23/11/2024
         
Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018
Οικονομία
+ + -

ΔΝΤ: Μόνο με μείωση συντάξεων-αφορολογήτου το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022

 Στη φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεσή του, το Ταμείο εμφανίζεται αμετακίνητο από τις σκληρές θέσεις του και τις εξαιρετικά συγκρατημένες, έως απαισιόδοξες, εκτιμήσεις του
Πρωτογενές πλεόνασμα που ίσα-ίσα πιάνει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2022, θεωρώντας μάλιστα δεδομένη την περικοπή των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεσή του (Fiscal Monitor).



Πρόκειται για εκτιμήσεις που ανεβάζουν κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης, ενόψει της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ξεκινά μεθαύριο, Παρασκευή στο Μπαλί της Ινδονησίας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων που πρωταγωνιστούν στη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα.

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει διόλου επηρεαστεί από το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019, στο οποίο η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τουλάχιστον το 3,74% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή, 445.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ) και ότι την προσεχή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ (122.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο), εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκτιναχθεί το 2019 στο 4,14% (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο από τις σκληρές θέσεις του και τις εξαιρετικά συγκρατημένες, έως απαισιόδοξες, εκτιμήσεις του. Προβλέπει από φέτος έως και το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιοριστεί στο 3% το 2023, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (σύμφωνα με το Ταμείο, θα υποχωρήσουν στο 45,4% του ΑΕΠ το 2023, από 48,1% φέτος).

Μολονότι στη σημερινή έκθεση δεν υπάρχει άμεση αναφορά στις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο, είναι σαφές ότι το Ταμείο εμμένει στην εφαρμογή των δύο επώδυνων μέτρων, καθώς οι προβλέψεις του είναι οι ίδιες με εκείνες που έκανε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση για την Ελλάδα, στην οποία είχε ευθέως ζητήσει να εφαρμοστούν οι επίμαχες («διαρθρωτικές», σύμφωνα με το ΔΝΤ) παρεμβάσεις. Τη θέση αυτή αναμένεται να επαναλάβουν τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού τις προσεχείς ημέρες στο Μπαλί, τόσο δημοσίως όσο και στις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις τους με τον κ. Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ενδεικτικό της… ευστοχίας του Ταμείου στις προβλέψεις είναι, πάντως, ότι τον περασμένο Απρίλιο, στο εαρινό Fiscal Monitor, εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί φέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Από τον περασμένο Αύγουστο παραδέχεται ότι ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί.

Στο σημερινό Fiscal Monitor οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προβλέπουν επίσης ότι το δημόσιο χρέος θα σημειώσει φέτος νέα αύξηση, φθάνοντας το 188,1%, έναντι 181,8% πέρυσι, αλλά σταδιακά θα περιοριστεί στο 151,1% έως το 2023.

neo-pinaki



https://www.protothema.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά