21/11/2024
         
Νανά Δημητρίου Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Οικονομία
+ + -

Σβήνονται οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, προσλήψεις αντί προστίμων

Μειώνονται τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο, όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, ενώ παράλληλα διαγράφονται οφειλές ασφαλισμένων προς τον ΕΦΚΑ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα περιέχει ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη. Όπως ανακοίνωση η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στις σημαντικές της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης είναι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για τη αδήλωτη εργασία από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος.

Ειδικότερα, σήμερα υπάρχει ως ποινή ένα πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σημαντική μείωση του συγκεκριμένου προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Μάλιστα, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει διάρκεια η σύμβαση εργασίας τόσο περισσότερο θα μειώνεται το πρόστιμο. Συγκεκριμένα:

•7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση

•5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση

•3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

Επίσης θα προβλέπεται ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, αυτή τη φορά, χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι με την μεταρρύθμιση αυτή δίνεται πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον.

Ποιες οφειλές διαγράφονται και πως

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ σε βάρος ασφαλισμένων οι οποίοι είχαν παράλληλη απασχόληση.

Η διπλοχρέωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι απόρροια του Νόμου Σιούφα του 1992 και αφορούσε ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και άλλα ταμεία.

Η διάταξη θα αφορά όσους ασφαλισμένους εργάζονταν π.χ. ως μισθωτοί, ή αγρότες και είχαν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για απασχόληση στο ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο. Στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, επειδή είχαν μπλοκ παροχής υπηρεσιών, χρεώνονταν με ασφαλιστικές εισφορές από το τότε ΤΕΒΕ, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν!

Βασική προϋπόθεση διαγραφής είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κ.λπ., μετά όμως από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Στη ρύθμιση του νόμου θα ενταχθούν όλοι οι νέοι, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ασφαλισμένοι, που ενώ εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί, είχαν και δελτίο παροχής υπηρεσιών ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έπαιρναν κάθε χρόνο βεβαίωση εξαίρεσης από τη δεύτερη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ή ακόμη και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές της χώρας με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ανάλογα με τη χρονολογία βρίσκονταν λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για τη δεύτερη αυτή απασχόληση. Όπως επίσης και μικροξενοδόχοι αλλά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, που είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού, και «διεκδικούνται» και από τον ΟΑΕΕ.

Με άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ. 

 

Πηγή:  sofokleousin.gr


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά