20/09/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Τοπικά
+ + -

Θεσσαλονίκη: Πλατάνια και πεύκα μετρούν και... γραπώνουν ρύπους

 «Πνιγμένη» από το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία χρώμιο είναι η πλατεία Αριστοτέλους, όπου επίσης συσσωρεύονται και άλλα βαρέα μέταλλα, όπως για παράδειγμα ο τοξικός μόλυβδος. Αυτό αποδεικνύεται από ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι και Σάλτσμπουργκ, στην οποία καταγράφεται επίσης η... θαυματουργή δράση ορισμένων δέντρων ενάντια στους ρύπους.

Η έρευνα εκπονήθηκε από Ελληνες, Σέρβους και Αυστριακούς επιστήμονες, με συντονιστή τον καθηγητή του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, dr Θωμά Σαββίδη. Προέκυψε ότι τα φυτά, με κορυφαία τα πλατάνια και τα πεύκα, όχι μόνο μπορούν να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, χαρίζοντάς μας έναν καλύτερο αέρα για να αναπνέουμε, αλλά και να τη μετρήσουν!

 

Τρεις πόλεις

Στο στόχαστρο των επιστημόνων μπήκαν τρεις πόλεις, με πολύ μεγάλες, μέτριες και χαμηλές τιμές ρύπανσης. Το Βελιγράδι αποτελεί μία πόλη με βιομηχανίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, η οποία επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο λόγω των πολλών, παλαιάς τεχνολογίας οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Μάλιστα, τα αυτοκίνητα της πρωτεύουσας της Σερβίας κινούνται με βενζίνη που περιέχει μόλυβδο και επιπλέον η πόλη βρίσκεται σε μία περιοχή όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη.

Η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά ο αέρας της δεν είναι τόσο ρυπασμένος όσο του Βελιγραδίου. Από τη μια ο στόλος των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της είναι πιο σύγχρονος, από την άλλη διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: το Βαρδάρη και τη θάλασσα, που πολλές φορές τη σώζουν.

Το Σάλτσμπουργκ, τέλος, αποτελεί μία μικρή πόλη, χωρίς βιομηχανία, όπου τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι σύγχρονης τεχνολογίας.

Στην έρευνα επισημαίνεται, πάντως, ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι οι οποίοι περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο, ο μόλυβδος, αλλά και ο σίδηρος και ο χαλκός, εκλύονται από διάφορες ανθρωπογενείς πηγές, όπως η βιομηχανία. Ωστόσο, τον πλέον επιβαρυντικό ρόλο κατέχουν τα οχήματα και τα καυσαέρια που αυτά εκλύουν.

 

Τα αποτελέσματα

Τα πλατάνια και τα πεύκα, που χρησιμοποιήθηκαν ως μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έδειξαν ό,τι ανέμεναν οι ερευνητές για την καθεμία από τις τρεις πόλεις, με το Βελιγράδι να αποδεικνύεται η πλέον επιβαρυμένη σε τοξικά μέταλλα. Στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου έγινε η μέτρηση στη Θεσσαλονίκη, το χρώμιο... περισσεύει και υπάρχει συσσώρευση βαρέων μετάλλων σε υψηλά επίπεδα. Ειδικά ο τοξικός μόλυβδος, εντοπίστηκε από τα δέντρα σε υψηλές τιμές στο Βελιγράδι, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί. Πιθανότερο αίτιο για την παρουσία του φαίνεται να είναι η κυκλοφορία οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας τα οποία κινούνται με βενζίνη που περιέχει μόλυβδο. Μόλυβδος παράγεται, επίσης, και από την καύση του πετρελαίου.

 

Αριστοι βιοδείκτες

Τα πλατάνια και τα πεύκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Θωμά Σαββίδη, αποτελούν άριστους βιοδείκτες για τη μέτρηση της ρύπανσης. «Τα δέντρα είναι αποτελεσματικοί δείκτες για τη μέτρηση ρυπαντών που προέρχονται είτε από την ατμόσφαιρα, είτε από το έδαφος», σημειώνει ο κ. Σαββίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα των πλατανιών και των πεύκων είναι το ότι αφενός πρόκειται για μακρόβιους οργανισμούς, αφετέρου αποτελούν διαδεδομένα δέντρα, που τα συναντά κανείς σε διάφορες χώρες, όχι μόνο στην ύπαιθρο αλλά και σε αστικές περιοχές. Ετσι, μπορούν να γίνουν μετρήσεις από ένα και μόνο δέντρο ξανά και ξανά, σε βάθος χρόνου. «Είναι δυνατό να γίνονται συγκρίσεις μετρήσεων που απέχουν μεταξύ τους ακόμα και δεκαετίες, ώστε, τρόπον τινά, να υπάρχει διαχρονικό αρχείο της ρύπανσης σε συγκεκριμένες περιοχές», εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ειδικά για το πεύκο, επισημαίνει ότι αποδείχθηκε καλύτερος δείκτης, αλλά και συσσωρευτής της ρύπανσης και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα δέντρο που μπορεί εύκολα να φυτευτεί και να επιβιώσει. «Τα φύλλα του πεύκου, αλλά και του πλάτανου, διαθέτουν τραχιά επιφάνεια, στην οποία οι ρύποι γραπώνονται, σε αντίθεση με άλλα φυτά, τα οποία διαθέτουν λεία φύλλα. Εκεί οι ρύποι ναι μεν επικάθονται, όμως ξεπλένονται πολύ εύκολα, μόλις βρέξει», επισημαίνει ο κ. Σαββίδης.

Οι ερευνητικές μονάδες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, εκτός από τον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ήταν ο Τομέας Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και ο Τομέας Γεωγραφίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ. Από την ελληνική πλευρά χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ.

 

agelioforos.gr 


paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Πολιτικά   Κόσμος
+ + -

Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα για το βέτο στα Σκόπια

 Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ελήφθη με ψήφους 15 υπέρ και μία κατά, «η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ».


Τονίζεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ, που αφορά την είσοδο σε διεθνείς οργανισμούς».

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα της απόφασης, η οποία δικαιώνει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι αν υπάρξει κακοφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, αυτό ίσως να δώσει την ευκαιρία σε τρίτους να εγείρουν το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός καλείται επίσης να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζητώντας του να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο ίδιος ο Νίκολας Γκρούεφκσι πάντως, αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα.

Στα Σκόπια βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη επικοινωνιακή εκστρατεία, ενώ έχει ζητηθεί απόλυτη σιωπή ως την ανακοίνωση της απόφασης.

newsbomb.gr 


paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Περίεργα   Κόσμος
+ + -

Ιαπωνία: Καραμπόλα… 2,5 εκατ. λιρών

 Ένα από τα πιο ακριβά τροχαία στην ιστορία πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία την Κυριακή. 

Μια ομάδα από Ιάπωνες λάτρεις ακριβών αυτοκινήτων, όδευαν προς τη Χιροσίμα, όταν ένας εξ αυτών έχασε τον έλεγχο της Ferrari του, κατά τη διάρκεια προσπέρασης, εξαιτίας ολισθηρού οδοστρώματος. Το αυτοκίνητο προσέκρουσε στη διαχωριστική νησίδα και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα άλλα οχήματα που ακολουθούσαν να πέσουν πάνω του και να γίνει καραμπόλα.

Ένας λάθος υπολογισμός, λοιπόν, ήταν αρκετός για να δημιουργηθεί αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε τελικά στην καταστροφή 14 οχημάτων, μεταξύ των οποίων 8 Ferrari, 3 Mercedes, μια Lamborghini Diablo και ένα Toyota Prius που βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Από το ατύχημα δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως τα αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για έξι ώρες, προκαλώντας ουρές μποτιλιαρισμένων οχημάτων.

Η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια λίρες. 
 
 
 
protothema.gr 

paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Κόσμος
+ + -

Ακτιβιστές μπήκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία

 

«Δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια» λέει η Greenpeace

Μια έρευνα σε βάθος γίνεται σε πυρηνικό σταθμό, 100 χιλιόμετρα από το Παρίσι, μετά την εισβολή ακτιβιστών της Greenpeace σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών η ακεραιότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν τέθηκε καμία στιγμή σε κίνδυνο από την παρέμβαση των ακτιβιστών στον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν.

Στο μεταξύ η Greenpeace υποστήριξε πως έχει ακτιβιστές και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο όμιλος EDF, ο οποίος εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πανό αναρτήθηκαν και κατέβηκαν αμέσως στους πυρηνικούς σταθμούς στο Σινόν (κέντρο) και του Μπλαγέ (νοτιοδυτική Γαλλία), παράλληλα με την είσοδο πολλών ακτιβιστών της Greenpeace στο σταθμό του Νοζάν-σιρ-Σεν.

Στόχος της επιχείρησης της Greenpeace είναι να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια σε μια χώρα που εξαρτά από την ενέργεια αυτή την παραγωγή του 75% του ηλεκτρικού που καταναλώνει.
 newsbeast.gr 

paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Τοπικά
+ + -

Σεισμική δόνηση 4,7R στη Μυτιλήνη

 Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 10:17 το πρωί της Δευτέρας, νότια της Λέσβου, κοντά στα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 16χλμ. νότια του Πλωμαρίου και 84 χλμ. βορειοδυτικά του Ιζμίρ, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 30 χλμ..

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Αγία Παρασκευή.Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Σιγρί.

zougla.gr

Paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Πολιτικά
+ + -

Ο Πούτιν θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται την εξουσία

 Το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, δεν θα μπορεί να αγνοεί την αντιπολίτευση, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν και σημαδεύτηκαν από πολλές καταγγελίες για νοθεία, αναφέρει σε δημοσιεύματα του ο ρωσικός Τύπος.

Με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,5%, που του δίνει μια ισχνή πλειοψηφία 13 εδρών στη Δούμα. Συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 σημείωσε πτώση περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες (ποσοστό 64,3%).

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα του Πούτιν συγκεντρώνει 238 έδρες στις 450 της ρωσικής Κάτω Βουλής, από 315 που είχε μέχρι σήμερα.

"Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία", έγραψε νωρίτερα η Kommersant. "Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα της μειοψηφίας", υπογράμμισε η Vedomosti.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε  "οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει 92 έδρες, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία 64 και οι Εθνικιστές 56, σύμφωνα με κατανομή των εδρών του αναλογικού εκλογικού συστήματος, διευκρίνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Βλαντιμίρ Τσούροφ.

 

enet.gr 


Paris Paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Υγεία
+ + -

Ζάχαρη: Ο “ύπουλος” εχθρός στην διατροφή σου

 Τα προβλήματα που δημιουργεί η ζάχαρη δίχως όρια και πώς μπορεί ο άνθρωπος να την περιορίσει από την καθημερινή διατροφή του.

Μοιάζει με οδηγίες προς ναυτιλομένους, ή με χιλιοειπωμένα πράγματα. Όμως τελικά, όσο παραμένουμε ένα από τα πιο παχύσαρκα κράτη, αυτό σημαίνει ότι από το ένα αφτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Γι’ αυτό η υπόθεση ζάχαρη δεν λέει να βρει αίσιο τέλος.

Μια εξαιρετικά θρεπτική ουσία, που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και η οποία, αν την πάρεις σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά. Αυτή είναι, εν ολίγοις, η ιστορία της ζάχαρης τη σημερινή εποχή και εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, αν θα την τοποθετήσεις στη θετική ή στην αρνητική πλευρά των διατροφικών σου συνηθειών.

Χυμοί, καραμέλες, αναψυκτικά και γλυκά είναι οι κύριοι φορείς ζάχαρης. Η υπέρμετρη κατανάλωσή τους, ειδικά από παιδιά, δημιουργεί το πρώτο σύμπτωμα, που είναι η τερηδόνα. Στη συνέχεια, και σε συνδυασμό με την ελάχιστη ή την καθόλου άθληση, η ζάχαρη συνδράμει στην κατασκευή υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων.

Στην περίπτωση του διαβήτη, η επίδραση της ζάχαρης δεν είναι άμεση. Είναι όμως έμμεση, διαμέσου της παχυσαρκίας. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  • Σημασία στην ετικέτα

Επειδή οι σημερινοί ρυθμοί ζωής δεν δίνουν πολλές ευκαιρίες για αγορά προϊόντων κατευθείαν από το χωράφι, είναι σημαντικό να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός στην τυποποίηση των αγαθών που επιλέγεις για την καθημερινή διατροφή σου. Οι ετικέτες τους αναγράφουν αναλυτικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, άρα δίνουν την εικόνα για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να τα επιλέξεις. Αν η περιεκτικότητα ξεπερνά το 15% του συνόλου, απομακρύνσου. Αν κινείται κάτω από το 5%, επίλεξέ το. Η ζάχαρη μπορεί να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων και ως γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη, υδρολυμένο άμυλο, μαλτόζη και δεξτρόζη.

  • Τρόποι περιορισμού της ζάχαρης

• Επιλέγεις δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό. Έχουν λιγότερη ζάχαρη.
• Επίσης λιγότερη ζάχαρη έχουν τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι, το ρυζόγαλο και τα ψητά μήλα.
• Φυσικοί χυμοί, ανθρακούχο νερό, γάλα, αντί για ροφήματα με ζάχαρη.
• Καφές με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη.
• Μαρμελάδες επίσης με λιγότερη ζάχαρη.
• Μείωση ζάχαρης στα σπιτικά γλυκά.

Πηγή: menslounge.gr


Paris Paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Πολιτικά
+ + -

Εν αναμονή της απόφασης για την προσφυγή των Σκοπίων

 Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα αναγνωσθεί στις 11 ώρα Ελλάδος.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η απόφαση να είναι υπέρ των Σκοπίων.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια καταδίκη θα αφορά κυρίως τις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο από τον Κώστα Καραμανλή.

Η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας. 

Στο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς που αφορά στη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, πιθανότατα το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση.

Επιπλέον, από το Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο η ενδεχόμενη θετική απόφαση υπέρ των Σκοπίων θα προσθέσει επιχειρηματολογία στη φαρέτρα της γειτονικής χώρας επί του ζητήματος.


Τι θα πράξει η κυβέρνηση


Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, συζήτησε για το Σκοπιανό με τονΓιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να ζητήσει τη σύγκληση τουσυμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, το Σκοπιανό ενδεχομένως να συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7 και 8 Δεκεμβρίου), ενώ το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα.

 

nooz.gr 


Paris Paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Υγεία
+ + -

Μην τρώτε σαν να σας... κυνηγάνε!

 

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε το φαγητό σας

«Να τρως αργά και να μασάς πολλές φορές το φαγητό σου». Αυτή είναι μία συμβουλή που ακούμε από πολύ νωρίς προκειμένου να γίνεται καλύτερη πέψη.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι η ταχύτητα με την οποία τρώμε παίζει σημαντικό ρόλο και στην διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως εξηγούν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ανδρών και γυναικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν κατά 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ειδικά στις γυναίκες, ο κίνδυνος να αποκτήσουν περιττά κιλά διπλασιαζόταν όταν κατάπιναν σχεδόν αμάσητο το φαγητό τους.

«Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο», εξηγεί ο δρ Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Οι μηχανισμοί αυτοί εντοπίζονται στο στομάχι. Ο ένας αφορά τα νεύρα του, τα οποία στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι έχει αρχίσει να διογκώνεται, επειδή γεμίζει με φαγητό. Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και παράγεται όταν το στομάχι είναι άδειο, για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι πεινάμε.

Όταν τρώμε, η παραγωγή της γκρελίνης αρχίζει να καταστέλλεται, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά έως ότου φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι η πείνα έχει πια κορεστεί. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει πολύ.

Παράλληλα, το γρήγορο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο μίας πεπτικής διαταραχής που προκαλεί καούρες. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσαν πως όταν ένα γεύμα των 690 θερμίδων καταναλώνεται σε 5 λεπτά, προκαλούνται κατά 50% περισσότερα περιστατικά παλινδρόμησης απ’ ό,τι όταν καταναλώνεται σε 30 λεπτά.

Καλό είναι λοιπόν να αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά στο φαγητό μας... κάνει καλό στην υγεία μας. 
 
newsbeast.gr

Paris Paris Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Διάφορα   Οικονομία
+ + -

Καίνε τα Ι.Χ. τους για την αποζημίωση!

 Με κάθε μέσο επιχειρούν να ξεφορτωθούν τα αυτοκίνητά τους πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα Νέα, πολλοί ιδιοκτήτες μην μπορώντας πλέον να τα συντηρήσουν -και με δεδομένο πως η αξία μεταπώλησής τους έχει πέσει στο ελάχιστο- προσπαθούν είτε μόνοι τους είτε προσλαμβάνοντας επαγγελματίες κλέφτες να τα ξεφορτωθούν για να εισπράξουν το αντίτιμο των ασφαλιστικών τους συμβολαίων.

«Οι περίεργες υποθέσεις ολικής καταστροφής πολυτελών ΙΧ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Ειδικά από τον Οκτώβριο και ύστερα στην εταιρεία ασχολούμαστε με τουλάχιστον 10 συμβάντα τον μήνα, όταν παλιότερα ήταν ένα, το πολύ δύο, τα ύποπτα. Όσο πλησιάζει η περίοδος που οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται και οι εκούσιες κλοπές» δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας. 

Επίσης, έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά με τα πολυτελή αυτοκίνητα που παραδίδονται στιςφλόγες και οι εταιρείες έχουν πλέον αναθέσει σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ να διερευνούν αν η κλοπή είναι η πραγματική ή έγινε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη για να εισπράξει την αποζημίωση.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, πριν μερικές ημέρες σε ερημική περιοχή στο Κορωπί βρέθηκε καμένη ολοσχερώς μια Πόρσε Καγιέν. Ο ιδιοκτήτης της είχε καταγγείλει την κλοπή δυο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ είχε υποστηρίξει πως οι κλέφτες του πολυτελούς αυτοκίνητου του τον εκβίαζαν πως αν δεν τους πλήρωνε δεν θα το ξανάβλεπε ποτέ.

«Αναθέσαμε την υπόθεση σε ιδιωτικό ντετέκτιβ και αποδείχτηκε μια καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησής μας» αναφέρει στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας.

 

real.gr 


Σελίδα 11264 από 11327 (113265 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
11263
[11264]
11265
11266
11325
11326
11327
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά