13/12/2024
         
Χρύσα Ξενάκη Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017
Διάφορα
+ + -

Τα 11 καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές χαλάρωσης

 Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει μια λίστα με τα 11 πιο αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά, ιδανικά για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές για να ηρεμήσουν. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, δεν ενδείκνυται μόνο για διακοπές στους καθιερωμένους προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη, αλλά και για απομόνωση και ηρεμία, μακριά από την πολυκοσμία των τουριστικών περιοχών.

Δείτε τη λίστα αναλυτικά:

1. Καστελλόριζο

kastelorizo_b
 
Το Καστελλόριζο βρίσκεται 800 μέτρα από τις Τουρκικές ακτές. Το κτίριο που ενέπνευσε το όνομα του νησιού είναι ένα κάστρο που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Στο λιμάνι, που διαφέρει από τα λευκά σπίτια που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα ελληνικά νησιά, βρίσκονται πολλές βίλλες σε ποικιλία χρωματισμών. Στο νησί ξεχωρίζει η μπλε σπηλιά στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, που διαθέτει ζωηρό μπλε φωτισμό στο εσωτερικό της, ως αποτέλεσμα ενός μοναδικού φυσικού φαινομένου.

2. Χάλκη

halki

Δυτικά της Ρόδου, βρίσκεται ένα νησί που είναι δημοφιλές στους εξερευνητές. Όμως ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε λιγότερους από 500 κατοίκους. Η αρχιτεκτονική ιταλικού στυλ στο λιμάνι συμπληρώνεται με τον εμβληματικό ψηλό πύργο με το ρολόι, που είναι ο υψηλότερος στα Δωδεκάνησα.

3. Ψαρά

psara

Όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους του δραπέτευσαν με μικρές βάρκες. Οι υπόλοιποι προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. Η ονομασία του απομακρυσμένου νησιού σημαίνει “διάστικτα πράγματα” στα αρχαία ελληνικά. Προσελκύει λίγους μόνο επισκέπτες από τη γειτονική Χίο, κι έτσι οι παραλίες του νησιού, Κατσούνι, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέτα, Λάκκα και Λήμνος, είναι πάντα ήσυχες.

4. Κουφονήσια

koufonisi

Τεχνικά, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Όμως το δεύτερο είναι ακατοίκητο. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική συντάκτρια της Telegraph, Jane Foster, το Άνω Κουφονήσι διαθέτει “κατάλευκες κυκλαδίτικες κατοικίες” και μια “μικρή, ζωντανή κοινότητα”, που μέχρι το 1980 ζούσε χωρίς παροχή ηλεκτρισμού. Η καλύτερη παραλία του νησιού είναι η παραλία Πορί.

5. Σίκινος

sikinos
Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες γωνιές των Κυκλάδων, ενώ καϊκια μεταφέρουν τους επισκέπτες από το παραθαλάσσιο χωριό Αλοπρόνοια προς απομακρυσμένες παραλίες. Στο Κάστρο, έναν οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα, βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

6. Ανάφη

anafi

Ο μόνος οικισμός του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων, με θέα στη θάλασσα. Το νησί καλύπτει ηφαιστειακό έδαφος που προέρχεται από τις εκρήξεις στη γειτονική Σαντορίνη. Προτείνεται το μονοπάτι προς την Καλαμιώτισσα, ένα μοναστήρι στα νοτιοανατολικά του νησιού.

7. Σχοινούσα

schinoussa

Όπως η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια που βρίσκονται κοντά στη Νάξο, έτσι και η Σχοινούσα, είναι ένας τυπικός ελληνικός συνδυασμός ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών. Ο Αλμυρός προσφέρεται για οικογένειες και το Αυλάκι του Παπά για πιο απομονωμένη εμπειρία.

8. Αγαθονήσι

agathonisi

Είναι το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου. Το όνομά του σημαίνει “παρθένο νησί” και προσελκύει όσους αναζητούν απομόνωση και λάτρεις της ιστορίας, καθώς διαθέτει παραλίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση από το δρόμο. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι βολτσαλωτές.

9. Δονούσα

donousa

Πιστεύεται ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικρό νησί για να κρύψει την Αριάδνη, την πριγκίπισσα που αγαπούσε. Η τουριστική επιτροπή του νησιού χρησιμοποιεί το μύθο αυτό για να προωθήσει την περιοχή ως ρομαντικό προορισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι οποιοσδήποτε αναζητά γαλήνη και ηρεμία θα μείνει ικανοποιημένος από τη διαμονή του στο νησί. Στην παραλία Κέδρος υπάρχει ένα ναυάγιο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ όσοι αναζητούν σκιά θα πρέπει να κατευθυνθούν στο Λιβάδι.

10. Ηρακλειά

iraklia

Το καλύτερο σκηνικό των νότιων Κυκλάδων. Το νησί δεν έχει πολλές υποδομές αλλά διαθέτει όμορφες παραλίες, ανάμεσα στις οποίες και το Λιβάδι. Υπάρχουν 7 μονοπάτια για πεζοπορία.

11. Μαράθι

marathi

Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στους Λειψούς και τους Αρκιούς στα Δωδεκάνησα, διαθέτει μια παραλία, δεν έχει δρόμους ούτε αυτοκίνητα. Κατοικείται από την οικογένεια Αιμιλιανού, που πρωτοήρθαν στο νησί το 1977. Εγκατέστησε παροχή νερού και ηλεκτρισμού και πλέον καλωσορίζει επισκέπτες στο ξενοδοχείο και την ταβέρνα της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν στο νησί κατοικούν 12 κάτοικοι. Το χειμώνα, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι τρεις.
 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά