03/12/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
Υγεία
+ + -

Ζίκα: Σοκάρουν οι πρώτες τομογραφίες εγκεφάλου από βρέφη με τον ιό

Μια σειρά εικόνων από μαγνητικές τομογραφίες, που δημοσιεύθηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Radiology, προσφέρει την πιο πλήρη εικόνα, μέχρι στιγμής, για το πώς ο ιός Ζίκα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο ενός εμβρύου. 

 “Ο ιός Ζίκα είναι πολύ σοβαρή λοίμωξη στα έμβρυα (...) Οι εικόνες δείχνουν τις χειρότερες λοιμώξεις εγκεφάλου που έχουν αντικρίσει ποτέ οι γιατροί”, λέει η δρ Deborah Levine από στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστόνη, η οποίος συνέβαλε στην μελέτη.

Οι τομογραφίες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Radiology, αποτελούν μέρος μιας ειδικής έκθεσης που συντάχθηκε από νευρολόγους στη Βοστόνη και γιατρούς στη βορειοανατολική Βραζιλία, οι οποίοι κουράρουν μωρά που γεννήθηκαν με λοίμωξη από τον ιό Ζίκα.

“Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στους γιατρούς παγκοσμίως το τι θα μπορούσαν να περιμένουν να αντικρίσουν από μια λοίμωξη Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”, λέει η δρ Levine.

“Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην μικροκεφαλία, μια κατάσταση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με πολύ μικρά κεφάλια”, συνεχίζει η ίδια. “Αλλά αυτό ελάττωμα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για το τι κάνει ο Ζίκα στον εγκέφαλο ενός εμβρύου”, καταλήγει.

Ζίκα

Για παράδειγμα, ένα μωρό στην μελέτη γεννήθηκε με κανονικού μεγέθους κεφάλι. Αλλά όταν οι ερευνητές έλεγξαν το εσωτερικό του, διαπίστωσαν πολύ λίγο ιστό εγκεφάλου.

Μαγνητικές τομογραφίες σε έμβρυο στις 36 εβδομάδες της κύησης έδειξαν ότι ο εγκέφαλός του ήταν γεμάτος με υγρό, το οποίο “φούσκωνε” το μέγεθος του κρανίου. Και το έμβρυο στερείτο από κάποια μέρη του νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνουν τμήματα του εγκεφαλικού στελέχους, του νωτιαίου μυελού και του μεσεγκεφάλου. Αυτά ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών και επεξεργάζονται πληροφορίες από τα μάτια και τα αυτιά.

Ζίκα

Το έμβρυο είχε επίσης ένα πεπλατυσμένο κρανίο και επιπλέον δέρμα γύρω από το κεφάλι, γεγονός που πιθανότατα προκαλείται από την “σύμπτυξη” του κρανίου αφότου ο εγκέφαλος σταματήσει να αυξάνεται, γράφουν οι ερευνητές.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η δρ Levine και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τομογραφίες και υπερηχογραφήματα από 46 έμβρυα και μωρά, που ήταν σε κύηση ή είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το σύνολο των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν αφορά 93 υπερηχογραφήματα, 23 μαγνητικές τομογραφίες και 41 αξονικές τομογραφίες, οι οποίες έγιναν στο Instituto de Pesquisa της περιοχής Campina Grande στην πόλη Paraiba στη βορειοανατολική Βραζιλία. Επίσης, έγιναν νεκροψίες σε τρία μωρά, τα οποία πέθαναν λίγο μετά τη γέννησή τους.

Ζίκα

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα μωρά είχαν βλάβη στον φλοιό, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που ελέγχει έναν τεράστιο αριθμό λειτουργιών υψηλού επιπέδου, όπως η επίλυση προβλημάτων, το συναίσθημα και η γλώσσα. Ο φλοιός περιέχει πολλές πτυχώσεις και δίνει στον εγκέφαλο το χαρακτηριστικό του σχήμα. Αλλά στα μωρά με Ζίκα, πολλές φορές, ο φλοιός είναι ομαλός, χωρίς πτυχώσεις.

“Αυτά τα μωρά δεν θα είναι σε θέση να συμπεριφερθούν φυσιολογικά μετά τη γέννηση (...) Το ερώτημα είναι αν θα είναι ποτέ σε θέση να δουν, να ακούσουν και να περπατήσουν κανονικά”, λέει η δρ Levine.

Όλα τα μωρά είχαν σημάδια στους εγκεφάλους τους, τα οποία ονομάζονται αποτιτανώσεις. Αυτά είναι ενδεικτικά σημάδια μόλυνσης και δείχνουν τα σημεία που ο ιός Ζίκα έχει προκαλέσει ζημία στον εγκέφαλο.

Τα μωρά είχαν επίσης βλάβες στο στέλεχος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει ακούσιες διαδικασίες, όπως η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς, καθώς και τραυματισμούς στην παρεγκεφαλίδα, η οποία συντονίζει τη δραστηριότητα των μυών και των εθελούσιων κινήσεων του ατόμου.

“Όλες αυτές οι εικόνες δείχνουν το τι συμβαίνει στις σοβαρές περιπτώσεις με παιδιών με Ζίκα (..) Αυτό που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν είναι το τι ισχύει στις ηπιότερες περιπτώσεις λοίμωξης”, διευκρίνισε η δρ Levine.

Με άλλα λόγια, ακόμα και τα μωρά που φαίνονται φυσιολογικά μετά τη γέννηση, είναι πιθανό να έχουν μακροχρόνια νευρολογικά προβλήματα, λόγω του Ζίκα.

 

 

iatropedia 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά