22/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Μικρές οι αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις από τη μείωση των φόρων

 Ποσοτικοποιούνται ημέρα με την ημέρα οι επιπτώσεις από τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσα στο 2020. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις –τουλάχιστον σε αυτές που ξεπερνούν τα 600 ευρώ τον μήνα- θα φανούν άμεσα από τον Ιανουάριο του 2020, αλλά θα είναι μικρές της τάξεως των λίγων ευρώ.

Από το τέλος Φεβρουαρίου θα φανεί και η επίπτωση από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους –θα καταργηθεί η σύνδεση με το εισόδημα και θα επιστρέψουμε σε ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που ίσχυε επί… ΤΕΒΕ με την καταβολή συγκεκριμένων ποσών ανά μήνα- ενώ τον Μάιο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες επηρεάζοντας όλους τους φόρους μεταβίβασης.

Στα εκκαθαριστικά του Ιουλίου θα φανεί το κέρδος των επιχειρήσεων από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων ενώ μετά τον Ιούλιο της νέας χρονιάς θα μπορούν να υπολογίσουν οι εταιρείες και το κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αρχικά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς θα παρουσιαστεί και το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, καθώς ειδικά για τα καινούργια ΙΧ θα πρέπει να ισχύσει διαφορετική κλίμακα υπολογισμού των τελών με βάση τα αυστηρότερα κριτήρια εκπομπής αερίων ρύπων.  


Τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το νέο έτος, θα νομοθετηθούν μέσα στον Νοέμβριο. Οι επιπτώσεις τους θα φαίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αρχής γενομένης από το τέλος Ιανουαρίου οπότε θα καταβληθεί ο πρώτος μισθός ή η σύνταξη του νέου έτους. Με την νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, οφέλη θα προκύψουν για όλους αλλά θα είναι μικρά.

Έτσι:
1.       μισθωτός ή συνταξιούχος με μεικτές αποδοχές 800 ευρώ τον μήνα θα δει μια αύξηση 8,55 ευρώ στον καθαρό μισθό του ο οποίος θα διαμορφωθεί από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα, στα 673 ευρώ

2.       Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1200 ευρώ τον μήνα και δύο παιδιά, θα δει τις καθαρές αποδοχές του να αυξάνονται από τα 922 ευρώ τον μήνα στα 937 ευρώ τον μήνα δηλαδή κατά 15 ευρώ.

3.       Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1800 ευρώ και δύο παιδιά θα δει αύξηση μόλις 7 ευρώ (από τα 1295 στα 1302 ευρώ). Αν ο εργαζόμενος με τις συγκεκριμένες αποδοχές, δεν έχει παιδιά, η αύξηση στα καθαρά του θα είναι μόλις ένα ευρώ τον μήνα (από τα 1292 στα 1293 ευρώ).

4.       Εργαζόμενος με αποδοχές 5000 ευρώ θα πάρει καθαρή αύξηση 13 ευρώ και εργαζόμενος με μεικτό μισθό 10.000 ευρώ τον μήνα θα πάρει αύξηση 107 ευρώ τον μήνα λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, μετά και την καταδικαστική απόφαση από το ΣτΕ, θα πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα και όχι ένα ποσοστό επί του εισοδήματός τους. Η νέα κλίμακα υπολογισμού των εισφορών θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους.

Η πρώτη χρονιά θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή της καθώς θα πρέπει να γίνει και πάλι συμψηφισμός των χρημάτων που έχουν δοθεί από τους ασφαλισμένους μέσα στο 2019 υπό μορφή προκαταβολής με το ποσό που θα προκύψει από την τελική εκκαθάριση η οποία και θα γίνει μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα με αυτή τη διαδικασία, οι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν και τις εισφορές του 2020 όπως θα προκύπτουν από το νέο σύστημα υπολογισμού. Τουλάχιστον, στο εξής δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες με προκαταβολές και επανυπολογισμούς.

Από τον Μάιο θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δεδομένου ότι έχει εγγραφεί πρόβλεψη είσπραξης επιπλέον εσόδων στον προϋπολογισμό του 2020, το πιθανότερο είναι ότι οι νέες αξίες θα χρησιμοποιηθούν αμέσως για τον υπολογισμό όλων των φόρων μεταβίβασης (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κλπ).

Από το τέλος Αυγούστου, θα μπορεί να «μετρηθεί» το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Για όσες θέσεις εργασίας 8ωρης απασχόλησης προσφέρουν, οι εργοδότες θα κερδίσουν μισή ποσοστιαία μονάδα ενώ η υπόλοιπη μείωση θα γίνει από τον Δεκέμβριο και ουσιαστικά θα φανεί την επόμενη χρονιά. Έναρξη της διαδικασίας μείωσης θα αποτελέσει ο μισθός του Ιουλίου οπότε το μειωμένο ποσό θα εμφανιστεί στη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με το εκκαθαριστικό του 2020 το οποίο θα εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου, θα φανεί και το όφελος από το μεγάλο μέτρο της φετινής χρονιάς που δεν είναι άλλο από την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός συντελεστή 24% για τα κέρδη νομικών προσώπων αλλά και 5% για τα μερίσματα σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 34% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.  

www.thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Τσακαλώτος: Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης είναι καλό για το περιβάλλον!

 Με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συνέδεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει συνέπεια την εκτόξευση της τιμής τους - Αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ
Την άποψη ότι το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος διατύπωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κληθείς να σχολιάσει για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει ως συνέπεια να εκτοξεύεται η τιμή του προϊόντος καθιστώντας ακόμη και απαγορευτική τη θέρμανση σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθά στη μείωση της χρήσης του συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Σε άλλα επιχειρήματα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι σημαντικός για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», παραδέχθηκε ότι όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία.

Συνεχίζοντας την αυτοκριτική του, αποδέχθηκε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχα γίνει καλύτερα, αλλά ο κύριος λόγος που οι πολίτες «γύρισαν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του κυβέρνησε τα 3 από τα 4 χρόνια μέσα στο τρίτο μνημόνιο και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα.

Ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ μεγάλα, αλλά υποστήριξε ότι υπήρχε στρατηγική για τη μείωση τους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις συντάξεις, που ναι μεν είχαν υπογραφεί, αλλά τελικά δεν ίσχυσαν.

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για την παραδοχή του στο παρελθόν ότι «την πλήρωσε η μεσαία τάξη», παραδέχτηκε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά ήταν επιβεβλημένο, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική κρίση και η απόλυτη προτεραιότητα ήταν αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανακούφισης που έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει η κυβέρνηση μέσα από την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη γιατί ακόμη δεν έχει δει τα σχετικά νομοσχέδια αφού δεν έχουν κατατεθεί, αλλά είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε μέτρο είναι θετικό για τους πολίτες θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ..

ΠΗΓΗ: ΑΝΤ1news.gr
protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Αδύναμη η ΕΕ να καταλήξει σε κοινή στάση έναντι της Τουρκίας

 Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε χθες, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στη χώρα αυτή.


«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε. «Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.


Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019
Διάφορα
+ + -

Οι επτά αλλαγές στην παιδεία με το πολυνομοσχέδιο

 Επιμέρους επείγουσες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, με επιμέρους διατάξεις στα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Υγείας.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, «η επίλυση άμεσων προβλημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς».

Αναλυτικότερα, οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν:


Α. Απλούστευση διαδικασίας διαχείρισης μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο σημειώνει ότι απλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και μειώνεται ο διοικητικός φόρτος στα πανεπιστήμια.

«Θεσμοθετούμε μεγαλύτερη ευελιξία στο λειτουργικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταξιωμένων επιστημόνων, περισσότερων φοιτητών, καθώς και την προώθηση και διευκόλυνση της έρευνας και της διδασκαλίας», αναφέρει το υπουργείο.

Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, αποσκοπούν στη διευθέτηση «ζητημάτων επείγουσας φύσεως» στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Όσον αφορά στο ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, αυτό θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη συνολική αναθεώρηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Β. Ενίσχυση προτύπων και πειραματικών σχολείων

Στη μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και ενδυνάμωση της λειτουργίας των προτύπων και πειραματικών σχολείων (ΠΠΣ), αποσκοπεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της μεταβατικής λειτουργίας και συγκρότησης των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠΕΣ) των ΠΠΣ.

«Είναι κεντρική μας πολιτική επιλογή και προγραμματική μας θέση, όχι μόνο η αποκατάσταση, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των ΠΠΣ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», σχολιάζει το υπουργείο.

Γ. Αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Περαιτέρω, διατηρεί τη δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει. Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, διευκολύνει διαδικαστικά τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.

«Οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί στη λειτουργία του ΣΑΕΠ, κρατούν παγιδευμένους χιλιάδες απόφοιτους και θέτουν ευθέως ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη - μέλη από το ενωσιακό δίκαιο», σημειώνει το υπουργείο.

Δ. Άρση του διαχωρισμού σχολών ελεύθερης πρόσβασης και μη

Με την προς ψήφιση ρύθμιση, προβλέπεται η εισαγωγή των ενδιαφερομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, «για τη διατήρηση του κύρους όλων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», όπως αναφέρει το υπουργείο. Προτείνεται, λοιπόν, η άρση της κατηγοριοποίησής τους σε σχολές «ελεύθερης πρόσβασης» και σε σχολές εισαγωγής «κατόπιν εξετάσεων», την οποία κατηγοριοποίηση το υπουργείο χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη».

Ε. Εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους παλαιούς αποφοίτους (δηλαδή, σε όσους αποφοίτησαν μέχρι και το σχολικό έτος 2018-2019), οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων γενικού λυκείου του σχολικού έτους 2019-2020, να επιλέξουν είτε να εξεταστούν με τους όρους και  προϋποθέσεις (εξεταστέα ύλη και διαδικασίες) που θα ισχύσουν το σχολικό έτος 2019-2020, είτε με τους όρους και προϋποθέσεις,  που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019.

ΣΤ. Πιστώσεις για την απασχόληση εκπαιδευτικών

Προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων για το σχολικό έτος 2019-2020 και, συγκεκριμένα, για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για απασχόληση του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, και, όπως αναφέρει το υπουργείο, «δεδομένης της ανεπάρκειας των πιστώσεων που μας κληροδότησε η απελθούσα κυβέρνηση», προβλέπεται ρύθμιση για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων.

Ζ. Επιλογή σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής των σημαιοφόρων, παραστατών και υπεύθυνων στα δημοτικά σχολεία. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει η επιλογή τους να γίνεται με κριτήριο την επίδοσή τους κατά την Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου και με βάση τον γενικό μέσο όρο βαθμολογίας τους. «Σκοπός της διάταξης είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών και η παροχή κινήτρου για τη βελτίωση των επιδόσεών τους», επισημαίνει το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

thetoc.gr


Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη για την ψήφο Ελλήνων εξωτερικού

 Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν τα διαδοχικά ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και με ευρύτερη ατζέντα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε λίγο μετά τις 11:00 την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο γλαφυρός διάλογος μπροστά στις κάμερες
«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.


«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.

«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας αστειευόμενος.

«Μεταρρυθμίσεις επίπλων», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Πέτσας: «Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»
Την ελπίδα πως η σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι μία άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα είναι μία επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Το κλίμα δεν βοηθά τις συναινέσεις 
Τα όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση για την προανακριτική της Novartis και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στην επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, έχουν διαμορφώσει ένα βαρύ κλίμα στο πολιτικό σκηνικό πριν από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως όλοι απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Μητσοτάκης: Με στόχο την καθολική αποδοχή 
Από την περίοδο που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν από τους πρώτους στόχους που είχε θέσει στην περίπτωση που θα αναλάμβανε την εξουσία ήταν η ψήφος των αποδήμων. Περίπου τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και από το αποτέλεσμα που θα έχουν οι συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα φανεί πόσο γρήγορα θα προχωρήσει. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις έχει ξεκαθαρίσει πως το δικαίωμα της ψήφου των ομογενών θα αποσυνδεθεί από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Παράλληλα έχει καλέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τον τόπο διαμονής τους, καθίσταται, προτεραιότητα, η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή και ελπίζω στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές είναι αυτό», έχει πει χαρακτηριστικά. 

Τσίπρας: Με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ υπό μάλης 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει και άλλα θέματα και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα για το οποίο έχει κληθεί να συζητήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή έχοντας μαζί του τον νόμο που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο του 2018 και ο οποίος αναφέρει πως δεν θα προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους σε ακόμα δέκα εκατομμύρια που θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι όσων ζουν, φορολογούνται και έχουν άμεσες συνέπειες, σε αυτό δε θα συμφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Επίσης εμφανίστηκε δύσπιστος για την σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου» από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Γεννηματά: Θα βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι 
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία όπως έχει προαναγγείλει αναμένεται να θέσει και άλλα θέματα, όπως τα εθνικά, το μεταναστευτικό και η οικονομία, στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ είναι σαφώς πιο κοντά με την κυβερνητική πρόταση για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ωστόσο είναι πολύ μακριά στα εργασιακά τα οποία περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Όπως  σημειώνουν στενοί της συνεργάτες σε καμία περίπτωση η Φώφη Γεννηματά δεν θα μπει σε «σαλαμοποίηση» της συζήτησης στο θέμα της εκλογικού νόμου, της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνταγματική αναθεώρηση. Κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά θα επιδιώξει με όλους τους τρόπους να τεθούν και να βρεθούν οι τυχόν συναινέσεις σε πλήρη διαχωρισμό.

Οι θέσεις των κομμάτων 
ΝΔ: Η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων να προσμετράτε στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά δεν εγγυάται ότι θα εκλεγούν βουλευτές εξωτερικού. Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να εκλεγούν βουλευτές εξωτερικού, αλλά να μην προσμετράται η ψήφος των εκτός επικρατείας Ελλήνων στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

ΚΙΝΑΛ: Η ψήφος να προσμετράται στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα και με αυτή να εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους από αυτοτελή συνδυασμό βουλευτών επικρατείας. 

 

 

Φωτο: INTIMEnews

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μπακογιάννης: Ανακουφίστηκα που δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα

 «Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί κάνει βόλτα στην Αθήνα», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων
Για το μεταναστευτικό, τα Εξάρχεια αλλά και νέο «όχι» στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια μίλησε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Εθνικό πρόβλημα που απαιτεί εθνική λύση, χαρακτήρισε το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ο κ. Μπακογιάννης και τόνισε, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ότι τις τελευταίες μέρες οι ροές μεταναστών είναι αυξημένες και η όλη κατάσταση θυμίζει, σε κάποιο βαθμό, το 2015.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. «Δεν γίνεται κάποιες περιοχές της Αθήνας να σηκώνουν όλο το βάρος» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Εξάρχεια και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε ότι ο Δήμος θα δώσει όλες τις μάχες, είτε στα Εξάρχεια, είστε στη Φωκίωνος. «Το πιο εύκολο είναι να πει κανείς: παρέλαβα καμένη γη. Εγώ σε αυτή την παγίδα δεν πρόκειται να πέσω. Εμένα με νοιάζει το παρόν και το μέλλον» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης για νέο «όχι» στο αίτημα Κουφοντίνα

Κληθείς να σχολιάσει το νέο «όχι» στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια, δήλωσε ότι το άκουσε με ανακούφιση. «Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί αυτός ο άνθρωπος κάνει ξανά βόλτα στην Αθήνα» είπε και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε καλύτερα και πιο ασφαλείς. Υπάρχει μια λογική σε αυτό. Η ιστορία της 17Ν προέκυψε γιατί πολλοί επέτρεψαν στους εαυτούς τους να παραδοθούν στην τοξικότητα του διχασμού».

Σχετικά με τη μετονομασία σταθμού του Μετρό σε «Παύλος Μπακογιάννης» ο Δήμαρχος της Αθήνας επανέλαβε: «Δεν θέλουμε να γίνει ο πατέρας μας θέμα τέτοιας συζήτησης. Δεν τον θέλουμε ταμπέλα πουθενά. Σπίτι τον θέλαμε».

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Πιο γρήγορη η αναγνώριση τίτλων κολεγίων & ξένων πανεπιστημίων

 Νέο πλαίσιο για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία για «εξπρές» αναγνώριση των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων. Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Η τροπολογία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, όχι αναγκαστικά του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα. Με την τροπολογία το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Πηγή: Καθημερινή 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα

 Eπιμένει η κυβέρνηση στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων» παρουσίασε σχέδιο 4 σημείων εξαγγέλοντας αλλαγή στον τρόπο παροχής ασύλου, την μετακίνηση πάνω από 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αλλαγή στο καθεστώς με τις ΜΚΟ.  

Η ερώτηση Βαρουφάκη
 «Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου "πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα". Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή. Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ - Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».


Mητσοτάκης: Το πρόβλημά μας είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό
Ο Κυριάκος Μητοστάκης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι άλλο πράγμα είναι το μεταναστευτικό και άλλο το προσφυγικό ζήτημα. Επικαλούμενος και τα σχετικά στοιχεία είπε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως μεταναστευτικό. Το 2015 είπε ότι το 75% ήταν Σύριοι ενώ σήμερα είναι δύο στους δέκα. Σήμερα είναι κυρίως Αφγανοί αλλά και οικονομικοί μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής. Κατηγόρησε εμμέσως πλήν σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κληροδότησε το πρόβλημα  στην νέα κυβέρνηση είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω ιδεοληψίας.΄ Είπε επίσης ότι δεν λειτούργησε η συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις, ότι δεν υπήρχε προστασία των συνόρων μας και ότι έγινε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. «¨Ηταν μια πολιτική της αδράνειας»  ανέφερε. Και ζήτησε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή να σταματήσουν τώρα να κάνουν τους τιμητές. Είπε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα τώρα θα ενταθούν, θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για το άσυλο με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί σύντομα ενώ θα αποσυμφορηθούν και τα νησιά. Ανέφερε επίσης ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ή δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε δομές θα απελαύνονται άμεσα. 

Ας συμφωνήσουμε ότι άλλοι οι πρόσφυγες και άλλοι οι οικονομικοί μετανάστες, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό. Σήμερα Σύροι είναι 2 στους 10. Το 50% είναι Πακιστανοί και Αφγανοί. Ας συμφωνήσουμε ότι η πλεινότητα οσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Επί 4 χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1806 άτομα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Ηταν μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που μας εξέθεσαν διεθνώς.

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα. Η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές. Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Εξήγγειλε επίσης ότι ευάλωτοι θα είναι όσοι αναφέρονται στην σχετική λίστα ενώ καταργείται και το μετατραυματικό στρές ως λόγος για την παροχή ασύλου.

Αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων κατά την διαδικασία.

Επίσης θα επιβάλονται κυρώσεις σε όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ.

Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα θα υπάρχουν περισσότερα παρατηρητήρια, ενώ στα θαλάσσια σύνορα θα ενισχυθούν οι θαλάσσιες περιπολίες.

Οι διοικητικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με 400 υπαλλήλους.

Θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Στόχος να ενισχυθούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία 20.000 το 2020.

Θα δημιουργηθούν δέκα δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Θα καταρτιστεί λίστα ασφαλών χωρών επιστροφής.

Είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πίεση προς την Τουρκία για επαναδιατύπωση της συμφωνίας. Στο σημείο αυτό κάλεσε την Τουρκία ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και να μην λειτουργεί με βάση τις δικές της γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Οφείλουμε να δώσουμε ξεχωριστό βάρος στην ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου. Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε δομές στην ενδοχώρα.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και αυτό θα θέσω στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα ασκήσουμε πίεση για να δεχθεί η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «καλύτερη προστασία συνόρων, αυστηρότερο σύστημα εξέτασης ασύλου και επαναπροωθήσεων, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και άσκηση πίεσης για την ανάληψη δράσης στην  Ευρώπη, είναι τα 4 μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.  Το φαινόμενο θα ενταθεί και γι αυτό χρειάζεται ενότητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Βαρουφάκης: Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών

«Αν νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο στη Ρώμη για τα ταξιδέψεις στο Μόναχο θα περάσεις από κλειστά σύνορα. Δεν υπάρχει ΕΕ στο προσφυγικό, ούτε και στο δημοσιονομικό. Σας έθεσα το ερώτημα: θα κλείσετε τη Μόρια; δεν έλαβα απάντηση» είπε στη δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη είπε και πρόσθεσε: αν θέλετε να τους διαχωρίσετε είναι κάτι στο οποίο εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε. Είναι το Πακιστάν ασφαλής χώρα; Οι Σύροι είναι εκλεκτοί πρόσφυγες.  Ποιοι είναι οι πρόσφυγες; 

Θυμηθείτε το τείχος στον ΅Εβρο του Σαμαρά. Τι πέτυχε, να αυξηθούν οι καραβιές στα νησιά. Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες. 

Στην δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη. Συμφώνησε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μια κατάσταση που είναι απαράδεκτη, κατηγόρησε όμως και την ΝΔ ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική προς λάθος κατεύθυνση. Διαφώνησε με τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και μίλησε για κατατρεγμένους που δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Ποιοι είναι οι πρόσφυγες μόνο αυτοί που είναι θύματα βομβαρδισμών οι υπόλοιποι δεν είναι;» διερωτήθηκε. Τάχθηκε κατά της αφαίρεσης ΑΜΚΑ αλλά και των κλειστών δομών και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει. «Δεν θα σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Η καταστολή το μόνο πράγμα που κάνει είναι να ενισχύει τους διακινητές. Το μόνο πράγμα που κάνουμε με την πολιτική των κλειστών συνόρων είναι να υψώνουμε τοίχους τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας» είπε. Πρόσθεσε «Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Μεταφέρετε τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εμείς βλέπουμε τους μετανάστες ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών αν τους αγκαλιάσουμε θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Ελλήνων.

 Μητσοτάκης: Αγνοείτε τους κανόνες διεθνούς δικαίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατηγόρησε ότι ο συνομιλητής του αγνοεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Αντέτεινε ότι ο ΟΗΕ κάνει διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Επέμεινε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η πολιτική των ανοικτών συνόρων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι  στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης για τους αληθινά κατατρεγμένους.

Είπε επίσης ότι αν πράγματι η Ευρώπη θέλει να λύσει το δημογραφικό της μέσω των μεταναστών πρέπει να το κάνει με κανόνες. Και απαντώντας στον επικεφαλής της ΜεΡΑ25 ο οποίος είχε αναφερθεί στην ένταξη εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ, είπε ότι όλοι καταγράφονταν και ελέγχονταν. «Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα της παράνομης διακίνησης είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτοί ότι θα επιστρέφουν αν δεν πληρούν τους προυποθέσεις». Αποκάλυψε επίσης ότι στόχος του είναι να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που αρνούνται να δέχονται μετανάστες. «Μακρυά από εμάς κάθε ρατσισμός. Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω να αναπτύσσεται αυτή η πολιτισμικότητα».  Υπάρχει θέμα και εθνικής ασφάλειας, αποκάλυψε και πρόσθεσε ότι προβληματίζει το γεγονός  όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους να φτάνουν στο τόπο μας με αρκετά χρήματα. Προκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να ζητήσει από τους παλιούς του συντρόφους εξηγήσεις γιατί δεν έκαναν επαναπροωθήσεις. Κλείνοντας καταλόγισε τον επικεφαλής του ΜεΡ25 ότι προτάσσει έναν φαντασιακό κόσμο που δεν αποδέχεται όμως η κυβέρνηση.​

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Τσίπρας για ΚΕΘΕΑ: Δόγμα του σοκ από την κυβέρνηση

 «Την ίδια στιγμή που έχουν σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν κάθε δημόσιο οργανισμό που παράγει κέρδη, κρατικοποιούν το ΚΕΘΕΑ που εδώ και 36 χρόνια παράγει κοινωνικό έργο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, θέλουν να τελειώσουν με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέγξουν».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «το ΚΕΘΕΑ δεν είναι γραφειοκρατικός οργανισμός για να διορίζουν έμμισθους γραφειοκράτες να τον διοικούν, αλλά ζωντανό κύτταρο δράσης μέσα στην κοινωνία. Με βαθιές ρίζες και με προσφορά -όχι σε αριθμούς- αλλά σε ανθρώπινες ζωές».

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Κέντρου απεξάρτησης και θεραπείας, επιδεικνύει σπουδή να «το τελειώσει», γεγονός που την εκθέτει ακόμα περισσότερο.


«Η σπουδή τους να το τελειώσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, φανερώνει τις προθέσεις τους και τους εκθέτει ακόμη περισσότερο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δόγμα του σοκ
Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου, έκανε λόγο «για δόγμα του σοκ» αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Όπως είπε, ανάλογη προσπάθεια να αρθεί το αυτοδιοίκητο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, επισημαίνοντας στόσο, ότι το ΚΕΘΕΑ έχει καταγράψει μία πολυετή παρουσία και δράση, που έχει τη δική της δυναμική.

«Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς, είναι να εξηγηθεί αυτό και να υπάρχουν οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή» είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «πώς δικαιολογείται το έκτακτο και το επείγον μιας τέτοιας κίνησης;».

Αντίδραση από το 18 Άνω για τα περί κατάργησης του ΚΕΘΕΑ

Την αντίδρασή της εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 'Ανω, καθώς όπως αναφέρει «η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ(Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)». «Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», υποστηρίζει η 18 'Ανω.

Η εν λόγω κίνηση «επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στον χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου», αναφέρει η Μονάδα, εκτιμώντας ότι «αλλοιώνει το χαρακτήρα των "θεραπευτικών κοινοτήτων" του ΚΕΘΕΑ, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του Αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και τον διάλογο».

Η υπάρχουσα οργανωτική δομή και κουλτούρα του ΚΕΘΕΑ «έχουν δοκιμασθεί για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Η καταστρατήγησή της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ο Μητσοτάκης καλεί τους αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών

 Εκτός απροόπτου την επόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κύριο ζήτημα την ψήφο των ομογενών. Όπως αποκάλυψε το Open την Δευτέρα θα γίνουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ραντεβού τα οποία θα γίνουν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην βουλή. Ηταν κάτι που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη κατά την ομιλία του στους Έλληνες ομογενείς στην Αστόρια. 

Από το Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα στην περίπτωση που τα θέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.  Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την «ώρα του πρωθυπουργού» στη βουλή θα απαντήσει σε ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη για το μεταναστευτικό.  

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

thetoc.gr

Σελίδα 3 από 11334 (113331 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
[3]
4
5
6
7
11332
11333
11334
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά