22/11/2024
         
anonymous Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016
Οικονομία
+ + -

Δέκα χρόνια λιτότητα θέλει ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία μετά το 2018.

Η επιμονή του μπορεί να φέρει στα άκρα τη διαπραγμάτευση, καθώς με τον πήχυ για τα πλεονάσματα στα... ύψη το ΔΝΤ ζητά να ψηφιστούν πρόσθετα μέτρα για το 2019, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, «εδώ και τώρα» και η Αθήνα απαντά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός προτάσσει το επιχείρημα ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης υπήρξε συμφωνία, τον περασμένο Μάιο, για τη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία αποτυπώθηκε σε δύο εκθέσεις της Κομισιόν.

Μάλιστα, έγγραφο της Κομισιόν με τίτλο «Background document: Debt sustainability analysis - Greece» κατατέθηκε στη γερμανική Βουλή στις 7 Ιουνίου 2016 μαζί με το συμπληρωματικό μνημόνιο και πλήθος συμπληρωματικών κειμένων, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές και να υπερψηφιστεί η έγκριση εκταμίευσης της πρώτης δόσης για την Ελλάδα. Στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνεται ο επίμαχος πίνακας που οριοθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2020 έως το 2022 και τα επόμενα χρόνια, με οριακή αποκλιμάκωσή του στο 3,2% του ΑΕΠ το 2030.

Επίσης, το συμπληρωματικό μνημόνιο συνοδεύτηκε από το Compliance Report της Κομισιόν (το σχετικό απόσπασμα κατέθεσε εντός της εβδομάδας στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης), όπου υπάρχει ρητή αναφορά στη δεκαετή περίοδο των υψηλών πλεονασμάτων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το «γερμανικό» μπλοκ εμφανίζεται άκαμπτο μιλώντας για συμφωνία της Ελλάδας τον Μάιο, προκειμένου να εκταμιευτούν οι δόσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Πάντως, η Αθήνα επιμένει πως δεν τίθεται θέμα δέσμευσης επί της συγκεκριμένης δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας πως οι μακροχρόνιες προβλέψεις για τα πλεονάσματα σχετίζονται με τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους και είναι σύνηθες να αναθεωρούνται.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ήταν κάθετος, αρνούμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το αίτημα των Ευρωπαίων εταίρων να επιδιώξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Κάποια κράτη-μέλη υποστήριξαν στο πρόσφατο Eurogroup τη θέση ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα χρόνια. Αλλα κινούνται προς έναν συμβιβασμό πέντε ετών.

Η ελληνική θέση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα και προτείναμε το συμβιβασμό του να μειωθεί άμεσα στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι η μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
 
 
 
ependisinews 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά