμβολιασμού και τη διάχυση της ιδέας του εμβολιασμού και να ξεπεράσουμε το θέμα του αριθμού των πιστών που θα επιτρέπονται στις εκκλησίες σε μια κρίσιμη περίοδο που αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αισθητή πτώση κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες».

«Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου», επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ερωτηθείς για τα ρεβεγιόν και τον περιορισμό των 9 ατόμων, τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς».

«Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός», υπογράμμισε. «Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά. Στόχος για τη χώρα είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού ώστε να χτιστεί συλλογική ανοσία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον κορωνοϊό σημειωσε πως «ναι μεν υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση των ασθενών, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές μέτρια, και το πρόβλημα παραμένει».

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ανέφερε ότι «όλα θα κριθούν τις επόμενες 15 μέρες και την εξέλιξη της πανδημίας». Εκτίμησε δε, ότι αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων και δεν έχουμε έξαρση στις γιορτές «θα μπορέσουμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων αρχές Ιανουαρίου και σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων».

«Στο χέρι μας είναι να τηρούμε τα μέτρα και να αποφευχθεί τρίτο κύμα πανδημίας», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Πώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση για το Ρεβεγιόν

Sms μετακίνησης με κωδικό  6 πρέπει να στείλουμε, σύμφωνα με πληροφορίες,  για να μεταβούμε χωρίς πρόστιμο στο σπίτι που θέλουμε να κάνουμε ρεβεγιόν μόνο για την παραμονή ή ανήμερα τα Χριστούγεννα και τις αντίστοιχες ημέρες της Πρωτοχρονιάς.Πρόκειται για τον κωδικό του sms που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο.

Οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα είναι διαφορετικές.

Ο κυνερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε ξεκάθαρο εχθές το γεγονός ότι στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθόλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 10 ή να διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι.

8 λεπτά αγωνίας

Υπό αυτό το πρίσμα, 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο, γνωστοποίησε χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, παιδίατρος -λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του ιού. «Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνοντας και τους ισχυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης για το ρεβεγιόν. Νωρίτερα, «το ρεβεγιόν είναι ο μεγαλύτερος τρόμος των γιατρών. Αν τους ρωτήσετε τι φοβούνται περισσότερο και από την λιανική πώληση, αυτό είναι το ρεβεγιόν», είχε δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ακόμη πιο επιφυλακτικός απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά έχει εμφανιστεί και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ζητώντας κάθε οικογένεια να περιοριστεί αυστηρά στα μέλη της για το εορταστικό τραπέζι. Ο κ. Σύψας, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away», ενώ επανέλαβε πως «δεν πρέπει να έχουμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας» τα φετινά Χριστούγεννα, προβλέποντας ότι «θα ζοριστούμε» τον Γενάρη στο σύστημα υγείας.

«Τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, ενώ υπάρχει και το εμβόλιο στην άκρη του δρόμου, παρόλα αυτά για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι χρήσιμο είναι να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα. Καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα», συνέστησε από πλευράς του, μιλώντας στο Mega, και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Χριστουγεννιάτικη φούσκα

Από πλευράς του, «η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά» πρότεινε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρέχοντας και οδηγίες προς…ναυτιλομένους σε περίπτωση επισκέψεων. «Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα... Nα μην μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό, ποτήρια…» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και πρότεινε «να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα - να συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες ανθρώπων».

protothema.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά