05/12/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν το ευρώ

Oι 20 ημέρες που θα κρίνουν το ευρώ
Τρεις κομβικές ημερομηνίες έως τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου
Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν το ευρώ
Το κρισιμότερο εικοσαήμερο της μεταπολεμικής Ιστορίας της ζει η Ευρώπη. Η προοπτική μιας βίαιης ανατροπής της εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με τη δημιουργία της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα) για να φθάσει στην υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος, είναι περισσότερο από ορατή. Η κρίση χρέους έχει επιμολύνει πλέον τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, που κινδυνεύουν κι αυτές με αποβολή από το διεθνές σύστημα πιστώσεων. Ως καταληκτική ημερομηνία δράσεων για τη διάσωση της Ευρώπης και του ευρώ προβάλλει πλέον η σύνοδος κορυφής της ΕΕ της 9ης Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια σύνοδο υπαρξιακής σημασίας για την ευρωζώνη και το ευρώ. Οι επιθέσεις κατά των αγορών ομολόγων των θεωρουμένων ως ευάλωτων για επιμόλυνση χωρών, όπως και οι επιθέσεις κατά του ευρώ αναμένεται να κλιμακωθούν το προσεχές εικοσαήμερο, καθώς οι αγορές θα περιμένουν μια πειστική απάντηση για τη βούληση της Ευρώπης να διατηρήσει τη σημερινή μορφή και δομή διακρατικών συνεργασιών τις οποίες έχει πετύχει προϊόντων των δεκαετιών ειρήνης και προόδου που μεσολάβησαν από τη μεγάλη καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ευρώ υποχωρεί και σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα (από τα 1,3539 στα 1,3433 δολάρια), ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ξεπερνά και σήμερα το θεωρούμενο ως ανυπόφορο για μια οικονομία όριο 7% (μιλάμε για το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μιας χώρας). Στο τρενάκι του τρόμου η Ισπανία και η Γαλλία. Η πρώτη χθες δεν κατάφερε να απορροφήσει από τις αγορές τα 3,5 δισ. ευρώ που επιχείρησε, παρά τα πανάκριβα επιτόκια που πλήρωσε για να διαθέσει τα 12μηνης και 18μηνης διάρκειας ομόλογα που εξέδωσε. Η δεύτερη ζει καθημερινά με την αγωνία της απώλειας του triple A. Της έκπτωσής της δηλαδή από την υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Κομβικές ημερομηνίες
Τρεις κομβικές ημερομηνίες - και ισάριθμες συναντήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων - μεσολαβούν πριν από την καταληκτική της συνόδου κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.

1. Η 29η και 30ή Νοεμβρίου, κατά την οποία συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin. Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν στο Eurogroup θα πρέπει να οριστικοποιήσουν ένα σαφές, πλήρες, ικανό, κατανοητό και πειστικό σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης ανακοινώνοντας πρώτον ένα μηχανισμό παροχής υπηρεσιών... πρώτων βοηθειών προς τις χώρες που «ματώνουν» για να προωθήσουν τα ομόλογά τους στις διεθνείς αγορές. Θα πρέπει επίσης να πείσουν τις μεγάλες πιστώτριες χώρες, όπως είναι η Κίνα που διαθέτει συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω του 1 τρισ. δολαρίων, να επενδύσουν στα ομόλογα που θα εκδώσει το ΕFSF, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή.

2. Η 7η και 8η Δεκεμβρίου, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη Μασσαλία της Γαλλίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Στη συνάντηση αυτή Μέρκελ και Σαρκοζί θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την κοινή στάση τους στη σύνοδο, ουσιαστικά να δώσει ο γάλλος πρόεδρος λευκή επιταγή στη Μέρκελ για να χειριστεί κατά το δοκούν την κρίση. Και βεβαίως να της παρουσιάσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι για να εισέλθει ο κ. Σαμαράς στην αίθουσα που θα συνεδριάσει το ΕΛΚ θα πρέπει να κρατά αντίγραφο του υπογεγραμμένου από τον ίδιο και τον κ. Παπανδρέου εγγράφου περί τήρησης των υπεσχημένων προς τους εταίρους ελληνικών υποχρεώσεων.

3. Η 8η Δεκεμβρίου, κατά την οποία συνεδριάζει στη Φραγκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εδώ το μπαλάκι το έχει ο Μάριο Ντράγκι. Μια δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μηνός μείωση των ευρωεπιτοκίων από το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ θα αποτελέσει την καλύτερη υποθήκη για μια σαρωτικά πειστική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, την επομένη. Με το όπλο της ΕΚΤ να καπνίζει, η εικόνα ενότητας και βούλησης που θα δώσει η Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης θα είναι απίστευτα ενισχυμένη.
 
 
 
πηγή: tovima.gr 

paris Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Πολιτικά
+ + -

Το απόγευμα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου

 Η ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που παραδοσιακά διεξάγεται μεσάνυχτα, θα γίνει για πρώτη φορά απόγευμα ενόψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη.
Οι τόνοι, πάντως, κατά τη συζήτηση της Τρίτης ήταν χαμηλοί, με σημεία τριβής ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τον χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης αλλά και τον χρόνο των εκλογών. Οι Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για συγκυβέρνηση, αποφεύγοντας να βάλουν χρονικούς περιορισμούς, σε αντίθεση με τους βουλευτές της ΝΔ που έκαναν λόγο για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, επιμένοντας στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες όποτε αυτό καταστεί δυνατόν. Σκληρή ήταν όμως η κριτική από τα κόμματα της αριστεράς.
Παρών στο μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος μάλιστα σημείωνε διαρκώς σε ένα μπλοκάκι τις παρατηρήσεις Υπουργών και βουλευτών.
Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του ομιλία μετά την αποχώρηση του από την Πρωθυπουργία, έκανε λόγο για «μία δύσκολη αποστολή που συνεχίζεται», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο «κυβέρνηση συνευθύνης». Ο πρώην Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά την ιδέα του δημοψηφίσματος, το οποίο είπε ότι «τρόμαξε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός ευρώ». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για αυτό το θέμα από κορυφαίους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπολογίζω καμία καρέκλα μπροστά στις ευθύνες μου για την χώρα για το καλό του ελληνικού λαού» κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε πως θα κάνει ό, τι μπορεί μαζί με την ΚΟ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον τόπο.

 

 

 

 

πηγή: real.gr

 


paris Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Αθλητικά
+ + -

Πιλάβιος: "Απίθανο να έστησε ματς ο Ψωμιάδης"

  

Θέση υπέρ του Μάκη Ψωμιάδη πήρε ο Σοφοκλής Πιλάβιος στην κατάθεσή του αναφορικά με τους στημένους αγώνες."Δεν ξέρω κάποια παράνομη ενέργεια του κ. Μάκη Ψωμιάδη σχετικά με στήσιμο αγώνων και παράνομο στοιχηματισμό.

 

Ουδέποτα ένιωσα να απειλούμαι από κανέναν και ειδικά από τον κ. Ψωμιάδη.

Ωστόσο θεωρώ απίθανο ότι ήθελε να παρέμβει στους διαιτητές προκειμένου να στήσει αγώνα", τόνισε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στον 9ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Κάσιμη στις 29 Σεπτεμβρίου, και πρόσθεσε:

 

"Σε όλους αυτούς τους αγώνες οι διαιτητές δεν έπραξαν κανένα σφάλμα και όλοι είχαν αξιολογηθεί ως άριστοι.

 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η ΕΠΟ και εγώ προσωπικά συνιστούμε κάποιον κρίκο στο στήσιμο των αγώνων".  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                              

 
Υποβλήθηκε πριν από 2941 ημέρες
Σχόλια (0)
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 - 10:02
 re tha mas trelanoune reeeeeeeeee

Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Διάφορα   Οικονομία
+ + -

Κινδυνεύουν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου

 Κινδυνεύουν οι συντάξεις Δεκεμβρίου
Αναζητούνται 450 εκατ. ευρώ από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για την πληρωμή τους

 Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, με ορατό το ενδεχόμενο να μην βρεθούν - τελικώς - τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου, οι οποίες καταβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. 
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και τα δώρα του Δεκεμβρίου.Την Τετάρτη πρόκειται να επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, για να αναζητηθούν κονδύλια στον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί η…«στάση πληρωμών»των ασφαλιστικών ταμείων.


Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας - με την συμμετοχή του κ. Σαχινίδη - στη διάρκεια της οποίας προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι ανάγκες των Ταμείων και εξαντλήθηκαν τα ενδεχόμενα αναζήτησης χρημάτων από το εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δανεισμού από άλλα Ταμεία.

Ωστόσο κατέστη σαφές ότι οι «άλλες λύσεις» δεν επαρκούν και χρειάζεται επειγόντως η εξεύρεση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε εγκρίνει από το καλοκαίρι, επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για το ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας την μείωση των εσόδων που έχει υποστεί το Ταμείο, εξαιτίας της ύφεσης, της αυξημένης ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι«δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει» τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».

Ενδεικτική της κατάστασης και του αδιεξόδου είναι δήλωση στελέχους του υπουργείου που έλαβε μέρος στη σύσκεψη, το οποίο σημείωνε προς «Το Βήμα» πως «αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε, ούτε από πού θα βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε αν τελικώς θα τα βρούμε».

Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα ολόκληρο το 2011, έτος που χαρακτηρίσθηκε από τον διοικητή του κ. Ρ. Σπυρόπουλο ως «το χειρότερο στην ιστορία του Ιδρύματος». Σε παλαιότερη δήλωσή του ο διοικητής του Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε μήνα δίνουμε μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις. Στις 19 κάθε μηνός, αφού διασφαλιστεί το απαραίτητο ποσό, παίρνουμε ανάσα και ξεκινούμε την προσπάθεια για τον επόμενο μήνα».

Το κατά πόσο θα πληρωθούν ή όχι οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις του κ. Σαχινίδη.
 
 
πηγή: tovima.gr 


Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Διάφορα
+ + -

Πρώτη επέτειος χωρίς άσυλο-7000 αστυνομικοί

 

Χωρίς άσυλο η επέτειος του Πολυτεχνείου


Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλοιό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.
Περισσότερες από 30 διμοιρίες των ΥΜΕΤ και 20 διμοιρίες των ΥΑΤ θα βρίσκονται παρατεταγμένες μπροστά από τη Βουλή, την αμερικανική πρεσβεία αλλά και σε σημεία που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα». Σε συνεχείς περιπολίες θα βρίσκεται το σύνολο της δύναμης των Ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, ενώ αστυνομικοί της Τροχαίας θα επιχειρούν μέσα από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας να εντοπίζουν και αυτοί πιθανές εστίες προβλημάτων. Αστυνομικοί της κρατικής και της δημόσιας ασφάλειας θα αναλάβουν να «σκανάρουν» τους διαδηλωτές επιχειρώντας να εντοπίσουν όσους μεταφέρουν μολότοφ, προτού ενωθούν με τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών.
Τα μέτρα συζητήθηκαν εκ νέου σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του Χρήστου Παπουτσή. Η πολιτική ηγεσία πάντως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ρίξει την ευθύνη για τις αποφάσεις που σχετίζονται για την αποτροπή της πιθανής εισόδου κουκουλοφόρων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στις εντολές που θα δώσουν οι επιβλέποντες εισαγγελείς, αλλά και στη στάση που θα κρατήσουν οι πρυτανικές Αρχές.
Ο εορτασμός της πρώτης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χωρίς τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου ξεκινά αύριο Τρίτη.
Οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος - παρότι, όπως κάθε χρόνο, η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση επιφυλακής καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου - έχουν εκφράσει εφέτος σοβαρές επιφυλάξεις με επιστολές τους προς τα αρμόδια υπουργεία:
«Είναι προφανές ότι η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς ως προς το ίδρυμα παράγοντες. Τα μέλη και όργανα του ΕΜΠ δεν έχουν νομική ή ουσιαστική αρμοδιότητα και για τον λόγο αυτόν αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τις πρυτανικές Αρχές είναι το ποιοι θα εισέλθουν εφέτος στο ίδρυμα, γι' αυτό και αρνούνται επίσης την ευθύνη ελέγχου των εισερχομένων στους χώρους του εορτασμού.
Οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του ιδρύματος στην οδό Πατησίων θα ανοίγουν καθημερινά στις 9.30 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, ενώ η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 3 το μεσημέρι.

Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Πολιτικά
+ + -

Βενιζέλος: Ύστατη ευκαιρία για την Ελλάδα η νέα κυβέρνηση

 

Βενιζέλος: Ύστατη ευκαιρία για την Ελλάδα η νέα κυβέρνηση


Η νέα κυβέρνηση έχει περιορισμένη θητεία, αλλά διαθέτει ιστορικές δυνατότητες, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει για «να είναι η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και για να ξεπεραστεί ο κινδυνος χρεοκοπίας» και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα κονδύλια που περιέχονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα. 

Για το λόγο αυτό, τόνισε, θα πρέπει να κινηθούμε «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και απολύτως στοχευμένα» ώστε «να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες με τους εταίρους και να αποκομίσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου».

Εντολή αυτής της κυβέρνησης, είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με στόχο όπως είπε, για πρώτη φορά η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρέπει να κινηθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο «άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας δημιούργησε το κλίμα εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης που ήταν αναγκαίο» ώστε να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Τόνισε τέλος ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι τυπική διαδικασία, αλλά «μια μεγάλη εθνική και πολιτική πράξη και αφετηρία μιας νέας περιόδου», η οποία, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «που θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε πρόσωπο με πρόσωπο τον πολίτη».


Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Διάφορα
+ + -

Κίνδυνος κατάθλιψης από την πολλή τηλεόραση

Κίνδυνος κατάθλιψης από την πολλή τηλεόραση

Όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίοι παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 γυναίκες επί 14 χρόνια. Αντιθέτως, όσοι είναι δραστήριοι, προστατεύονται από αυτήν.

Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», οι εθελόντριές τους συμπλήρωναν κάθε δύο χρόνια ειδικά ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, έτρεχαν ή κολυμπούσαν, καθώς και για το πόσες ώρες έβλεπαν τηλεόραση.

Ταυτοχρόνως, απαντούσαν σε ερωτήσεις για την ψυχική τους διάθεση, τα τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης που ανέπτυξαν και το αν έπαιρναν φάρμακα γι’ αυτήν.

Με βάση τις απαντήσεις τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο καθιστικός ήταν ο τρόπος ζωής τους τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν κατάθλιψη, ενώ αντιθέτως όσο πιο δραστήριες ήταν τόσο λιγότερο κινδύνευαν.

Στην πραγματικότητα, οι εθελόντριες που γυμνάζονταν πολύ (επί 90 λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα) είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες γυμνάζονταν λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα.

Αντίστοιχα, όσες έβλεπαν τηλεόραση επί 3 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, είχαν κατά 13% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσες έβλεπαν σπανίως ή καθόλου τηλεόραση.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Λούκας, ερευνητής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου, το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Η καθιστική ζωή, από την πλευρά της, ασκεί ωφέλιμη επίδραση στην αυτοεκτίμηση, στην αίσθηση ελέγχου και στα επίπεδα των ενδορφινών (είναι οι φυσικές ορμόνες της ευεξίας του οργανισμού).

Τα ευρήματα αυτά εξήχθησαν αφού πρώτα οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως η κατάσταση της υγείας.

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, που έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση είναι σημαντική για καλή ψυχική διάθεση.Πηγή : Web Only

Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Διάφορα
+ + -

Ιώσεις: Βελτιώστε τις άμυνές σας

 Ιώσεις: Πως να δυναμώσετε τις άμυνές σας


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τις ιώσεις του χειμώνα; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντήσουν «μια τονωτική "ένεση" στο ανοσοποιητικό». Με ποιον τρόπο; Η επιστήμη ευτυχώς έχει μερικές απαντήσεις...

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι άμυνες του οργανισμού – και όσα μαθαίνουν οι επιστήμονες, οδηγούν σε πρακτικούς τρόπους που μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς.

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει τρεις βασικές γραμμές άμυνας, λέει ο δρ Τζων Κάρναου, λέκτορας Ανοσολογίας & Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Η πρώτη είναι μια ομάδα κυττάρων που λέγονται ουδετερόφιλα και μακροφάγα, και ουσιαστικά είναι τα κύτταρα που «καταπίνουν» και σκοτώνουν τα βακτήρια. Στη συνέχεια είναι τα Τ-κύτταρα, τα οποία σκοτώνουν κάθε κύτταρο που μολύνεται από έναν ιό ή γίνεται καρκινογόνο. Η τρίτη γραμμή άμυνας είναι τα Β-κύτταρα, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα για να εμποδίσει την εισβολή των ιών μέσα στα κύτταρα.

Τα άσχημα νέα είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε, το όλο σύστημα σταδιακά χάνει τις δυνάμεις του και μετά τα 65 είναι πάρα πολύ αδύναμο, κατά την δρα Τζάνετ Λορντ, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης της Υγιούς Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αναπτυχθεί για να μας βοηθεί να περάσουμε την αναπαραγωγική ηλικία», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail». 

«Έτσι, μόλις τελειώσει η αναπαραγωγική ηλικία, ο οργανισμός παράγει σταδιακά ολοένα λιγότερα Τ-κύτταρα, τα αντισώματα που παράγει δεν είναι τόσο ισχυρά και κύτταρα όπως τα ουδετερόφιλα είναι λιγότερο ικανά να πέπτουν και να εξολοθρεύουν τα βακτήρια». Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες στην υγεία, με πιο χαρακτηριστική την φθίνουσα ευκολία με την οποία αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας τις λοιμώξεις καθώς μεγαλώνουμε.

Παρότι η εκφύλιση του ανοσοποιητικού συστήματος μοιάζει αναπόφευκτη, η δρ Λορντ τονίζει ότι το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτή υπόκειται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχό μας. «Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες που θα επηρεάσουν βαθιά και ουσιαστικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θωρακίζοντάς το μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά», λέει.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει πως οι συμβουλές που ακολουθούν αποδίδουν, σε όποια ηλικία κι αν τις βάλει κανείς στη ζωή του. 

1. Μην χάνετε απότομα βάρος. Τα περιττά κιλά εξασθενούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. «Το σωματικό λίπος εκκρίνεις ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί η δρ Λορντ. «Κατ’ επέκταση, η μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του».

Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ ό,τι άλλα ζώα που έχαναν βάρος αργά και σταθερά.

«Ο πλήρης αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα) και τα λίπη, μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα», προειδοποιεί η διατροφολόγος δρ Σάρα Σένκερ, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής. «Δεν είναι διόλου ωφέλιμο για τον οργανισμό να υποβάλλεται σε στερητικές δίαιτες». 

2. Να ξεκουράζεστε. Μία και μόνο νύχτα κακού ύπνου αρκεί για να ελαττωθεί κατά το ήμισυ η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Ως φαίνεται, όταν έχουμε έλλειψη ύπνου μειώνονται τα επίπεδα των προστατευτικών Τ-κυττάρων και αυξάνονται αυτά των κυττάρων της φλεγμονής, με επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε από κάποιον ιό – είτε της γρίπης είτε του κρυολογήματος ή κάποιας ίωσης.

Επιπλέον, η δυσλειτουργία αυτή οδηγεί σε μείωση της αποτελεσματικότητας ορισμένων εμβολίων, διότι «ο οργανισμός παράγει λιγότερα αντισώματα», λέει ο δρ Τζων Παρκ, ειδικός σε θέματα ύπνου από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Αν, λοιπόν, πρόκειται να κάνετε το αντιγριπικό ή άλλο εμβόλιο, φροντίστε να έχετε καλοκοιμηθεί το προηγούμενο 24ωρο. 

