22/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Απολογία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

 Υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία, για πρώτη φορά, έπειτα από πολύ καιρό, ακροατηρίου από την πλευρά που έχει παραχωρηθεί για τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ξεκινά η απολογία του πρώην βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη. Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο του Εφετείου, προκειμένου να απολογηθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα, ενώ περισσότερα από 30 άτομα βρίσκονται ήδη στην πλευρά του ακροατηρίου που έχει οριστεί να κάθονται υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Είναι η πρώτη φορά που υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έχουν έρθει στην ακροαματική διαδικασία μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή πριν 2,5 χρόνια.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που διαμαρτύρονται για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ ενημερώνουν τους πολίτες για την απολογία Κασιδιάρη.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Κεραμέως για σημαιοφόρους και Νίκο Φίλη

 «Σκοτάδι και βούρκος η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την «απουσία» του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη αλλά και της Αναπλ. Τομεάρχη Μερόπης Τζούφη από τη συζήτηση στη Βουλή», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε οργισμένο ύφος.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κα Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια. Γνωρίζει προσωπικά πως ο Νίκος Φίλης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείαςκαι αδυνατεί ορισμένες ημέρες ναπαρευρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Δε δίστασε όμως να το χρησιμοποιήσει για να αναχαιτίσει - υποτίθεται -τους πολιτικούς της αντιπάλους, να πετύχει τους σκοπούς της και να τροφοδοτήσει τον προσωπικό της αριβισμό.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε σήμερα με την Αναπλ. Τομεάρχη Μερόπη Τζούφη τόσο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια. Για του λόγου του αληθές, παρατίθεται το videoτης τοποθέτησής της σχετικά με το θέμα της επιλογής σημαιοφόρων στα Δημοτικά και την αύξηση των πιστώσεων για την πρόσληψη εκπαιδευτικών: https://youtu.be/UDLbwjHQz7E.


Η κα Κεραμέως συνήθισε στο “one-womanshow” των δύο προηγούμενων μηνών, όταν η μοναδική της δραστηριότητα ήταν ο μονόλογος σε προστατευμένα περιβάλλοντα και φιλικά ΜΜΕ. Σήμερα, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, φανερώνει όχι μόνο μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να «αγιάσει τα μέσα», αλλά και πως πρέπει να πράξει ώστε να διατηρήσει το high-scoreτου point-systemαξιολόγησης Υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αριστεία…

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου του Υπουργείου Παιδείας, την προσωπική και δημόσια συγγνώμη προς τον πρώην Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη κοινοβουλευτική παρουσία και τοποθέτηση της πρώην Υφυπουργού Μερόπης Τζούφη. Οτιδήποτε λιγότερο, θα έχει άλλες συνέπειες για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και τη διατήρηση του στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού».

«Τα νέα ήθη των αρίστων» - Το σχόλιο του Νίκου Φίλη: 
Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, η υπουργός Παιδείας είχε συμπεριλάβει σημαντικές διατάξεις για την εκπαίδευση που δεν είχαν συζητηθεί (αντίθετα από ό,τι η κοινοβουλευτική τάξη και ουσία προβλέπει) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Στην κριτική μας, η υπουργός με Δελτίο Τύπου ανέφερε «(...) Το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε σήμερα με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων». 

Στην πραγματικότητα, η Μερόπη Τζούφη είχε πάρει μέρος στο σύνολο της συνεδρίασης, με προσωπική ομιλία από του βήματος μάλιστα, ενώ εγώ απουσίαζα καθώς ήταν ημέρα θεραπείας (κάτι που επαναλαμβάνω κάθε τρεις βδομάδες - και για τους πολλούς συντρόφους και φίλους που ενδιαφέρονται και μου στέλνουν τις ευχές τους, να ενημερώσω ότι πηγαίνει πολύ καλά). Το γεγονός αυτό το γνώριζε η κα Κεραμέως και προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωσή της και τα «νέα» ήθη που εισάγει στην πολιτική. 

Το αντίθετο μάλιστα ίσχυε: η υπουργός είχε κάνει απλώς ένα πέρασμα για να επιχειρηματολογήσει (κατά την κρίση της) για την κατάργηση της ανάδειξης με κλήρωση σημαιοφόρου στα δημοτικά και κατόπιν, έστελνε μέσω κινητού τηλεφώνου στον παριστάμενο υπουργό Υγείας Β. Κικίλια τις απαντήσεις της σε ζητήματα που ετίθεντο, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά, που ανάγκασε μάλιστα τον δεύτερο να δηλώσει ότι... δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ταχυδρόμος. 

Δεν δίστασε όμως, η κα Κεραμέως, να βγάλει ανακοίνωση στιγματίζοντας εμένα και την παρούσα συνάδελφο Μ.Τζ. για... απουσία!

Kεραμέως: "Σε αντίθεση με τις προσωπικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λειτουργούμε θεσμικά"
Με ανάρτηση στο Twitter η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη χθεσινή απουσία του Νίκου Φίλη από τη Βουλή.

«Οι τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι απαντήσεις προς την αντιπολίτευση δεν αφορούν τα πρόσωπα, αλλά το θεσμό που εκπροσωπούν. Σε αντίθεση με τις προσωπικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λειτουργούμε θεσμικά και δίχως χαρακτηρισμούς» αναφέρει η κ. Κεραμέως στην ανάρτησή της, στην οποία σημειώνει:

 «Σε συνέχεια της απάντησής μας και αφότου πληροφορήθηκα τη σημερινή αιτία απουσίας του κ. Φίλη, του τηλεφώνησα προσωπικά. Του εύχομαι ολόψυχα γρήγορα περαστικά και προσδοκώ, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, σε εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία για το μέλλον των παιδιών μας. Όσο για την κ. Τζούφη, που αναπληρώνει θεσμικά τον κ. Φίλη, σίγουρα δεν συναντηθήκαμε, όπως αναληθώς αναφέρεται, ούτε στην Ολομέλεια ούτε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Να αφήσουν πίσω τους την επικοινωνιακή αντιπαράθεση   και να ανταποκριθούν ομοίως στην πρόσκλησή για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, προέτρεψε  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη  σχολιάζοντας την απάντησή τους στη πρόσκληση  προς όλα τα κόμματα για διάλογο στη νέα μεταρρύθμιση για τα Πανεπιστήμια.

«Το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε σήμερα με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων» τονίζει η Νίκη Κεραμέως και σημειώνει:  

«Ευτυχώς, άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν πιο συνεπή και σαφή στάση ως προς τη διάθεση διαλόγου, όπως το ΚΙΝΑΛ, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας και προγραμματίστηκε ήδη συνάντηση.

Σημειωτέον ότι με αυτόν τον τρόπο, επιπλέον του κοινοβουλευτικού διαλόγου, επεκτείνουμε αυτόν και εκτός Βουλής, σε προπαρασκευαστικό της νομοθεσίας επίπεδο.

Όσο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους σημαιοφόρους, έγινε κατανοητό σε όλους όσοι παρίσταντο σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή: Η απόφαση ήταν τόσο “κόλαφος” για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν έκρινε επουδενί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης επιλογής σημαιοφόρων βάσει επίδοσης – και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθότι αυτή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Αυτό που έκρινε είναι ότι δεν ήταν αντισυνταγματική η επιλογή βάσει κλήρωσης. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντισυνταγματική. Εκφράσαμε την ιδεολογική αντίθεση σε αυτήν, και προχωρήσαμε σε ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων βάσει επίδοσης».

Απάντηση Ν. Φίλη-Μ.Τζούφη στην επιστολή Ν. Κεραμεως-Β. Διγαλάκη για συναίνεση στη νέα μεταρρύθμιση
Διέξοδο από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, αναζητά η υπουργός Παιδείας   Ν. Κεραμέως με την επιστολή που απέστειλε από κοινού με τον υφυπουργό Β. Διγαλάκη, ζητώντας διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.

Αυτό βλέπουν οι τομεάρχες παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης και Μ. Τζούφη οτι κρύβεται πίσω από τη σημερινή κίνηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως να στείλει επιστολή στα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας συναίνεση στη νέα μεταρρύθμιση για τα Πανεπιστήμια.

Οι τομέαρχες παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για  επιπολαιότητες και  αυθαιρεσίες της Ν.  Κεραμέως , υποστηρίζοντας ότι «δεν προσέκρουσαν μόνο στη σθεναρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα».

Απαντώντας στην πρόσκληση της Ν. Κεραμέως για διάλογο ο Ν. Φίλης και η Μ. Τζούφη  σημειώνουν: «Από τη δική μας μεριά, προφανώς και θα προσέλθουμε στο διάλογο, αρκεί να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο του και να μην αποτελέσει άλλοθι ή δικαιολογία για την αδρανοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και την παράκαμψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τη σύγκληση της οποίας ζητούμε εκ νέου».

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Εκτακτο μέρισμα σε επιχειρήσεις, αναμονή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

 Έκτακτο μέρισμα και για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2020. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε χθες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενσωματώνεται ένα κονδύλι 139 εκατ. ευρώ προς διανομή για τις επιχειρήσεις η καταβολή του οποίου θα εξειδικευτεί, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το κονδύλι αυτό, θα είναι ξεχωριστό από το αντίστοιχο  για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τα νοικοκυριά, ενώ μαζί με το αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα συνθέσουν το πακέτο των «εκπλήξεων» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι οποιοδήποτε ποσό περισσέψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (δηλαδή το ποσό που θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ) να διανεμηθεί άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση απλώς συσσωρεύεται στο αποθεματικό για το χρέος.

Τι δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό (ούτε του 2019 ούτε του 2020); Κονδύλι για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων οι οποίες είναι πολλές. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και ο βασικός λόγος είναι ότι θέλει να βγει στο «ξέφωτο» των ετών 2021 και μετά όπου θα υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια λόγω και της επικείμενης μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.


Μέσα στο 2019, δεν θα υπάρξουν πληρωμές για τα αναδρομικά καθώς η κυβέρνηση πρώτα θα νομοθετήσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και μετά θα ξεκινήσει να υπολογίζει τα αναδρομικά. Ο νόμος δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου οπότε περιθώρια για καταβολή χρημάτων μέσα στο έτος δύσκολα θα υπάρξουν. Επίσης, αυτές καθ’ αυτές οι διεκδικήσεις θα μοιραστούν σε κομμάτια.

Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Εργασίας καλείται να νομοθετήσει: πρώτον την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, δεύτερον την κατάργηση της περικοπής που έχει επέλθει στις επικουρικές συντάξεις όσων είχαν άθροισμα αποδοχών από συντάξεις άνω των 1300 ευρώ,  και 3ον την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων όσων έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, πρώτα θα γίνει η νομοθέτηση αυτών των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας και μετά θα γίνει ο υπολογισμός των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Προς το παρόν, στον προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόβλεψη. Αυτή θα είναι και η πρώτη φάση. Θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε υπολογισμό εισφορών και επικουρικών συντάξεων αλλά και στην αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης.

Όσον αφορά στην μεγάλη εκκρεμότητα η οποία έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις την περίοδο μετά το 2012, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει κριθεί ακόμη τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για τη μεγάλη υπόθεση που αφορά σε επιστροφή αναδρομικών είτε για χρονική περίοδο 10 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) είτε ακόμη και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια (μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 κάτι που προφανώς θα έχει τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αναδρομικές διεκδικήσεις, όταν θα τελεσιδικίσουν, θα καταβληθούν σε πολλές δόσεις στους δικαιούχους ακόμη και σε βάθος 5ετίας ή 6ετίας. 

 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Τσαλίμια Ερντογάν: Λέει όχι στην εκεχειρία - Υποχωρεί για το Μανμπίτζ

 Δεν είναι αρνητική η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στο Μανμπίτζ είπε ο Τούρκος πρόεδρος - Επανέλαβε τις απειλές του για 3,6 εκατ. μετανάστες στην Ευρώπη - Επέμεινε ότι δεν τον ανησυχούν οι κυρώσεις
Σε δηλώσεις, που παραμένει άγνωστο αν αποτελούν τάση υποχώρησης ή αν πρόκειται για τακτικό ελιγμό στο μέτωπο της βόρειας Συρίας, ώρες μετά την ενεργοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος «η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στο Μανμπίτζ δεν είναι τελείως αρνητική για εμάς» δικαιολογώντας τη μεταστροφή της θέσης του με το επιχείρημα ότι η περιοχή ανήκει στη Συρία. Φρόντισε, βέβαια, να προσθέσει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ότι η περιοχή πρέπει να καθαρίσει από τους «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων.

Μιλώντας, δε, για το Κομπάνι είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε «να μην το χτυπήσουμε» συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, η Άγκυρα θα μπορούσε να επέμβει «αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσε η δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατ. μετανάστες λέγοντας «τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε».

«Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας, τότε και εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορά μας κι έχουμε 3,6 εκατομμύρια προσφύγων» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ο Ερντογάν φρόντισε, επίσης, να στείλει και μήνυμα ότι «ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Δεν μας ανησυχούν οι κυρώσεις». Επιχειρώντας, δε, να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην τουρκική οικονομία είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να στηριχτεί στον εαυτό της».

Λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του, πάντως, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
Διάφορα
+ + -

Πρωτογενές υπερπλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2019

 Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 4,48 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,47 δισ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα κατά 3,012 δισ. στους πρώτους 9 μήνες του 2019.

Παράλληλα, τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 616 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 114 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.437 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 1.458 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.479 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.467 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.523 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.


Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38.531 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.600 εκατ. ευρώ ή 4,3 % έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα κάτωθι γεγονότα:

· Είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.

· Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.944 εκατ. ευρώ ή 4,8 % έναντι του στόχου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.517 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ από το στόχο (3.172 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.571 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 796 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.401 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα στην κατηγορία «Φόροι» εμφανίζονται αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ (προσωρινά στοιχεία).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.937 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 798 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 840 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, επηρεαζόμενο από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου και των επόμενων εβδομάδων.

Οι επιστροφές εσόδων του Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 537 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (511 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθαν στα 38.644 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.723 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.367 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι:

α) η μειωμένη δαπάνη τόκων, έναντι του στόχου κατά 306 εκατ. ευρώ,

β) η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 542 εκατ. ευρώ και

γ) οι μικρότερες έναντι του στόχου, πληρωμές οπλικών συστημάτων κατά 232 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν επηρεάζουν άμεσα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθότι σύμφωνα με την μεθοδολογία ESA το έλλειμμα επηρεάζεται από τις φυσικές παραλαβές.

Μειωτικά έναντι του στόχου λειτούργησε και η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 και αφορούν σε υπουργικές αποφάσεις εκδοθείσες το 2018, ήταν ύψους 326 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή «Παροχές σε εργαζόμενους»). Αντίθετα, αυξητικά έναντι του στόχου λειτούργησε η μεταβίβαση στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για την χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Στις πιστώσεις υπό κατανομή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι πιστώσεις του τακτικού αποθεματικού, οι οποίες κατά την διάρκεια του έτους μεταφέρονται σε άλλες μείζονες κατηγορίες για την πραγματοποίηση των σχετικών πληρωμών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 965 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω:

α) των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1.055 εκατ. ευρώ κυρίως για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων τα οποία πλέον εμφανίζονται στις «Μεταβιβάσεις», ενώ το 2018 ήταν στην κατηγορία «Κοινωνικές Παροχές»,

β) των αυξημένων πληρωμών για τόκους κατά 612 εκατ. ευρώ και

γ) των αυξημένων δαπανών ΠΔΕ κατά 676 εκατ. ευρώ.

Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωμένη δαπάνη σε σχέση με πέρυσι) κινήθηκαν οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων, κατά 827 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2019 το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.926 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 758 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω:

α) της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 162 εκατ. ευρώ,

β) των μειωμένων δαπανών για τόκους κατά 101 εκατ. ευρώ και

γ) των μειωμένων συνολικών μεταβιβάσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης κατά 390 εκατ. ευρώ.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Brexit: Νέες προτάσεις του Λονδίνου στο τραπέζι

 Νέες προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit για να αρθεί το αδιέξοδο. Ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ δεν είναι σίγουρος ότι επίκειται λύση - συμφωνία. 

Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ της Δευτέρας και θα ξεκινήσουν και πάλι σήμερα το πρωί αλλά αυτό είναι συνηθισμένη πρακτική και όχι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ενθουσιάζεται κανείς, δήλωσε βρετανική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν έως τις 11 μμ χθες βράδυ και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι σήμερα το πρωί», δήλωσε η πηγή.


«Στο πλαίσιο της διαδικασίας, υπάρχουν πολλά πέρα δώθε και νέα κείμενα ανταλλάσσονται από τις δύο πλευρές κατ’ επανάληψη – αυτό είναι που συνιστά μια διαπραγμάτευση», δήλωσε η πηγή. «Αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία, όχι κάτι για να ενθουσιάζεται κανείς».

Το δίκτυο RTE μετέδωσε νωρίτερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλει σήμερα νέες προτάσεις για το Brexit σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

«Δύο καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές θα παρουσιάσουν ένα νέο κείμενο όταν συναντήσουν τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Τόνι Κόνελι, αρχισυντάκτης του RTE Europe στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταθέσει νέες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit σήμερα το πρωί».

Ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Μίχαελ Ροτ δήλωσε σήμερα ότι «δεν είμαι και πολύ σίγουρος» ότι επίκειται μια λύση για το Brexit.

Ο Ροτ επεσήμανε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφή», προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η τύχη της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

«Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι επίκειται συμφωνία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν επεσήμανε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για μια νέα αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου.

«Μόνο ο χρόνος δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, αν υπάρξει σημαντική πολιτική αλλαγή στη Βρετανία, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τη συζήτηση για μια παράταση, αν μας ζητηθεί», εξήγησε.

«Σημαντική πολιτική αλλαγή είναι η προοπτική εκλογών, ένα δημοψήφισμα ή κάτι που θα αλλάξει την πολιτική δυναμική, ώστε το τρίγωνο της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βρετανικού λαού να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί λίγο περισσότερο. Πιστεύουμε ότι μόνο η παράταση του χρόνου δεν θα λύσει το περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε η ντε Μονσαλέν.

Μπαρνιέ: Δύσκολη αλλά ακόμα εφικτή μια συμφωνία
Η επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα παραμένει εφικτή , ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ από το Λουξεμβούργο, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο εντατικών συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

«Οι συνομιλίες υπήρξαν εντατικές το σαββατοκύριακο και χθες και ακόμη και αν γίνεται όλο και πιο δύσκολο, μία συμφωνία παραμένει εφικτή αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο κατά την διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τους 27 για την πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς, για να τους πω πού βρισκόμαστε σήμερα. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λειτουργήσει για όλους, δηλαδή για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε νομικό κείμενο», πρόσθεσε.

Στο Λουξεμβούργο θα είναι επίσης παρών ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ο συνομιλητής του Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί», είπε προσερχόμενος στην συνεδρίαση και εξήγησε: «Για την Ολλανδία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την χρησιμοποίηση των ενδο-ιρλανδικών συνόρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά όχι αρκετά για να συνιστούν εγγύηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς».

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι τις προσεχείς ώρες θα προταθούν επιπλέον μέτρα που θα εγγυώνται την θέσπιση ενός λειτουργικού συνόρου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Δεν έχει τελειώσει, αλλά προσπαθούμε. Οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία και έχουν υποχωρήσει στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων και στο δικαίωμα ελέγχου από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι αρκετά για να μετατραπούν σε νομικό κείμενο».

«Μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προετοιμασθεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για μία νέα διαδικασία αναβολή του Brexit»,προειδοποίησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τούτι Τουράινεν.

Λονδίνο και Βρυξέλλες προσπαθούν να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα αποφύγουν την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ιρλανδική νήσο έπειτα από δεκαετίας βίας. Ή διαφορετικά, αναζητούν πού θα τοποθετηθεί το αναγκαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και με ποιον τρόπο θα είναι αυτό λειτουργικό ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, όπως το περιέγραψε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

 

Πηγή: ΑΠΕ  - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

 Από σήμερα 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή αναμένεται να κινηθει στα επίπεδα του 1,02 ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης είχε τονίσει, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι' αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Ο ΣΕΕΠΕ επανέλαβε την κριτική για καθυστερήσεις στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όπως επισημάνθηκε, από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης, δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση της ορθότητας των στοιχείων της προμηθεύτριας Εταιρίας, με αυτά που οι Πρατηριούχοι καταχωρούν στο σύστημα και η προθεσμία για την πλήρη λειτουργία των συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήρια και τις φορολογικές αποθήκες μετατέθηκε με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, από το τέλος του 2018, στο τέλος του 2021. «Η αγορά δεν θα αντέξει ως τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης. «Το Δημόσιο χάνει πολλά χρήματα, ο καταναλωτής εξαπατάται. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την ΑΑΔΕ, ακόμη και να συγχρηματοδοτήσουμε αν χρειαστεί προκειμένου το σύστημα εισροών - εκροών να εφαρμοστεί πλήρως το συντομότερο». 


Στις προτάσεις του ΣΕΕΠΕ περιλαμβάνεται ακόμη η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά και στο πετρέλαιο θέρμανσης (τώρα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης και η απλή αμόλυβδη), καθώς και η ταχύτερη καταβολή της επιδότησης.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ο Βαρουφάκης και το 2015 στοιχειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

 Δημόσια τροπή παίρνει πλέον η αντιπαράθεση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας, τον ρόλο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και κατά πόσο ήταν έτοιμο το κόμμα για να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βουλιάζει στην εσωστρέφεια, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί διαφορετική ρότα και έχει ξεκινήσει ήδη περιοδείες προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική βάση ενόψει του συνεδρίου. Ωστόσο, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό δεν ευνοούν τις κινήσεις του προέδρου του κόμματος, που βλέπει να έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πτώση από την εξουσία.   

Τσίπρας: Κάποια στιγμή θα μιλήσω για το 2015 
Σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει και ο ίδιος για τα όσα έγιναν το 2015, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στον Γιάννη Βαρουφάκη. «Βλέπω ότι όλοι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο για την περίοδο του 2015, ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής να αισθανθεί την ανάγκη να τοποθετηθεί πάνω στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της ιστορικής περιόδου. Αυτό που έχει σημασία είναι να βγάλουμε τα πολιτικά συμπεράσματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο «Ionian Channel». 


Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως έκανε λάθη σε ορισμένες επιλογές προσώπων το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατόπιν εορτής έξω από τον χορό και εκ του ασφαλούς, μπορεί να μιλήσει κάποιος για λάθη και παραλείψεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν λάθη αλλά δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα πρόσωπα, αλλά πρέπει να δούμε τις βαθύτερες αιτίες τις πολιτικές. Έχω αναφερθεί σε επιλογές μου και ο ίδιος έχω παραδεχτεί δεν ήταν οι ευτυχέστερες δυνατές επιλογές μου το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν επιδερμικά, είναι ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν». 

Ο Βούτσης, ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος 
Ωστόσο, η αυτοκριτική που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στα όργανα του κόμματος όσο και σε συνεντεύξεις που έχει δώσει φαίνεται πως δεν έπεισαν απόλυτα τα κορυφαία στελέχη που εκτιμούν πως ήταν και άλλοι ο λόγοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα. Την αρχή έκανε ο Νίκος Βούτσης που υποστήριξε πως το κόμμα δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί πως υπήρχε διχογνωμία στην Κουμουνδούρου για το αν θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της προεδρικής εκλογής. 

Ακολούθησε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο «αρχιτέκτονας» του «προγράμματος Θεσσαλονίκης», που έβαλε εναντίον του Γιάννη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως ήταν λάθος που του ανατέθηκε υλοποίηση του σχεδιασμού. Βέβαια με την δήλωση του αυτή ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζει ως υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα που έδωσε τα «κλειδιά» του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ανεβάσει επικοινωνιακούς ρυθμούς με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις στήριξε εν μέρη και τον Νίκο Βούτση και τον Γιάννη Δραγασάκη. Υποστήριξε πως υπήρχε «έλλειμμα εμπειρίας», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ενώ σημείωσε πως η προσπάθεια ήταν συλλογική «αυτό φαίνεται δεν το κατάλαβαν όλοι. Για τον Βαρουφάκη ήταν αυτό», είπε χαρακτηριστικά. 

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για Βαρουφάκη 
Η είσοδος του «ΜέΡΑ25» στη Βουλή και η μέχρι τώρα στάση του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ανησυχήσει την Κουμουνδούρου, καθώς δείχνει να κερδίζει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεγάλος προβληματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει αλλάξει στάση, σε σχέση με τα όσα έλεγε το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκείνος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών. 

Παράλληλα εξακολουθεί να φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος για τα όσα συνέβησαν την επίμαχη περίοδο. Αποφεύγει να επιτεθεί πρώτος στον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει να απαντήσει όταν δέχεται κριτική από τους πρώην συντρόφους του.

Άλλωστε αυτό συνέβη και χθες όταν του επιτέθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης μέσω του «Tvxs», ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε μέσω των «Παραπολιτικών», κατηγορώντας τον πρώην αντιπρόεδρο ότι δεν επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη με την τρόικα και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να τον εντάξουν στην κυβέρνηση και όχι ο ίδιος. 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Κούρδους για απελευθέρωση τζιχαντιστών

 Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία προαναγγέλλει μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρινίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν σε έναν πόλεμο μεταξύ δύο αντιπάλων που μάχονται ο ένας τον άλλον επί 200 χρόνια. 

«Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία της να πάρει τους φυλακισμένους του ISIS αλλά δεν ήθελε να πληρώσει το τίμημα. "Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν" είπαν (οι Ευρωπαίοι)...οι Κούρδοι απελευθερώνουν κάποιους για να μας εμπλέξουν», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ αναφερόμενος στις κυρώσεις γράφει «έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι θα πάμε σε πόλεμο με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Οι ατελείωτοι πόλεμοι θα τερματιστούν». 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε επίσης υπονοούμενα ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.


«Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται».

«Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα» υπογράμμισε.

«Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. "Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν", έλεγαν».

Για απελευθέρωση τζιχαντιστών κατηγορεί τους Κούρδους και η Τουρκία.

Οι Κούρδοι μαχητές YPG έχουν εκκενωσει μία φυλακή στην οποία κρατούνταν φυλακισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σε περιοχή της Συρίας όπου η Αγκυρα κορυφώνει την επίθεσή της, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Όπως θυμίζει το Reuters, η εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει φόβους ότι θα μπορούσαν να διαφύγουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από φυλακές που διοικούν οι Κούρδοι και να ανασυγκροτηθούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Ακάρ δήλωσε ότι οι ΥPG έχουν εκκενώσει τη μόνη φυλακή για ISIS, στην οποία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις, στην προτεινόμενη περιοχή της «ασφαλούς ζώνης» και πως οι κρατούμενοι έχουν ήδη μετακινηθεί.

 

ΦΩΤΟ Reuters 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Κυρώσεις κατά Τουρκίας λόγω γεωτρήσεων ζητούν οι ΥΠΕΞ

 Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία τόσο για το θέμα της τουρκικής επέμβασης τη Βόρεια Συρία, όσο και για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Eιδικότερα, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, δεν κατάφεραν όμως να συμφωνήσουν ένα γενικευμένο ευρωπαϊκό εμπάργκο στην παροχή όπλων προς την Άγκυρα, στη βάση της πρότασης που είχαν κάνει η Γαλλία και η Γερμανία. 

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η τουρκική στρατιωτική δράση στη Βόρεια Συρία είχε καταστροφικές συνέπειες και σημείωσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων. 


"Τα κράτη μέλη δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με την πολιτική εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία" ανέφεραν οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών. 

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα συμπερασμάτα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Φωτογραφία: Dimitris Vetsikas/Pixabay 

thetoc.gr

Σελίδα 2 από 11334 (113331 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
[2]
3
4
5
6
7
11332
11333
11334
Επόμενο