Τι δίνουν οι Ευρωπαίοι για πλεονάσματα και χρέος και ποια ανταλλάγματα ζητούν
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ
Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μια παραπάνω εξειδίκευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνονται διατεθειμένοι να ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα κλείσουν επιτυχώς έως τότε την δεύτερη αξιολόγηση.
Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να εξειδικεύσει περαιτέρω τα μέτρα για το 2018, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αρνήθηκε όμως να συζητήσει χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018 με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι κανένα από τα επόμενα χρόνια έως το 2018 η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί με το μνημόνιο.
Φυσικά η προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως την 5η Δεκεμβρίου είναι ένας πολύ αισιόδοξος στόχος με δεδομένο ότι τα μέτρα που πρέπει να συζητηθούν θεωρούνται ιδιαίτερης δυσκολίας. Στην ανακοίνωση του Eurogroup περιγράφονται σαφώς τα τρία μέτωπα τα οποία θα εξετάσει το κουαρτέτο με την επιστροφή του στην Αθήνα.
Πρόκειται για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για το 2018-2020, αλλά και τα εργασιακά.
Με δεδομένο ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα το ζήτημα των μέτρων του προϋπολογισμού του 2017 καθίσταται, ζωτικό καθώς το Ταμείο βλέπει ήδη τρύπες στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί επίσης τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να περιληφθούν υποχρεωτικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της τριετίας 2018-2020. Οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται σε αυτή τη φάση να πέσουν οι στόχοι κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί με το μνημόνιο, την ώρα που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Κατά συνέπεια για να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συμμετοχή του θα πρέπει είτε να λάβει ισχυρές διαβεβαιώσεις για το χρέος είτε να δεχθούν οι Ευρωπαίοι να αλλάξουν τους στόχους, είτε να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Η πιο δύσκολη μάχη αναμένεται να δοθεί φυσικά στο μέτωπο των εργασιακών με την νέα υπουργό εργασίας να μπαίνει για πρώτη φορά, ως υπουργός πλέον, στη μάχη με το κουαρτέτο, το οποίο ζητά από κοινού απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου και το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχεται αυτές τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά έχει βάλει στο τραπέζι και το αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία οι δανειστές απορρίπτουν θεωρώντας ότι αποτελεί κατάργηση προηγούμενων μνημονιακών ρυθμίσεων, η συζήτηση αναμένεται ιδιαίτερης δυσκολίας…
fortune