22/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μανιαδάκης: Μου έλεγαν ότι αν δεν ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Βενιζέλο, Λοβέρδο δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου

 Στο δρόμο προς την Βουλή η δικογραφία σχετικά με την κατάθεση του Μανιαδάκη
Χειμαρρώδη χαρακτηρίζουν εισαγγελικοί λειτουργοί -οι οποίοι γνωρίζουν εκ των έσω τα τεκταινόμενα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου- την χθεσινη 5ώρη κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στον κ. Ζαχαρή. Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην κατάθεσή του έκανε λόγο για χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας από την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και επανέλαβε ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης κατέθεσε ότι τον εκβίαζαν να δώσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Βενιζέλου και Λοβέρδου. Ο ίδιος δεν είχε κάτι να πω εναντίον των συγκεκριμένων ανθρώπων και τότε του έλεγαν: «Μην τους φοβασαι, αυτοί δεν θα ξαναβγούν βουλευτές. Αν δεν τους ενοχοποιήσεις, δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου»!

Η κατάθεσή του, του κ. Μανιαδάκη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή της σκευωρίας της Novartis από το έτος 2012 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, μακροσκελή αναφορά έκανε ειδικά τις πολύπλευρες σχέσεις που είχε η Εισαγγελία Διαφθοράς με την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς της Διαφθοράς δεχόντουσαν αυστηρό έλεγχο και χειραγώγηση από την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκριμένα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ τόνισε ότι η εισαγγελική έρευνα ήταν χειραγωγούμενη.

Πάντως, έγινε σαφές ότι σε όλη την διάρκεια της κατάθεσης του δεν έκανε καμία αναφορά σε ονόματα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων πολιτικών προσώπων από τα οποία να δέχθηκε πιέσεις ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Αντίθετα, κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ψυχολογικό εκβιασμό από τους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης στο Politico για προσφυγικό: Φτάνουμε στα όρια μας

 Συνέντευξη στο Politico έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ελλάδα φτάνει τα όριά της στο προσφυγικό. 

«Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία κοιτά προς τα εμπρός- και μία χώρα που θα αναπτύσσεται όπως πιστεύουμε με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Politico».

Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων «συνήθως δεν ήταν για καλό. Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό», δηλώνει o Πρωθυπουργός.


«Καταφέραμε να θέσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, επομένως δεν υπάρχει εξτρεμιστικό δεξιό, νεοφασιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Πιστεύω πως αυτό είναι μία αχτίδα ελπίδας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να καταθέσει προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, μολονότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος, απαντά: «Αυτή είναι η πρόθεση μου, ακόμα και για θέματα που θεωρώ πολύ σημαντικά για την Ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά βρίσκονται πέρα από το φυσικό μας ρόλο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Προφανώς πρέπει να είμαστε δραστήριοι». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσηλωθεί σε μία νέα πράσινη συμφωνία, τονίζοντας πως «αυτά είναι ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και πρόθεσή μας είναι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, και Μεταναστευτικό είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, αφού συνδέονται με την γειτονιά της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών εκ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή την μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας. Υπάρχουν πολλά θέματα όπου η Ελλάδα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου». «Πιστεύω πως γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν». «Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια». «Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες». 

«Θα επιχειρηματολογήσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα θέσει το ζήτημα στο δείπνο των ηγετών την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», είπε, συμπληρώνοντας πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία. «Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ερωτηθείς για την διαμάχη για το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ  ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; «Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)». Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ο Πρωθυπουργός ερωτάται, τέλος, για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απαντά τα εξής: «Ο πατέρας μου υπέγραψε την Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεπώς ήταν ένας από εκείνους που υπέγραψαν μια Συνθήκη που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε σήμερα» επισημαίνει.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος που βίωσε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έβλεπε αυτό που η γενιά μας τείνει να χάνει σε όλη αυτή τη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, συνιστά ένα εξαιρετικό επίτευγμα που ανέσυρε από τις στάχτες δύο πολύ καταστροφικών πολέμων μία ήπειρο που αποκαλούνταν σκοτεινή. Το επίπεδο ευημερίας και διακρατικής συνεργασίας που απολαμβάνουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι κάτι που, αν δούμε την μεγάλη εικόνα, πρέπει να εκτιμούμε πάρα πολύ».

 

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου) 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Διχάζει ο «φτωχός» μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

 Mετά από μια δύσκολη πρώτη ημέρα κατά την οποία ξεπέρασαν για την ώρα τουλάχιστον τον σκόπελο του Brexit οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που θεωρητικά θα δώσει στην Ενωση τη δυνατότητα να  δαπανήσει έως 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την ατζέντα, οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο με βάση τις εργασίες της φινλανδικής προεδρίας, που αναμένεται να παρουσιάσει το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που προσπαθεί να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές του βορρά με τον νότο.  

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια συμφωνία όχι μόνο τώρα αλλά και για τους επόμενους  μήνες. Σύμφωνα με την πρόταση που εκπόνησε η Φινλανδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει χρηματοδοτική ικανότητα μεταξύ του 1,03% και 1,08% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να δαπανήσει μεταξύ 1 και 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ για επτά χρόνια, στον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. 


Το έγγραφο πάντως που έχει στην κατοχή του τo Reuters περιλαμβάνει προτάσεις λιγότερο φιλόδοξες από τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επιδιώκει έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ. Το  Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΠ . Η  φινλανδική πρόταση είναι μια μέση λύση καθώς κινείται πάνω από το ανώτατο όριο του 1% που θέτει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.

Η λύση της Φινλανδίας έχει απογοητεύσει τα περισσότερα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, προβλέποντας χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Η φινλανδική πρόταση μειώνει τις δαπάνες για τους αγρότες και τις φτωχότερες περιφέρειες. Η Γερμανία αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες που προτείνουν έναν «μαζεμένο» προϋπολογισμό υποστηρίζουν ότι, λόγω του Brexit, θα πληρώνουν περισσότερα για τα ταμεία της ΕΕ, ακόμη και με ανώτατο όριο 1%, επειδή θα πρέπει να αντισταθμίσουν την απώλεια από το διαζύγιο με τη Βρετανία.  Αντιθέτως οι χώρες της ανατολικής αλλά και της νότιας Ευρώπης επιδιώκουν έναν πιο γενναιόδωρο προϋπολογισμό και δεν είναι ικανοποιημένες με τις περικοπές που προτείνει η Φινλανδία σε τομείς όπως η γεωργία για παράδειγμα.   

Ο  νέος προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κανόνες που θα αναστέλουν τη χρηματοδότηση προς τα κράτη- μέλη αν παραβιάζονται κανόνες  για το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία των δικαστών, θέματα που αποτελούν κόκκινο πανί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός έως τον Δεκέμβριο που είναι η καταληκτική ημερομηνία. 

φωτο Reuters

thetoc.gra

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Μητσοτάκη με βαριά ατζέντα

 Η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι και η πιο εύκολη, καθώς μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε.

Κύριος παρονομαστής των περισσοτέρων θεμάτων είναι η Τουρκία, μετά την εισβολή στην Συρία, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο μεταναστευτικό, ενώ η ελληνική και η κυπριακή πλευρά θα επιχειρήσουν να βάλουν στο τραπέζι και το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης το Brexit που φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίλυση του είναι το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τους «28». 

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις στην Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό πως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσει τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και με ηγέτες κρατών της Ε.Ε. 


Οι «28» με το βλέμμα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία 
Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι στις Βρυξέλλες, στην Άγκυρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό «παζάρι» μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η συνάντηση του Μάικ Πένς και του Μάικ Πομπέο με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για το μέλλον της Τουρκικής εισβολής στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή όμως ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε ανοιχτή γραμμή και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να μην έρθουν αντιμέτωπες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις με τον συριακό στρατό τον οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.  

Στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις της Άγκυρας αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα θα ζητήσει την πλήρη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε για το μεταναστευτικό. Βεβαίως ο πρωθυπουργός θα στραφεί εναντίον και των κρατών που κρατούν κλειστά τα σύνορα τους απέναντι στους πρόσφυγες. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως τόνισε στο  Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Ναι υπό όρους στην χρηματοδότηση της Άγκυρας
Όσον αφορά την νέα κοινοτική χρηματοδότηση προς την Άγκυρα και την οποία δεν έχει αποκλείσει το Βερολίνο σε αντίθεση με το Παρίσι φαίνεται να είναι αρνητικό, ο πρωθυπουργός πιθανότατα δεν θα την αποκλείσει, αλλά θα επιχειρήσει να την συνδυάσει με την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας από τους εταίρους να θέσουν ως όρο να σταματήσει η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση δια στόματος του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και η χώρα μας την ενίσχυση των κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ε.Ε: 2,2 δισ. ευρώ έχει πάρει η Ελλάδα 
Από το 2015 μέχρι σήμερα η Κομισιόν έχει δώσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκανστη δημοσιότητα, η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα προέρχονται από τρία ευρωπαϊκά ταμεία: 1,18 δις. ευρώ από το Ταμείο για το Άσυλο, την Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση, 404,5 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 643.6 εκατομμύρια ευρώ από το Εργαλείο Επείγουσας Βοήθειας. 

Κατεβάστε από εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος στο προσφυγικό.

H συμφωνία για το Brexit

Τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται πάντως να μονοπωλήσει η συμφωνία που επετέυχθη το μεσημέρι για το Brexit. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι το Σάββατο, με το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP, κοινοβουλευτικό σύμμαχο των Τόρις, να δηλώνει προς το παρόν ότι δεν καλύπτεται από το περιεχόμενό της. 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Τι ακριβώς προβλέπει η νέα συμφωνία Τζόνσον-ΕΕ για το Brexit

 Ο επικεφαλής Eυρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία. Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28" κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: Νέες υπερπτήσεις F-16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

 Τα δυο τουρκικά F-16, που πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες στα 28.000 πόδια, στις 10:56 το πρωί, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά
Δυο τουρκικά F-16, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 28.000 πόδια, στις 10:56 το πρωί, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι 2 τουρκικά F-16 είχαν πετάξει πάνω από τα 2 νησιά στα 22.000 πόδια και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ερντογάν για απίστευτη επιστολή Τραμπ: Την πέταξα στα σκουπίδια

 Απάντηση στα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω της απίστευτης επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ με παραλήπτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η τουρκική προεδρία. Πηγές της τουρκικής προεδρίας είπαν πως όταν ο Ερντογάν έλαβε την επιστολή Τραμπ, όχι μόνο την απέρριψε, αλλά την πέταξε στα σκουπίδια. 

«Η επιστολή είχε ημερομηνία 9 Οκτωβρίου… Την έχουμε αρνηθεί, την πετάξαμε στα σκουπίδια, η καλύτερη απάντηση μας είναι η επιχείρηση που ξεκίνησε» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που επικαλούνται το CNN Turk και η Hurriyet. 

«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»: οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου.


«Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας—στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο.

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Στην επιστολή, ο μεγιστάνας αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

Ολόκληρη η επιστολή Τραμπ:

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε:

Ας βρούμε μια καλή συμφωνία! Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων κι εγώ δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – Και θα το κάνω. Σας έδωσα ήδη μια μικρή γεύση με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.

Εργάστηκα σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας. Μην απογοητεύσετε τον κόσμο. Μπορείτε να πετύχετε μια εξαιρετική συμφωνία. Ο Στρατηγός Μαζλούμ (σ.σ. ο ηγέτης των Κούρδων) είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί μαζί σας και να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν. Εμπιστευτικά σας επισυνάπτω ένα αντίγραφο της επιστολής του σε μένα, που μόλις ήρθε.

Η ιστορία θα σας έχει ψηλά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Θα σε κοιτά για πάντα σαν τον διάβολο αν δεν συμβούν καλά πράγματα. Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος.

Θα σε καλέσω αργότερα»!

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες: Συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας για Brexit

 Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο. «Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που φέρνει πίσω τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει πλέον να διασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.

Οι επικεφαλής του κόμματος είχαν δηλώσει με ανακοίνωσή τους ότι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία καθώς την κρίνουν ανεπαρκή αν και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την βρετανική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας λογικής συμφωνίας , η οποία θα είναι λειτουργική για την Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, το DUP επανέλαβε ότι η θέση του κόμματος παραμένει η ίδια. 

Η συμφωνία είναι χειρότερη και από αυτή που είχε κλείσει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζητώντας την διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Κατεβάστε από εδώ τη συμφωνία

Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου…Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά».

"Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες --για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου", πρόσθεσε ο Ρίνε.
 
 
 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ θα την κάνει πιο ευέλικτη

 «Το νομοσχέδιο αυτό έχει μια ειδική στόχευση για τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη, να λειτουργεί μακριά από τους περιορισμούς του νόμου για τις ΔΕΚΟ, διότι είναι η μόνη εισηγμένη δημόσια επιχείρηση, που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.

«Εισηγμένη είναι και η ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν έχει ανταγωνισμό, όμως η ΔΕΗ έχει. Υπάρχει ένα σκηνικό αυτή την ώρα, με βάση το οποίο οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα και η ίδια πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα αραμπά. Αυτό ζημιώνει τη ΔΕΗ, τους εργαζομένους της και το Δημόσιο και δεν είναι και επ’ ωφελεία του ανταγωνισμού», εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, οι διατάξεις θα αφορούν «την αποκρατικοποίησή της, θα είναι σε δύο επιμέρους πακέτα, η "ΔΕΠΑ Εμπορία" από τη μια μεριά και η "ΔΕΠΑ Υποδομές" -τα δίκτυα δηλαδή- από την άλλη».

Ερωτηθείς για την πολιτική που προωθείται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Από τη μια πρέπει να νοιαστούμε γι’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο [...] από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ρυθμίσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε. Η ΔΕΗ πρόσφατα ανακοίνωσε ένα καινούριο, απλό, ενοποιημένο πλαίσιο ρυθμίσεων, που είναι και πιο ευνοϊκό, σε πολλές περιπτώσεις για τους οφειλέτες, καθώς μειώνεται η προκαταβολή [...] Για τους κακοπληρωτές που έχουν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν, εκεί έχει δοθεί εντολή για 30.000 αποκοπές κι έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις με τη ΡΑΕ, για να δούμε πώς θα σταματήσει -με όλες τις σχετικές δυνατότητες που δίνει και η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία- το φαινόμενο του "ενεργειακού τουρισμού", δηλαδή κάποιος να "φεσώνει" τη ΔΕΗ, να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη πάροχο, να τον "φεσώνει" και να πηγαίνει και σε τρίτο ιδιώτη πάροχο και να μην τρέχει τίποτα. Αυτά θα αντιμετωπιστούν αμέσως».


Σχετικά με τον σχεδιασμό αύξησης του μεριδίου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο υπουργός σημείωσε πως «έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες συζητήσεις από την πλευρά της διοίκησης της επιχείρησης». «Δεν νομιμοποιούμαι τώρα να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι και δική μου δουλειά. Εμείς ενθαρρύνουμε τη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα -Έλληνες και ξένους επενδυτές- να μπει δυναμικά στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διότι έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο», προσέθεσε.

Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ο υπουργός είπε: «Σε αυτό το θέμα εξακολουθούμε την πολιτική του κ. Τσίπρα, ο οποίος για κάποιον λόγο μας κατηγορεί, ενδεχομένως έχει μπερδευτεί. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ διερευνά όλες τις επιλογές για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι τα συμπεράσματα και σίγουρα θα κινηθούμε με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Αυτά όλα θα εξαρτηθούν από τις διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και με το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ».

«Πρωτοβουλίες για το περιβάλλον»
Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμά μας για τη διαχείριση των αποβλήτων την επόμενη τετραετία, που δεν αφορούν μόνο τα αστικά απόβλητα, αλλά αφορούν και τα αγροτικά, τα βιομηχανικά, τα νοσοκομειακά. Έχουμε πολλές παραπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πρόσφατη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο είχα συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Καγιέχα Κρέσπο και είδα και από τη δική τους πλευρά, ένα κλίμα, όχι το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς σε σχέση με τις πολλές παραπομπές της Ελλάδας για τη διαχείριση των αποβλήτων [...] Παράλληλα καταβάλλουμε κι άλλες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα [...] για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσεως, μέχρι το 2021. Ημερησίως σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα πέφτουν 39 τόνοι πλαστικού στη θάλασσα».

Αναφερόμενος στη δημιουργία μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ο υπουργός παρατήρησε: «Στη Θεσσαλονίκη ελήφθη μια απόφαση -με καθυστέρηση, αλλά ελήφθη- για να γίνουν δυο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια [...] Δεν μπορεί να ανεχθούμε η χώρα αυτή που έχει έναν τόσο πλούσιο πολιτισμό και ένα τόσο ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον να δέχεται να έχει αυτή τη διαχείριση απορριμμάτων που έχουμε μέχρι σήμερα. Πέρα από τις όποιες αντιδράσεις πρέπει να δούμε και τα παιδιά μας, πρέπει να δούμε και το μέλλον αυτού του τόπου».

«Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι Απόδημοι»
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και την προοπτική επίτευξης συναίνεσης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Εμείς έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να "κόψουμε γωνίες" από την αρχική μας τοποθέτηση. Έχουμε πει ότι, παρότι πιστεύουμε στην επιστολική ψήφο, είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε, προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση όλων, να ψηφίζουν στα προξενεία οι απόδημοι Έλληνες. Εγώ ήμουν ευρωβουλευτής τόσα χρόνια. Εγώ τρεις φορές είχα εκλεγεί με ψήφους των αποδήμων. Τους έχουμε και τώρα και ψηφίζουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουμε ευρωεκλογές. Οι Έλληνες απόδημοι ψηφίζουν για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για τους Έλληνες βουλευτές [...] Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας και να θεωρούμε τους Έλληνες του εξωτερικού δεύτερης κατηγορίας. Είναι σαν να θεωρούμε τις γυναίκες δεύτερης κατηγορίας, τους Κρητικούς και τους Μακεδόνες δεύτερης κατηγορίας, δεν γίνεται. Θα το χαρακτηρίσω ακραία διάκριση, για να είμαι ήπιος».

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για τρομοκρατία - Αλλαγές για αποφυλακίσεις, κοινή ησυχία και... σούζες

 Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το υπ. Δικαιοσύνης - Αυξάνονται τα χρόνια για αποφυλάκιση με «βραχιολάκι» - Ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη για μολότοφ - Τι προβλέπεται για όποιους διαταράσσουν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους
Μερικό λίφτινγκ επέρχεται στον Ποινικό Κώδικα με τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε για διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου δεν είναι αντίστοιχες του θορύβου και των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί μέχρι τη γνωστοποίηση των αλλαγών που τέθηκαν προς διαβούλευση.

Μερικές από τις αλλαγές που επέρχονται στον ήδη ισχύοντα Ποινικό Κώδικα αφορούν επιμέρους κεφάλαια του ποινικού νομοθετικού πλαισίου.

Πολιτικά πρόσωπα

Οι διατάξεις περί δωροληψίας και δωροδοκίας πολιτικών προσώπων (άρθρα 159 και 159Α) θα εφαρμόζονται κατ’ αντίστοιχο τρόπο και στους βουλευτές, στο σύνολο των καθηκόντων τους και όχι μόνο κατά το μέτρο που αυτά συνδέονται με τη συμμετοχή σε εκλογή ή ψηφοφορία.

Ακόμη, όποιος «υπόσχεται ή παρέχει στον Πρωθυπουργό ή μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργό, βουλευτή, τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο, άμεσα ή μέσω άλλου, οποιαδήποτε ωφελήματα που δεν δικαιούται για τον εαυτό του ή για άλλον, για ενέργεια ή παράλειψή του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες».

Αποφυλακίσεις-άδειες κρατουμένων

Οι αποφυλακίσεις υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονικό βραχιολάκι (ηλεκτρονική επιτήρηση) θα γίνονται εφόσον ο καταδικασθείς έχει παραμείνει στην φυλακή 22 χρόνια, αντί των 17 ετών που προέβλεπε ο Ποινικός Κώδικας του Μιχάλη Καλογήρου, ενώ σε περίπτωση ευεργετικού υπολογισμού το όριο αυξάνεται από τα 16 στα 20 έτη

Ακόμη, όταν ο κρατούμενος λαμβάνει άδεια και κατά τη διάρκειά της τελέσει νέα αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή πάνω από ένα έτος, τότε ο κρατούμενος θα εκτίσει ολόκληρη την αρχική ποινή που του έχει επιβληθεί και εν συνεχεία θα εκτίσει τη νέα ποινή του, χωρίς να μπορεί να επέλθει συγχώνευση των ποινών (έτσι ώστε να μειωθεί το σύνολο των δύο ποινών) ή να του αναγνωριστούν ευεργετήματα, έτσι ώστε και πάλι να μειωθούν οι ποινές του. Με άλλα λόγια θα εκτίσει σε ολόκληρο και τις δύο ποινές που του έχουν επιβληθεί.

Επίσης, με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους σχετικά με την ελευθερία κίνησης και διαμονής που του έχουν επιβληθεί με δικαστική απόφαση ή με βούλευμα.

Προβλέπεται, παράλληλα, ότι κάθε ημέρα φυλάκισης δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε περισσότερες από τρεις ώρες κοινωφελούς εργασίας και σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της κοινωφελούς εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ώρες, ούτε να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 ετών.

Μολότοφ και βιαιοπραγίες

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις το έγκλημα της παροχής εκπαίδευσης στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών, κ.λπ. (μολότοφ, κ.ά.) μετατρέπεται σε έγκλημα σκοπού και προβλέπονται ποινές κάθειρξης. Έτσι, για την τέλεση του εγκλήματος απαιτείται αυτό να τελείται με επίγνωση του γεγονότος ότι η παρασχεθείσα τεχνογνωσία, αλλά και η εκπαιδευτική παρακολούθηση (με άλλα λόγια καθηγητής, μαθητής και χρήστης) αποσκοπούν στη διάπραξη αδικήματος.

Προστίθεται παράγραφος 2 στο άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα, στην οποία προβλέπεται η κακουργηματική μορφή του αδικήματος όταν αυτό τελείται από δράστη ο οποίος συμμετέχει σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα και προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Τρομοκρατία

Εντάσσεται ως αξιόποινη πράξη η πραγματοποίηση ταξιδιού με σκοπό την τέλεση, τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή τη συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό προσφοράς ή παρακολούθησης εκπαίδευσης για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εφόσον το ταξίδι διευκολύνει την πραγμάτωση των σκοπών αυτών.

Απιστία και δωροδοκία

Μια διάταξη που προκάλεσε αντιδράσεις είναι αυτή που αναφέρει ότι όλες οι μορφές απιστίας, εκτός εκείνων που στρέφονται κατά του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πρέπει να διώκονται κατ’ έγκληση και όχι πλέον αυτεπαγγέλτως.

Για τη διάταξη αυτή η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της έχει επισημαίνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία κινδυνεύουν να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων ως ποινικά μη αξιόλογες και η χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κακουργηματική κλοπή

Προστίθεται κακουργηματική μορφή κλοπής στο άρθρο 374 παρ. 1 του Π.Κ., όταν αυτή τελείται με διάρρηξη από δύο ή περισσότερα μέλη συμμορίας που έχουν οργανωθεί για την διάπραξη κλοπών αυτού του είδους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η κλοπή τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή αν:

α) ο υπαίτιος αφαιρεί από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, πράγμα αφιερωμένο σε αυτή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας,

β) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας που βρίσκεται σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα ή σε δημόσιο οίκημα ή σε άλλο δημόσιο τόπο,

γ) η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ,

ή δ) τελέστηκε με διάρρηξη από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών με διάρρηξη.

Κοινή ησυχία

Μετά την κατάργηση των πταισμάτων η προστασία της κοινής ησυχίας, ανάγεται σε ελαφρό πλημμέλημα μετά από βεβαίωση των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων.

Ασφάλεια συγκοινωνιών

Προβλέπεται, επίσης, ότι όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους: α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων, β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων, γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, ή δ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, τιμωρείται:

αα) με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις και

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Μέθη και σούζες

Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
 
protothema.gr

Σελίδα 1 από 11334 (113331 αντικείμενα)
Προηγούμενο
[1]
2
3
4
5
6
7
11332
11333
11334
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά