21/11/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016
Διάφορα   Υγεία
+ + -

Η στοματική υγεία των Ελλήνων σε κρίση

Στη στοματική τους υγεία έκαναν τις μεγαλύτερες «εκπτώσεις» οι Ελληνες εν μέσω κρίσης. Η οδοντιατρική δαπάνη των νοικοκυριών κατά την περίοδο της κρίσης «κατακρημνίστηκε», ενώ το περιορισμένο και με προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιο δίκτυο οδοντιατρικής φροντίδας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η στοματική υγεία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής, η οδοντιατρική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών από 1,95 δισ. ευρώ το 2009 (473,4 ευρώ μέση ετήσια ιδιωτική οδοντιατρική δαπάνη ανά νοικοκυριό) «έπεσε» στα 701 εκατομμύρια ευρώ το 2015 (169,5 ευρώ μέση ετήσια δαπάνη ανά νοικοκυριό), που σημαίνει μείωση της τάξεως του 64%.

Συνολικά οι δαπάνες υγείας των ελληνικών νοικοκυριών την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 19,33%, ενώ ειδικά για τα φάρμακα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη υπήρξε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών (27,9% και 45,7% αντίστοιχα). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά με δεδομένη τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης επέλεξαν να «θυσιάσουν» την οδοντιατρική φροντίδα για πιο «ανελαστικές» δαπάνες όπως είναι τα φάρμακα και οι νοσηλείες.

Υποστελέχωση

Το δημόσιο δίκτυο οδοντιατρικής φροντίδας, στο οποίο λόγω της κρίσης στρέφονται όλο και περισσότεροι πολίτες, υπολειτουργεί. Αν και κρίνεται θετική η ενοποίηση στο ΕΣΥ των σχετικών υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ, αυτή έγινε βίαια, ενώ η εικόνα που επικρατεί είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες με γερασμένο προσωπικό, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό.

Το θέμα της οδοντιατρικής στην Ελλάδα της Κρίσης θα συζητηθεί σήμερα (9 π.μ.-11 π.μ.) στο πλαίσιο του 36ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συμμετοχή των Δημήτρη Νιάκα καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημήτρη Δημητριάδη (οδοντίατρο), Νίκο Μαρουφίδη (οδοντίατρο, μέλος Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Δημήτρη Παλάσκα (οδοντίατρο, αντιπρόεδρος ΟΣΘ), Αριστομένη Συγγελάκη (οδοντίατρο-πολιτικό και διοικητικό επιστήμονα), Πάνο Μωραΐτη (οδοντίατρο, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας) και Γιάννη Μπρόκο (οδοντίατρο, μέλος Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα παρουσιαστούν εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας στη στοματική υγεία και στην παρεχόμενη στους πολίτες οδοντιατρική φροντίδα και προτάσεις για την αναβάθμισή της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται ένα σχέδιο αναβάθμισης των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών, ένα «καλό λίφτινγκ» με στοχευμένες παρεμβάσεις στη στελέχωση και στον ιατροτεχνολογικό τους εξοπλισμό, που θα ανεβάσει την αποδοτικότητά του. Προϋπόθεση αποτελεί ο καθορισμός ενός ελάχιστου και δεσμευτικού ποσοστού των δημόσιων δαπανών υγείας που θα προορίζεται στην οδοντιατρική, αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «ρήτρα οδοντιατρικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο από τα 100 ευρώ δημόσιες δαπάνες στην Υγεία, τα 5 ευρώ (κατά μέσον όρο) προορίζονται για τη στοματική υγεία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται για τη στοματική υγεία δίνεται λιγότερο από το 1% των δαπανών Υγείας. Στις προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι και η σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες οδοντιάτρους για κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων.
 
 
 
 
kathimerini 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά