21/02/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται το θρίλερ μετά το χθεσινό ναυάγιο

 Για ακόμη μια φορά θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά και τη χθεσινή διαφωνία στην επιλογή των υψηλόβαθμων θέσεων της ΕΕ, η οποία οδήγησε στη διακοπή της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής και σε ένα έντονο παρασκήνιο. 

Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ θα καθυστερήσει κατά δύο ώρες ως τις 14:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει τις ξεχωριστές διαβουλεύσεις που έχει με ηγέτες χωρών.

Οι διαφωνίες ξεκίνησαν από την Κυριακή όταν διαπιστώθηκε ότι οι χώρες μέλη είχαν χωριστεί σε δύο μεγάλες ομάδες, όπου η μια υποστήριζε την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από το Γερμανό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και η άλλη υπέρ του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών και νυν Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. 


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία πρότειναν τον Φρανς Τίμερμανς ως επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά καθώς οι διπλωμάτες σηματοδότούσαν ότι ο Ολλανδός σοσιαλιστής ήταν κοντά στο να πάρει το χρίσμα, η Ιταλία και τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη τον απέρριψαν .

«Με τον Τίμερμανς ως πρόεδρο της Κομισιόν προτείνουν ξανά την ίδια μέθοδο του κορυφαίου υποψήφιου, την οποία όμως εγκαταλείψαμε, διότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Τώρα προτείνεται το ίδιο ξανά και κυρίως προτείνεται αυτό το όνομα στο πλαίσιο ενός κλειστού πακέτου που αποφασίστηκε κάπου αλλού. Η Ιταλία δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του Φανς Τίμερμανς σχετίζονται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίτροπος έχει κινήσει διαδικασίες για παραβίαση του κράτους δικαίου εναντίον χωρών όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν επίσης ποιός ή ποιά θα αναλάβει τις θέσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του επικεφαλής της ευρωπαίκής διπλωματίας.

Πρέπει επίσης να αποφασίσουν ποιός ή ποιά θα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που τώρα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προσπαθεί να συμβιβάσει τις θέσεις των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας αντικατοπτρίζει τον βαθύτερο πολιτικό κατακερματισμό του μπλοκ και υπογγραμμίζει προβλήματα που έχουν επεκταθεί για την επίτευξη κοινής θέσης σε ζητήματα από τη μετανάστευση μέχρι την κλιματική αλλαγή», τονίζει το Reuters.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών σήμερα στις 12 το μεσημέρι , χαρακτηρίζοντας την διακοπή «αποτυχία». "Είναι πολύ κακή εικόνα τόσο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και για την Ευρώπη", δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ ήταν πιο συμφιλιωτική από τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι τα μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν τις απόψεις των μικρότερων κρατών της. «Η ψηφοφορία εναντίον ολόκληρης της ομάδας του Βίσεγκραντ και στη συνέχεια σε μια χώρα όπως η Ιταλία θα ήταν πραγματικά δύσκολη», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα του Βίσεγκραντ περιλαμβάνει τις Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία  και Σλοβακία ενώ οι δύο πρώτες έχουν έρθει σε σύγκρουση με τον Τίμερμανς, σχετικά με την επιβολή του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Μετά τη διακοπή της Συνόδου ο Ντόναλντ Τουσκ επιδόθηκε σε μαραθώνιο από τετ α τετ με αξιωματούχους της ΕΕ και διπλωμάτες, ώστε να «ζυγίσει» το επίπεδο υποστήριξης σε μεμονωμένους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής καθώς και διάφορες συνθέσεις ενός «πακέτου ηγεσίας», το οποίο θα περιλάμβανε και τον διάδοχό του ως πρόεδρος του Συμβουλίου και τον επόμενο υψηλό αντιπρόσωπο για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για να διοριστεί πρόεδρος της Κομισιόν ένας υποψήφιος, χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των 28 κρατών μελών, τα οποία πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ένωσης.

Το πακέτο που βρέθηκε στο τραπέζι και το «προβάδισμα» Τίμερμανς
Το τελευταίο πακέτο που βρέθηκε στο τραπέζι των ηγετών περιελάμβανε εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Επιπλέον ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δήωσε ότι η Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ αναφορικά με την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φαίνεται να οδηγεί σε μια επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει τους περισσότερους «σταυρούς» προτίμησης, αλλά και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης για επικεφαλής εξωτερικής διπλωματίας τα ονόματα που ακούστηκαν χωρίς να επιβεβαιωθούν ήταν της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ενώ για την ΕΚΤ το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ότι αφορά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους. Ο γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευση σενάριο αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για κανέναν από τους υποψήφιους δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία. Μίλησε για πολύπλοκες συζητήσεις, ωστόσο θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είμαστε μεν κοντά αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία».

Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επίτευξη συμφωνίας στα πέντε κορυφαία αξιώματα της ΕΕ θα πρέπει να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς περαιτέρω καθυστερήσεις δίνουν έδαφος σε αντισυστημικές ευρωσκεπτικιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις που ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει διχαστεί, είναι δυσλειτουργικό και έχει χάσει την επαφή με τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.  

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Φωτογραφία: Reuters

Με πληροφορίες από Bloomberg και ΑΠΕ

https://www.thetoc.gr/

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά