Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κοροναϊού- Απώλειες πάνω από 6%
Σε πτωτική περιδίνηση δίχως τέλος βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε και τα επίπεδα των 730 μονάδων, ακολουθώντας το διεθνές sell off που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται στην πραγματική οικονομία.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,30% στις 720,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 6,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.830,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 8,83% στις 569,10 μονάδες.
Από τα υψηλά των 948 μονάδων στις 24 Ιανουαρίου, το ΧΑ έχει χάσει πάνω από 10 δισ. στην κεφαλαιοποίησή του, έχοντας εισέλθει σε επικίνδυνα τεχνικά μονοπάτια. Η πτώση φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι άκρως αρνητικό, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο.
Πράγματι τα διεθνή χρηματιστήρια ολοκληρώνουν σήμερα τη χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι απώλειες στον γερμανικό DAX ξεπερνούν το 3,3%, ενώ εκείνες σε Λονδίνο, Μιλάνο και Μαδρίτη ξεπερνούν το 2,5%. Βουτιά άνω του 4% πραγματοποίησαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, χτες, εν μέσω ανησυχιών ότι ο κοροναϊός πιθανόν να εξαπλώνεται πλέον και στις ΗΠΑ, αλλά και στον απόηχο σειράς εκτιμήσεων από πλευράς εταιρειών και οικονομικών αναλυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.
Το μεγάλο πρόβλημα των αγορών είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα εξαπλωθεί ο ιός ή πόσο σοβαρή θα γίνει η κατάσταση στις χώρες που έχουν ήδη πληγεί. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου άμεσα στοιχεία στα μακροοικονομικά δεδομένα για διατάραξη της παγκόσμιας παραγωγής, πέραν της εφοδιαστικής αλυσίδας που ήδη έχει πληγεί, ενώ οι φόβοι περί απομόνωσης του κόσμου και της μείωσης της κατανάλωσης έχουν ενταθεί.
Σε αυτό το περιβάλλον η εικόνα που εμφανίζει το ΧΑ είναι απογοητευτική, με σχεδόν 10 δισ. ευρώ να έχουν εξανεμιστεί από την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά εννέα μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχοντας καταγράψει βουτιά άνω του 30% από τα πρόσφατα υψηλά του.
Περισσότερα στο capital.gr
thetoc.gr