28/02/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Ατάκες
+ + -

Είπα στην κόρη μου

Είπα στην κόρη μου 
‘’βγάλε αυτά τα μαραφέτια από
τα αυτιά σου για να συνεννοηθούμε’’
και εμφανίστηκε η μάνα μου 
σε συννεφάκι πάνω απ’ το κεφάλι μου
λέγοντας μου ‘’ Έτσι τρικάργιολε,
για να δεις τι τραβούσα’’Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Ατάκες
+ + -

Νομίζω για κάθε μήνα επαφής μου με ανθρώπους

Νομίζω για κάθε μήνα 
επαφής μου με ανθρώπους
δικαιούμαι
ένα μήνα ξεκούρασης.Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Ατάκες
+ + -

Δε με συμπαθεί κανείς, αλλά ευτυχώς είναι αμοιβαίο

Δε με συμπαθεί κανείς,
αλλά ευτυχώς
είναι αμοιβαίοΚάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Ατάκες
+ + -

Σήμερα ακόμη και εγώ μου την δίνω στα νεύρα

Σήμερα 
ακόμη και εγώ
μου την δίνω 
στα νεύραΚάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Ατάκες
+ + -

Όταν θες να φας δυο μπουγάτσες..

Όταν θες να φας
δυο μπουγάτσες
αλλά τρως μία τελικά
δεν θεωρείτε δίαιτα;Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο χρόνια πίσω η παράδοση επεκτάσεων μετά από αίτημα του Άκτωρα

 Εγκρίθηκε η τρίτη παράταση του έργου των επεκτάσεων της Καλαμαριάς - «Ψήνεται» και τέταρτη λόγω καθυστερήσεων στη βασική γραμμή

Την παράταση του έργου των επεκτάσεων της Καλαμαριάς έως τις 18 Μαΐου του 2022, δηλαδή δύο χρόνια μετά το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα ενέκρινε πρόσφατα η Αττικό Μετρό.

Το αίτημα για παράταση κατά 882 ημερολογιακές μέρες με αναθεώρηση είχε υποβληθεί από τον Άκτωρα στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, λίγες μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου. Η Αττικό Μετρό έχει αναγνωρίσει ότι για τις καθυστερήσεις της σύμβασης δεν υπάρχει αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου καθώς στον Άκτωρα δεν παρασχέθηκαν μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την πορεία του έργου όπως είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα, τα οποία αποτελούν ξεχωριστές εργολαβίες και δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο έργο αλλά επηρεάζουν την εκπόνηση των μελετών. Μεταξύ αυτών είναι το σύστημα σηματοδότησης συρμών, το σύστημα επικοινωνίας, το σύστημα συλλογής κομίστρου, το σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων κ.α.

Η Αττικό Μετρό, η οποία προβλέπει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης σηματοδότησης για την επέκταση προς Καλαμαριά έως τον προσεχή Απρίλιο, έχει παραδεχτεί ότι οι πληροφορίες του συστήματος σηματοδότησης είναι αναγκαίες για να προχωρήσει το έργο.

Ωστόσο, πέραν των δικό της ευθυνών, εκκρεμότητες που επηρεάζουν την πορεία του έργου υπάρχουν σύμφωνα με την εταιρεία και από την πλευρά του αναδόχου, αναφέροντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ανελκυστήρων για τους οποίους υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, του συστήματος πυρανίχνευσης όσο και στην υποβολή μελέτης Μέσης Τάσης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση που χορηγείται για την Καλαμαριά, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελευταία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι επεκτάσεις του μετρό έχουν σχεδιαστεί να “κουμπώσουν” με την βασική γραμμή του μετρό της πόλης, η οποία προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023. Από την Αττικό Μετρό όμως έχουν διαμηνύσει ότι οι επεκτάσεις θα παραδοθούν 6 μήνες αργότερα από το κύριο έργο κάτι που μεταφράζεται σε παράδοση της Καλαμαριάς τέλη του 2023. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης, οι νέες προθεσμίες του έργου ορίζονται ως εξής:

– Ολοκλήρωση σιδηροδρομικής επιδομής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών τροχιάς) στο μήκος της γραμμής από διασταύρωση Νομαρχία ως διακλάδωση Πατρικίου από 4 Μαΐου του 2017 που ήταν αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης, για τις 30 Δεκεμβρίου του 2021.

-Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής επιδομής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών τροχιάς) σε όλο το μήκος της γραμμής (σήραγγες ΤΒΜ, C/C και σταθμών) και πρόσβαση σε άλλους αναδόχους της ΑΜ από 5 Ιουνίου 2017 σε 30 Δεκεμβρίου 2021.

-Ενεργοποίηση της παροχής ισχύος LAS και της παροχής ισχύος έλξης στο σύνολο της γραμμής και διαθεσιμότητα συστήματος μετάδοσης δεδομένων (με οπτική ίνα) για τις 12 Απριλίου 2022 από Σεπτέμβριο 2017.

-Ολοκλήρωση εγκατάστασης όλων των Η/Μ συστημάτων και ολοκλήρωση των μεμονωμένων δοκιμών SAT για το σύνολο του έργου από το Νοέμβριο του 2017 στον Απρίλιο του 2022.

-Ολοκλήρωση δοκιμών Ενοποίησης Συστημάτων (SIT) και Επίδοσης Συστημάτων (SPT) όλων των Η/Μ συστημάτων για το σύνολο του έργου στις 12 Μαΐου 2022.

newmoney.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Παυλόπουλος: Καμία διαπραγμάτευση για το «ψευτομνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης»

 «Για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου» ανέφερε από τα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό
Καμία διαπραγμάτευση για το ψευτομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Ιωάννινα, όπου παρίσταται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Έστειλε ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς της Τουρκία, ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της νομιμότητας, θα επιβάλει τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο κ. Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Μπιζανομάχων σε δήλωσή του χαρακτήρισε «την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό την 21η Φεβρουαρίου 1913, ως ένα εμβληματικό ιστορικό δίδαγμα της ευψυχίας των Ελλήνων σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της Πατρίδας».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για «δίδαγμα, το οποίο συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση, προς κάθε κατεύθυνση, ότι για εμάς, τους Έλληνες, δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου».

Και συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αυτό το μήνυμα, ευκρινές και ισχυρό και υπό όρους αρραγούς ενότητας, στέλνουμε σήμερα από εδώ, τα Ιωάννινα, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την Τουρκία. Με την αυτονόητη προσθήκη, ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πως ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιβάλουμε τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θωρακίζουμε το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι και έδαφος, σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. «Καθιστούμε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές πως το "ψευτομνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης" είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Άρα, κατ' ουδένα τρόπο μπορεί για την Ελλάδα να αποτελέσει αντικείμενο οιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Τα ανωτέρω συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, και ότι θα ασκούμε, ελευθέρως και δίχως εκπτώσεις, το αναφαίρετο δικαίωμά μας να θωρακίζουμε αμυντικά τα νησιά μας, έναντι της προκλητικής τουρκικής απειλής και ότι θα εγγυώμεθα όλα τα δικαιώματα της ελληνικής θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης» υπογράμμισε.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Την Τρίτη στο Μαξίμου η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA- Υπογράφεται το μνημόνιο

 Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιχείρηση εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς το περιβοητο μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα υπογραφεί την ερχόμενη Τριτη.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, του πρόεδρου της UEFA Αλεξάντερ Tζεφεριν και του αντιπροεδρου της FIFA και πρόεδρου της αγγλικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ. Μάλιστα ο κ. Κλαρκ έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας και την αύξηση των εσόδων στο πρωτάθλημα της Αγγλίας. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheToc  tο Μνημόνιο θα αφορά 4 τομείς:

α) Οργάνωση και λειτουργία του ποδοσφαίρου, αλλαγή στον τρόπο εκλογής της ΕΠΟ κλπ

β) Μέτρα κατά της βίας

γ) Μέτρα κατά της χειραγώγησης αγώνων, στοιχημα κλπ

δ) τρόπος ορισμού διαιτητών. 

Σϋμφωνα με τις ίδες πληροφορίες στόχος είναι επικεφαλής της διαιτησίας να αναλάβει ξένος και μάλιστα πρόσωπο υψηλού κύρους. Την ίδια στιγμή, πηγές απο το Μέγαρο μαξίμου σημειώνουν πως η ποινή για τους παραβάτες θα φθάνει ακόμη και στον αποκλεισμό από τις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε δύο ταξίδια εκτός Ελλάδας προκειμένου να συναντήσει τους επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο. 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη στο Μαξίμου βρέθηκαν οι Βαγγέλης Γραμμένος και Πετρ Φούσεκ, έχοντας συνάντηση με τον υπουργό επικρατείας, Γιωργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει αναλάβει τις συναντήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης με τους διεθνείς αξιωματούχους για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίορου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ο υπερσύμβουλος της Ομοσπονδίας συζήτησαν για όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς πολλές από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, θα περάσουν μέσα από την Ε.Ε. της ΕΠΟ.

Να σημειωθεί ότι ο 57χρονος Τσέχος πρώην Γενικός Γραμματέας της τσέχικης ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου σάλας, βρέθηκε στην Ελλάδα το 2018 ως απεσταλμένος της FIFA και γνωρίζει τις παθογένειες και τα προβλήματα του ελλγηνικού ποδοσφαίρου.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Οικονομία
+ + -

Σύνοδος Κορυφής: Νύκτα... σόου και τσακωμών για τη μοιρασιά 1 τρισ. ευρώ

 Με διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέρασε η νύκτα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με στόχο να επιτραπεί στον Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει σήμερα στους ευρωπαίους ηγέτες μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Bloomberg: Έδωσαν σόου οι ηγέτες
Το Bloomberg σχολιάζει ότι "είναι μέρος του σόου -για να καθησυχάσουν [οι ηγέτες] τους ψηφοφόρους στις πατρίδες τους ότι έδωσαν τιτάνιο αγώνα πριν τις αναπόφευκτες παραχωρήσεις… Σήμερα συνεχίζεται η ένδοξη μάχη για μικρές αλλαγές σε οικονομικούς όρους κι ως εκ τούτου δεν είναι ορατή μια συμφωνία".

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με την σειρά της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ήταν δεύτερη στην σειρά μετά τον Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς. Ακολούθησαν ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο σλοβένος Μάριαν Σάρετς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν. Κάθε ένας εξέθεσε τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του, καθώς και τα περιθώρια υποχώρησης κατά την διάρκεια αυτών των κατ' ιδίαν διαβουλεύσεων. Οι εργασίες της συνόδου κορυφής επρόκειτο να επαναληφθούν στις 10 το πρωί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη χθες της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Γαλλία: "Επίθεση" κατά του προϋπολογισμού από τις βόρειες χώρες
"Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα", έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Μεταξύ των χωρών αυτών -η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία- οι επονομαζόμενες "σφιχτοχέρηδες", δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την νύκτα όλοι μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τους Μακρόν και Μέρκελ.

Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μία κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες (έρευνα, άμυνα, προστασία των εξωτερικών συνόρων...).

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική...

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η "θηλιά" του Brexit
Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Η Γερμανία είναι ικανοποιημένη από την συμβιβαστική πρόταση, δήλωσε κατά την άφιξή της στην σύνοδο η Αγγελα Μέρκελ, "διότι η ισορροπία ανάμεσα σε καθαρούς χρηματοδότες (που πληρώνουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν) δεν έχει ακόμη συζητηθεί ορθά".

"Υπάρχει ένα δρόμος για την εξεύρεση συμφωνίας κατά την διάρκεια της συνόδου, αν όλοι επιδείξουν βούληση για συμβιβασμό και φιλοδοξία", δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν. "Ο δρόμος αυτός μπορεί να χρεασθεί λίγες ώρες, κάποιες νύκτες, κάποιες μέρες. Είμαι έτοιμος", είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνοντας έτοιμος να αγωνισθεί για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αναμένεται αύριο στο Παρίσι για να εγκαινιάσει το αγροτικό σαλόνι. Την θέση του υποστηρίζει η Ισπανία, όπου πληθαίνουν οι διαδηλώσεις των αγροτών. 

Οι παραδοσιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Σύγκλισης (βοήθεια προς τις μειονεκτούσες περιοχές της Ενωσης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αρνείται τη μείωση πόρων ο νότος της Ευρώπης
Περί τις δεκαπέντε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των "φίλων της σύγκλισης" αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.

Οι επιστροφές που απολαμβάνουν σήμερα πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) αποτελεί άλλο σημείο τριβής. Οι επιστροφές αυτές ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι χώρες που τις λαμβάνουν τελούν υπό την πίεση των εθνικών τους κοινοβουλίων, όπου οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι εύθραυστες.

Άλλες χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών με την ευκαιρία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και επέβαλε την πρακτική αυτή το 1984.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, προσκεκλημένος στην σύνοδο κορυφής, υπενθύμισε ότι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ χαρακτηρίζεται "μη αποδεκτή". Οποιαδήποτε συμφωνία της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό πρέπει να στην συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Νομοθετική λύση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων σήμερα στη Βουλή

 Παράλληλα, ενεργοποιείται το καθεστώς Non-Dom για την προσέλκυση ξένων εκατομμυριούχων, που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους και θα επενδύσουν στην Ελλάδα
Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη φορολόγηση των αναδρομικών τα οποία έλαβαν περισσότεροι από 72.000 συνταξιούχοι για τα έτη 2010-2013 δίνει το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Η διάταξη θα διαγράφει πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν άδικα για τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν κυρίως το 2013, ενώ θα επιτρέπει στους συνταξιούχους να υποβάλουν τροποιητικές δηλώσεις και να επιμερίσουν τα επίμαχα ποσά ανά έτος, ώστε να μειωθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνσή τους. Επίσης, θα παραταθεί η προθεσμία εξόφλησης του φόρου.

Πιο αναλυτικά, η νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος από το υπουργείο Οικονομικών θα κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ακόλουθους τρεις άξονες:

1. Διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που επιβλήθηκαν άδικα σε περίπου 2.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν υποβάλει χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για τα αναδρομικά. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά είναι ποσά που προέκυψαν από συντάξεις οι οποίες καταβλήθηκαν με καθυστέρηση.

2. Παροχή της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για περίπου 70.000 συνταξιούχους, ώστε να μπορέσουν να επιμερίσουν τα χρήματα που έλαβαν στα έτη που αντιστοιχούν και να γίνει νέα εκκαθάριση των δηλώσεών τους με βάση τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες ίσχυαν τότε. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έλαβε με καθυστέρηση το 2013 συντάξεις τριών ετών θα μπορέσει να επιμερίσει τα χρήματα στα αντίστοιχα έτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το συνολικό φορολογικό βάρος θα μειωθεί και οι φόροι που θα καταβάλει για τα αναδρομικά θα είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχε πληρώσει εάν οι επίμαχες συντάξεις είχαν καταβληθεί στην ώρα τους. Επιπλέον, ο φόρος που θα προκύψει μετά την επανεκκαθάριση θα μπορέσει να εξοφληθεί σε έως 48 δόσεις μέσω της νέας πάγιας ρύθμισης.

3. Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου έως τις 31 Μαΐου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Ενεργοποιείται το Non-Dom

Παράλληλα, σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την ενεργοποίηση του Non-Dom (θεσμός «διαμένοντος μη κατοίκου» ή Non-Domiciled Resident).

Πρόκειται για το καθεστώς μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα μας, με δέλεαρ την εφάπαξ καταβολή φόρου 100.000 ευρώ ετησίως για το παγκόσμιο εισόδημα του επενδυτή και επιπλέον 20.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε συγγενικό πρόσωπο που θα φέρει μαζί του. Το καθεστώς αυτό διασφαλίζει απαλλαγή από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην «ομπρέλα» του Non-Dom για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney.gr, οι διατάξεις για το Non-Dom που ψηφίστηκαν πριν από δύο μήνες (με τον Νόμο 4646 στις 12-12-2019) έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εύπορων ομογενών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και ξένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ξένοι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους πυκνώνουν τις επικοινωνίες και δίνουν το «παρών», στέλνοντας το μήνυμα πως «είμαστε εδώ, θέλουμε να έρθουμε αλλά δεν μπορούμε και πείτε μας αν πρέπει να περιμένουμε ή να στραφούμε αλλού». Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών πάτησε γκάζι για να ολοκληρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος θεσμός και αρχικά προβλεπόταν να εκδοθεί μέσα στον Μάρτιο.

protothema.gr

Σελίδα 3 από 11418 (114172 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
[3]
4
5
6
7
11416
11417
11418
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά