Δήμοι ψάχνουν εκατομμύρια μέσω της ΔΕΗ
Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, βάσει των οποίων επιβάλλονται δημοτικά τέλη, «εξαφανίζονται» όχι μόνο επειδή δηλώνονται «κουτσουρεμένα» αλλά και ενίοτε διότι υπάρχει «διαρροή» κατά τη διαδρομή καταγραφής τους στα αρχεία δήμων και ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων, έχει εντοπισθεί από τις αρμόδιες Αρχές ότι εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν φτάνουν ποτέ στα ταμεία τους. Λόγω της καταγραφής λιγότερων τετραγωνικών ακινήτων οι δήμοι χάνουν έσοδα από τέλη και ακίνητης περιουσίας τα οποία καταβάλλονται από ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Η περίπτωση της Γλυφάδας
Ενδεικτική και εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του δήμου Γλυφάδας, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας «Το Βήμα». Επειτα από σύγκριση των αρχείων του δήμου και της ΔΕΗ, η δημοτική αρχή αποκάλυψε 854.766 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα εντός Γλυφάδας (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης), τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στον δήμο αλλά όχι στην επιχείρηση ηλεκτρισμού. Πρόκειται συνολικά για 5.906 ακίνητα, από τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, θα εισπράττει επιπλέον περίπου 1.200.000 ευρώ ετησίως!
Ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπίσει δήμαρχοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις αρμόδιες αρχές να διαπιστώνουν αναντιστοιχία δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους μεταξύ ΟΤΑ και ΔΕΗ. Πάντως, όπως τονίζουν αυτοδιοικητικά στελέχη, τελευταία έχουν εντοπιστεί μεγαλοϊδιοκτήτες (κάτοχοι επιχιερηματικών χώρων, εμπορικών κέντρων, πολλών ακινήτων κ.ά.) με ελλειμματική καταγραφή τετραγωνικών μέτρων και ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο αρμοδίων υπηρεσιών. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι τέτοιες περιπτώσεις αφορούν ακόμα και τράπεζες, στις οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης περιήλθε πλήθος ακινήτων στην ιδιοκτησία τους.
Τέλη ανταποδοτικά
Το ζήτημα των αποκλίσεων είναι μείζονος σημασίας, με δεδομένο ότι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος) και το λεγόμενο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) καταβάλλονται από ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε δήμου μέσω του λογαριασμού που εκδίδει η ΔΕΗ – για όσα είναι μη ηλεκτροδοτούμενα τα τέλη καταβάλλονται απευθείας στους ΟΤΑ.
Οπως επισημαίνουν στελέχη της αυτοδιοίκησης, είναι τέλη ανταποδοτικά για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, επομένως έχει σημασία η γνώση των πραγματικών στοιχείων.
Ειδάλλως, ούτε δίκαιη κατανομή τελών γίνεται με βάση την αναλογική επιβάρυνση για όσους έχουν μεγάλα ακίνητα -με περισσότερα τετραγωνικά- ούτε διασφαλίζεται η διοχέτευση των εσόδων στην προσπάθεια ενίσχυσης οικονομικά αδύναμων πολιτών, ακόμα και μέσω μείωσης ή κατάργησης τελών. Αλλωστε, η κρατική επιχορήγηση και τα έσοδα από δημόσιους πόρους έχουν μειωθεί κατά 60% για τους δήμους.
Τώρα οι δήμοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα επιβίωσης ελλείψει κρατικών πόρων, συμπιέζοντας δαπάνες -ακόμα και κοινωνικές αν και είναι αναγκαίες- αλλά και αναζητώντας «ευέλικτους» τρόπους οικονομικής ανάκαμψης. Παράλληλα, εμφανίζονται να επιδιώκουν το ξερίζωμα φαινομένων κακοδιαχείρισης, αλλά και ενεργοποίησης μηχανισμού διασταύρωσης στοιχείων που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων και στην αύξηση εσόδων.
Συνεργασία για το Ε9
Τόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε επαφή ώστε να καταστεί δυνατό τα δημοτικά τέλη να υπολογίζονται από τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9. Η μόνιμη επωδός, ήδη από το 2014, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων όταν δήμοι ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών στοιχεία ώστε να γίνει διασταύρωση. Ομως τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί λύση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Το ζήτημα είχε θέσει μετ’ επιτάσεως ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος μάλιστα σε επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών τόνιζε ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο ηλεκτρονικό αρχείο ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων όλου του δήμου Σερρών (μέσω της ΔΕΔΔΗΕ), οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν απόκλιση της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στο ΤΑΠ και στα δημοτικά τέλη έναντι εκείνων που αντιστοιχούν στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Ετσι, επειδή οι δηλώσεις Ε9 του κάθε φορολογούμενου πολίτη συνδέονται πια και με τον αριθμό παροχής του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου του, ζητούσε με επιστολή στη ΓΓΠΣ, σε συνεργασία με το τμήμα μηχανοργάνωσης του δήμου, τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στο Ε9 από συγκεκριμέ-νους αριθμούς παροχής.
Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας αποτύπωσε μια πρώτη εικόνα με τις δηλωθείσες επιφάνειες των ακινήτων στον δήμο. Σε ελέγχους που διενήργησε το Τμήμα Εσόδων διαπιστώθηκε σειρά από ανακολουθίες σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα επιφανείας που έχουν δηλωθεί, τη χρήση τους (επαγγελματική – οικιακή), καθώς και το καθεστώς ηλε-κτροδότησης αυτών. Ετσι, «στην προσπάθειά του για ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών και της αποκατάστασης των τυχόν αδικιών», ο δήμος Αιγάλεω καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στο Τμήμα Εσόδων ως τις 31.12.2016 για να δηλώσουν τις τυχόν διαφορές.
Αποκλίσεις έχουν εντοπισθεί κατά καιρούς σε πολλές πόλεις, με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την Κρήτη ως τη βόρεια Ελλάδα, τα Επτάνησα και τα νησιά του Αιγαίου.
ΕΥΔΑΠ
Διερευνώντας δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων, ο δήμος Γλυφάδας εντόπισε μεγάλες χρεώσεις για κατανάλωση νερού από μετρητές της ΕΥΔΑΠ τους οποίους κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν! Σε απάντησή της προς τον δήμο η εταιρεία ύδρευσης παραδέχεται ουσιαστικά ότι ούτε η ίδια γνω-ρίζει πού είναι οι επτά μετρητές. Παράλληλα, τονίζει ότι εντοπίστηκαν δημοτικοί χώροι όπου κα-κώς χρέωνε η ΕΥΔΑΠ τέλη αποχέτευσης. Πάντως, από την άλλη πλευρά, ο δήμος Γλυφάδας έχει οφειλές στην ΕΥΔΑΠ για τις οποίες εγκαλείται η δημοτική Αρχή από την εταιρεία ύδρευσης.
Στην Αττική
«Φτερά» έκαναν χιλιάδες τετραγωνικά
Η υπόθεση με την «εξαφάνιση» τετραγωνικών, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου, αναδεικνύει χρόνιες παθογένειες, με έλλειψη πλήρους μηχανοργά-νωσης και διαλειτουργικότητας των συστημάτων μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με έλλειψη προσωπικού για συστηματική διασταύρωση στοιχείων. Εξηγεί ότι η δημοτική αρχή, «στο πλαίσιο των προσπαθειών για το νοικοκύρεμα του δήμου», προχώρησε με ομάδα οικονομολόγων των υπηρεσιών της σε συστηματική και μεθοδική δουλειά, συγκρίνοντας τα αρχεία του δήμου και των αρχείων της ΔΕΗ.
«Αποκαλύφθηκαν 854.766 τετραγωνικά μέτρα σε ακίνητα εντός Γλυφάδας (οικιακής και επαγγελματι-κής χρήσης), τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στον δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, επομένως δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Πρόκειται συνολικά για 5.906 ακίνητα στα οποία είχε γίνει κάποια μεταβολή. Πλέον, με την καταχώριση αυτών, ο δήμος εκτιμά ότι θα εισπράττει επιπλέον περίπου 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που συν τοις άλλοις ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική ελάφρυνση των επιβαλλόμενων τελών» επισημαίνει.
Σε ερώτηση του «Βήματος» αν αυτό σημαίνει ότι θα αναζητηθούν αναδρομικά ποσά από ιδιοκτήτες, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι δεν προτάσσεται κάτι τέτοιο. Οπως σημειώνει, το μείζον είναι να αναπτυχθεί ένα φερέγγυο σύστημα ενιαίας καταγραφής και να τεθούν δικλίδες αποτροπής δυσλειτουργιών και για να μη χάνονται έσοδα από το Δημόσιο.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτα Μπίτσικα
«Το Βήμα της Κυριακής»