Σούπερ φάρμακο «σκοτώνει» μικρόβια, Eμπολα και HIV!
Ενα πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο μπορεί να σκοτώνει τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθώς και πολλούς επικίνδυνους ιούς, από τον HIV έως τον Εμπολα, σύμφωνα με νέα ευρήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Κυτταρικής Φυσιολογίας.
Οι επιστήμονες λένε ότι το φάρμακο μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους τύπους της γρίπης, καθώς και να εξαλείψει βακτήρια τα οποία έχουν γίνει απόρθητα στα συμβατικά φάρμακα, αφού κατορθώνει να διασπά τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους καρκίνους σε φθαρμένα κύτταρα, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανέπαφο το υπόλοιπο σώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο μηχανισμός διάσπασης μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε κάθε ιό, όπως αυτόν της λύσσας, της ερυθράς, του δάγκειου πυρετού και του κίτρινου πυρετού. Επίσης αύξησε το ποσοστό επιβίωσης ποντικιών με αιμορραγικού πυρετού Εμπολα από 30% σε 60%.
Μελέτη
Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο, που είναι γνωστό με την κωδική ονομασία AR-12, κατάφερε να «αναχαιτίσει» το νέο στέλεχος που προκαλεί «σούπερ γονόρροια» και το οποίο εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη Μεγάλη Βρετανία, τόσο που οι γιατροί ανησυχούν πως η ασθένεια μπορεί να καταστεί ανίατη.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κατόρθωσε να εξασθενίσει την άμυνα αυτού του στελέχους σε άλλα αντιβιοτικά. Aλλωστε, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων είναι ότι οι «σούπερ ιοί» παρουσιάζουν τεράστια ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά, οπότε οι θάνατοι από μολύνσεις ιών μπορεί και να δεκαπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, αν δεν βρεθεί το φάρμακο που θα «σπάσει» τις άμυνές τους.
Ωστόσο, αυτά τα πρώτα αποτελέσματα από έρευνες στο εργαστήριο για το AR-12 ήταν τόσο εντυπωσιακά, ώστε ήδη η φαρμακευτική εταιρεία που το αναπτύσσει προγραμματίζει να αρχίσει στη Βρετανία κλινική μελέτη σε φορείς ανθεκτικών μορφών του ιού HIV/AIDS.
Αλλά και στις ΗΠΑ ο στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το φάρμακο ως «όπλο» εναντίον επιδημιών που οφείλονται σε ιούς όπως ο Εμπολα, καθώς και ως «όπλο» εναντίον των υπερανθεκτικών βακτηρίων MRSA και E.coli.
Το φάρμακο AR-12 ανακαλύφθηκε πριν από μία δεκαετία από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πειράματα με το παυσίπονο Celebrex, το οποίο περιέχει την ενεργό ουσία σελεκοξίμπη. Σύντομα αντιλήφθηκαν ότι το φάρμακο είχε ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και μια κλινική μελέτη έδειξε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε μορφή δισκίου για τη θεραπεία συμπαγών όγκων.
Τώρα, όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια (VCU) ανακοίνωσαν ότι μπορεί να δράσει και εναντίον βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.
Επομένως, η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να μετατρέψουν το AR-12 από ένα πετυχημένο φάρμακο των εργαστηρίων σε φάρμακο ασφαλές και αποτελεσματικό για τους ανθρώπους, καθώς ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο να βλάπτει τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Ο Ντάνιελ Χάουκατ, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επισημαίνει πάντως ότι όλες οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι μέχρι στιγμής ήπιες.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ethnos