Ο έλληνας πληρώνει πανάκριβα την υγεία του
Πληρώνει ακριβά το δημόσιο σύστημα υγείας ο έλληνας πολίτης για υπηρεσίες ασφάλισης υγείας που δεν τις έχει. Ο πολίτης σήμερα πληρώνει το ταμείο του χωρίς να έχει τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει και καταβάλλει και ασφάλιστρα για ιδιωτική κάλυψη ώστε να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα. Λύση στο πρόβλημα θα βρεθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οποία ωστόσο προϋποθέτει βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων και πάταξη της διαφθοράς.
της Ελενας Ερμείδου
Το 62% των ερωτηθέντων σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών χρειάστηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας,
Κατά μέσο όρο ο έλληνας πληρώνει από την τσέπη του περίπου 300 ευρώ το χρόνο μόνο για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις ενώ, η έρευνα δεν διευκρινίζει αν και πόσα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τα λίγα, ίσως το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας τόσο ακριβά. Η συνεργασία των δημοσίων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές έχει μείνει στα χαρτιά με άλλα λόγια οι έλληνες πολίτες πληρώνουν υποχρεωτικά το κρατικό δημόσιο σύστημα υγείας αλλά για να διασφαλίσουν τις υπηρεσίες υγείας αναγκάζονται να κάνουν και ιδιωτικά ασφαλιστήρια. Υπάρχουν και οι πολίτες που έχουν μόνο κρατική ασφάλιση και είναι αυτοί που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.
Το κράτος πρόνοιας σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών από το κλάδο ασφάλισης είναι αναγκαίο να υπάρχει για όλη την κοινωνία ως βασικός πυλώνας. Η ασφαλιστική αγορά θα έπρεπε να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες του κράτους ώστε λόγω τεχνογνωσίας και υψηλής εμπειρίας στο underwriting να βοηθήσει να προσφέρει κατάλληλες λύσεις για όλους τους συγγενείς φορείς μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς παρόχους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Οι πολίτες που σήμερα έχουν ιδιωτική ασφάλιση χρηματοδοτούν δύο συστήματα υγείας, το δημόσιο και το ιδιωτικό, δηλώνουν στο Sofokleousin στελέχη από την ασφαλιστική αγορά με πολυετή εμπερεία.
Η δε, τάση να αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα δυσκολεύει τις ήδη αρνητικές συνθήκες.
Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των στελεχών οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Η σύμπραξη προϋποθέτει την δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων, έμφαση από το κράτος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, οργάνωση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έμφαση στην υποδομές και την τεχνολογία, μείωση της φορολογία και πρώτα από όλα πάταξης της διαφθορά.
Πηγή: www.sofokleousin.gr