Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές
Αίρεται το μέτρο που προέβλεπε κλείσιμο των καταστημάτων στις περιοχές που περνούν στην κατηγορία συναγερμού 4, όπου είναι ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά - Τι είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια σύσκεψης - Τι αλλάζει σε 19 περιοχές της χώρας σε λίγες ώρες - Τι θα ισχύσει στα σχολεία και τις μετακινήσεις τη νύχταΤην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία συναγερμού 4, «κόκκινο» έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης που είχε νωρίτερα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή 114 Δημάρχων της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα όσο τηρούνται τα μέτρα.
Ειδικότερα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά. Αλλά οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».
Όμως, μια νέα καθημερινότητα θα αντιμετωπίσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι 19 περιοχών της Ελλάδας που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας όπως αυτός έχει επικαιροποιηθεί.
Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του στους πολίτες με ειδική στόχευση τους νέους καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.
Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Όπως δηλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Την ίδια ώρα υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές. Επειδή, όμως, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, και κατά τη διάρκεια, δηλαδή, του διαλείμματος, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7ώρες 8 ώρες συνεχόμενα οπότε τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.
Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές στις οποιες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα:
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά «αλλιώς μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα».
«Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.
«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που "έβλεπαν" ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».
Εκτίναξη κρουσμάτων και νεκρών
Τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από αυτά, τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, στη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας καταγράφεται σαφώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 16 θετικά στον κορωνοϊό άτομα. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να εντεκαπλασιαστούν. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται «καζάνι που βράζει» με μεγάλο ιικό φορτίο.
Οι νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου μετρούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους, με τους αρμόδιους να έχουν ενεργοποιήσει τα σχετικα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.
Στην Αττική, παρά τα αυξημένα κρουσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, οι ειδικοί δεν βλέπουν -ακόμη- δυναμική αύξηση και στην καμπύλη της επιδημίας, αλλά μια εύθραυστη ισορροπία. Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία τις επόμενες δυο εβδομάδες αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θεωρούν ότι τα εκατονταδες κρούσματα ακόμη και σε νέους, θα προκαλέσουν μολύνσεις και νόσηση σε ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους και μοιραία και διασωληνώσεις και θανάτους.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται επίσης στις Σέρρες με άλλα 65 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, στη Λάρισα με 40 άτομα, στα Ιωάννινα με 23, στη Λέσβο με 17, στην Καστοριά με 15, στην Κοζάνη, τη Ροδόπη και το Ηράκλειο με 10, στα Τρίκαλα, την Αχαία και τη Μεσσηνία με 9 άτομα θετικά στον κορωνοιό.
protothema.gr