Υπερεξουσίες σε Erdogan θα δώσει η συνταγματική αναθεώρηση
Ευρύτατες εξουσίες για τον Τούρκο πρόεδρο περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφέρει σε δημοσίευμα της η Hurriyet.
Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος της χώρας θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα-νόμους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι τα μισά μέλη των ανώτατων δικαστικών σωμάτων να ορίζονται από το κοινοβούλιο.
Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έκανε λόγο ότι το άρθρο 14 του υπό αναθεώρηση συντάγματος, δίνει στον πρόεδρο τη δυνατότητα όχι μόνο να ηγείται του υπουργικού συμβουλίου, αλλά να μπορεί να αποπέμψει υπουργούς κατά το δοκούν.
Οι περιορισμοί που θέτει το προσχέδιο στον πρόεδρο στον τομέα της νομοθεσίας, αφορούν ζητήματα "δικαιωμάτων και ελευθεριών", καθώς και την "αναδιάταξη των προσωπικών δικαιωμάτων". Στον αντίποδα, θα έχει την εξουσία να ορίζει τα μισά μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου, της εισαγγελίας και του συνταγματικού δικαστηρίου, ενώ ο ορισμών πρεσβευτών θα γίνεται μέσω κοινοβουλευτικής ψήφου.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος αποφασίσει να θέσει τέλος στην θητεία του κοινοβουλίου, τότε, σύμφωνα με το προσχέδιο θα τερματίζεται και η δική του θητεία. Τούρκοι αναλυτές χαρακτήρισαν αυτή την διάταξη ως "ισορροπία του τρόμου", συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται συγχρόνως.
Το προσχέδιο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή και χρειάζεται 330 ψήφους για να υπερψηφιστεί. Το AKP διαθέτει 316 έδρες, ενώ η δύναμη του MHP είναι 40. Τα δύο κόμματα διαβουλεύονται ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για την υπερψήφιση.
Σε περίπτωση που τελικά βρεθούν οι 330 ψήφοι, το νέο σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο πιθανώς να διεξαχθεί την επόμενη άνοιξη. Αν όμως το προσχέδιο λάβει περισσότερες από 367, το σύνταγμα θα τεθεί εν ισχύι χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Από το 2014 που ο Recep Tayyip Erdogan ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας, το AKP, καταβάλει προσπάθειες για να αλλάξει το μοντέλο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που ισχύει στη χώρα και να το αντικαταστήσει με αυτό της προεδρικής.
capital