3. Να περπατάτε. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» έδειξε ότι όσοι φροντίζουν να γυμνάζονται τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα, μειώνουν έως 46% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν τον χειμώνα.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι μισή ώρα αεροβική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα) την ημέρα, διπλασιάζει την αντίδραση του οργανισμού στο αντιγριπικό εμβόλιο.

Συνεπώς, «φροντίστε να περπατάτε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για λίγα λεπτά και με αρκετά γρήγορο βήμα, ώστε να λαχανιάζετε λίγο και να αρχίζετε να ιδρώνετε», συνιστά η δρ Λορντ. 

4. Αποφύγετε το στρες. Το στρες ασκεί «τεράστια» αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά τον δρα Κάρναου. «Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητά του σχετίζεται με τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης», εξηγεί. «Όταν έχει κανείς επίμονο στρες, η κορτιζόλη του παραμένει αυξημένη σε επιβλαβή επίπεδα και το ανοσοποιητικό σύστημα υποφέρει».

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες εμποδίζει τα ουδετερόφιλα κύτταρα να σκοτώνουν τα βακτήρια, με συνέπεια να καθίσταται ο οργανισμός ευάλωτος σε επικίνδυνες λοιμώξεις. «Συχνά λέμε ότι μπορεί να πεθάνει κανείς επειδή ράγισε η καρδιά του, αλλά στην πραγματικότητα πεθαίνει επειδή ραγίζει το ανοσοποιητικό σύστημά του», λέει παραστατικά η δρ Λορντ. 

5. Προσέχετε τι τρώτε. Η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία του ανοσοποιητικού. «Ορισμένα τρόφιμα διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού», τονίζει η δρ Σένκερ. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα; Το σελήνιο (στα καρύδια), ο σίδηρος (στο κόκκινο κρέας και τα όσπρια), ο ψευδάργυρος (σε οστρακόδερμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά), η βιταμίνη Α (από καρότα, κολοκύθια, πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές), η βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή) και η βιταμίνη Ε (από σπόρους και ελαιόλαδο).

Όσον αφορά τα διατροφικά συμπληρώματα, το βότανο Echinacea φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά 1,4 ημέρες. Ωστόσο, η δρ Σένκερ εφιστά την προσοχή: να το παίρνετε μόνο όταν έχετε κρυολογήσει, διότι η δράση του διαρκεί έως δύο εβδομάδες. «Εάν παραταθεί η διάρκεια λήψης ή κάνει κανείς κατάχρηση, μπορεί να έχει αντίθετη από την επιθυμητή δράση, καταστέλλοντας την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει. 

6. Μην ξεχνάτε τα «καλά» βακτήρια με την αντιβίωση. Τα προβιοτικά είναι «καλά» στελέχη των βακτηρίων του εντέρου, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα περιέχουν μικροοργανισμούς που διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού για να τις ενισχύσουν», εξηγεί δρ Ρον Κάτλερ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Τα προβιοτικά “αντιγράφουν” και ενισχύουν αυτόν τον μηχανισμό, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εισβολή παθογόνων βακτηρίων».

Τα προβιοτικά παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη όταν καταναλώνονται σε περιόδους που παίρνει κανείς αντιβιοτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τόσο τα παθογόνα βακτήρια όσο και τα «καλά» βακτήρια της πεπτικής οδού, κατά τον δρα Κάτλερ. 

7.  Βγείτε έξω. Η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών σε θέματα ανοσίας. «Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τα μακροφάγα και ότι η έλλειψή της από τον οργανισμό έχει ως συνέπεια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί η δρ Λορντ.

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από το δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μπορεί κανείς να την καταναλώσει τρώγοντας «παχιά» ψάρια και τρόφιμα εμπλουτισμένα με αυτήν. Είκοσι λεπτά την ημέρα στον ήλιο τώρα τον χειμώνα, είναι αρκετά για να αποκατασταθούν τα αποθέματα του οργανισμού σε αυτήν, κατά την δρα Λορντ.

 

 

πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ


Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Διάφορα   Περίεργα
+ + -

Ο σύντροφος σας κάνει δίαιτα? ΎΠΟΠΤΟ

 
Αδυνατίζει το ταίρι σας; Ετοιμάζεται να σας χωρίσει!

Οι άνθρωποι που έχουν μόνιμη σχέση και ξαφνικά αρχίζουν να κάνουν δίαιτα, είναι πιθανό να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το έτερό τους ήμισυ, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Γερμανία, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Κλάιν, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, επιστράτευσαν περισσότερους από 2.000 εθελοντές, ηλικίας 16 έως 55 ετών, για να μελετήσουν τη συσχέτιση ανάμεσα στην ικανοποίηση από τη σχέση και το σωματικό βάρος.

Το κατ’ αρχήν εύρημά τους ήταν όσοι εθελοντές είχαν μόνιμη σχέση, κατά κανόνα ζύγιζαν περισσότερο απ’ ό,τι οι εργένηδες – ίσως διότι «τα ευτυχισμένα ζευγάρια συχνά εγκαταλείπουν την εμφάνισή τους και παχαίνουν, επειδή αισθάνονται λιγότερη πίεση να είναι ελκυστικά», κατά τον δρα Κλάιν.

Όντως, προγενέστερη μελέτη στις ΗΠΑ έχει δείξει πως τα ευτυχισμένα ζευγάρια όχι μόνο παχαίνουν, αλλά έχουν την τάση να συγχρονίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους τους, αφού μοιράζονται το ίδιο τραπέζι και τον ίδιο τρόπο ζωής.

Η νέα μελέτη, όμως, αποκάλυψε πως όταν περάσει ο «μήνας του μέλιτος» στη σχέση και αρχίσουν τα προβλήματα, εμφανίζονται προειδοποιητικά «συμπτώματα» της δυσαρέσκειας, που καλό είναι να προβληματίσουν όποιον τα δει μπροστά του.

Τέτοια «συμπτώματα» είναι λ.χ. το να αρχίσει κανείς ξαφνικά να παθαίνει εμμονή με το γυμναστήριο ή να γίνει αθλητικός τύπος και να αρχίσει να κάνει δίαιτα.

Οι αλλαγές αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές, κατά τους κοινωνιολόγους, αφού «όταν κάποιος θέλει να βρει νέο σύντροφο, αρχίζει να προσέχει τα κιλά και την εμφάνισή του, διότι θέλει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστικός».Πηγή : Web Only

Manos Manos Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Life style
+ + -

Στο σφυρί το σπίτι του Ανδρέα Μικρούτσικου

 Στο σφυρί το σπίτι του Ανδρέα Μικρούτσικου

Στο σφυρί το σπίτι του Ανδρέα Μικρούτσικου


Η σκληρή πραγματικότητα χτυπάει για τα καλά την πόρτα του Αντρέα Μικρούτσικου. Σε λίγες μέρες, το σπίτι του στη Κηφισιά δεν θα είναι πλέον δικό του αφού βγαίνει σε πλειστηριασμό. Ο παρουσιαστής έχε πλέον απομονωθεί και βρίσκεται, είτε στο σπίτι του στην Κηφισιά, είτε στη Μήλο, μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Press Time, δίπλα του είναι ο γιος του Στέργιος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Κορωπί. Οι οφειλές του Ανδρέα Μικρούτσικου έχουν φτάσει το 1,992,042 ευρώ και η κατάσχεση της μεζονέτας στην Κηφισιά θα πραγματοποιηθεί έτσι ώστε η αρμόδια τράπεζα να εισπράξει 205,000 ευρώ.
 πηγή:gossip-tv.gr

Σελίδα 11350 από 11352 (113517 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
11346
11347
11348
11349
[11350]
11351
11352
Επόμενο