Σόιμπλε: Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές
Αποκαλύψεις έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.
Ο Γερμανός πρώην υπουργός αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι το 2014 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τού αποκάλυψε ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».
«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Προσέθεσε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο, μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Grexit τότε και τώρα
Όσον αφορά τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βετεράνος πολιτικός αρνήθηκε ότι πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015. Διευκρίνισε όμως ότι την εν λόγω περίοδο η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην ευρωζώνη διότι «ήταν ξεκάθαρο» πως αυτή ήταν που αποφάσιζε, και τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της, προσέθεσε ο κ. Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός αποσαφήνισε μάλιστα ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», είπε.
Για χρέος και πλεόνασμα
Στο μέτωπο του χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο λήξης νέων μέτρων από το φθινόπωρο του 2018, μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» από το 2030 και έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Διαφορετικά, δεν θα εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζει για την Ελλάδα, ποσό που είναι ωστόσο πολύ μικρό σε σχέση με την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.
«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.
«Αυτά που λέει ο Βαρουφάκης απέχουν από την πραγματικότητα»
Ερωτηθείς για το κόστος αυτής της περιόδου διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη , ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «για να είμαι ειλικρινής αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. Φυσικά αυτοί οι έξι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα προσπάθησε να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν επιζήμιοι για τη χώρα» και συνέχισε:
«Με λύπησε ιδιαίτερα αυτό. Αλλά σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε το δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ότι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες -και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός- η χώρα πάει καλύτερα».
Αστείο η ατάκα για το άγαλμα στην Ελλάδα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για μια ατάκα του που συζητήθηκε, ότι δηλαδή θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνει ένα άγαλμά του. Ο ίδιος διευκρίνισε: «Αστείο ήταν. Ήταν αστείο»
Έκανε λάθη στον τρόπο που χειρίστηκε την ελληνική κρίση αλλά δεν τα λέει!
Ερωτώμενος αν υπάρχει ένα λάθος που παραδέχεται ότι έκανε στον τρόπο που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Γερμανός πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Μα φυσικά. Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη».
Όταν του ζητήθηκε να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος, διπλωματικά απάντησε: «Δε θεωρώ σκόπιμο, σας το είπα και προηγουμένως, να επανέρχεται κανείς στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες. Αυτό βέβαια δεν βελτιώνει τα πράγματα, δεν τους καθιστά σοβαρότερους».
«Έχει τελειώσει ο εφιάλτης»
Τέλος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι έχει τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».
Πηγή: www.star.gr