Σε κίνδυνο φτώχειας μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων
Ζοφερή φαίνεται να είναι η εικόνα στην ελληνική κοινωνία, καθώς ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού φαίνεται να απειλεί όλο και περισσότερο τον πληθυσμό της χώρας, παρουσιάζοντας μια αυξητική τάση από το 2009 και έπειτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2016 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, υπάρχει μια σχετική μείωση από το προηγούμενο έτος, αλλά το ποσοστό είναι ανησυχητικά μεγάλο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία στο 35,6% (3.789.300 άτομα) του πληθυσμού της χώρας ανέρχεται o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό . Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονικά παρουσιάζεται μικρή μείωση (35,7% του πληθυσμού, ήτοι 3.828.500 άτομα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
- Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (39,7%)
- Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για τους Έλληνες σε 38,0% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 59,7%
- Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για όσους διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, σε 58,1%.
- Το ποσοστό του πληθυσμού, που ενώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,4%.
- Το ποσοστό του πληθυσμού, που δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, και διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση αλλά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 4,9%.
- Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 6,7%.
Sofokleousin.gr