20/09/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
Διάφορα
+ + -

Υπουργείο Παιδείας: Χωρίς θρήσκευμα και ιθαγένεια τα απολυτήρια

 Σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η Υπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σχετικά:

«Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. 


Παράλληλα μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή. 

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου».

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Δύο σενάρια στο τραπέζι της κυβέρνησης για το φάκελο Novartis

 Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για το πως θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση της Novartis. Ο φάκελος με την δικογραφία βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του προέδρου της Βουλής και αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες αλλά και από τους νομικούς του συμβούλους για τα επόμενα κοινοβουλευτικά βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να μην είναι τόσο ισχυρά στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία προκειμένου να μπορέσει το κυβερνών κόμμα να προτείνει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.


Εξεταστική ή επιστροφή στη δικαιοσύνη   
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής με στόχο να «στριμώξει» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με βάση τις καταγγελίες και την κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην υπουργός στην υπόθεση. Τα όσα θα ειπωθούν κατά την εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τα όσα ο ίδιος θα ισχυριστεί, θα εξαρτηθεί και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επί του παρόντος μένει εκτός κάδρου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξαν πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο ηθικός αυτουργός της «σκευωρίας» όπως την χαρακτήρισαν, ωστόσο αν δεν υπάρξουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δεν μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα. 

Το Μαξίμου όλο αυτό το διάστημα κρατάει χαμηλούς τόνους, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως για την υπόθεση της Novartis θα αποφασίσει η Βουλή. Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και «γαλάζιοι» βουλευτές σημειώνουν πως δεν πρόκειται για ρεβανσισμό αλλά για στοιχεία που θα πρέπει να εξεταστούν. 

Εκτός από την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής υπάρχει ένα ακόμη σενάριο που δεν φαίνεται όμως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Να αποφασιστεί από την Βουλή η επιστροφή του φακέλου στη δικαιοσύνη, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα και αναλόγως από τα στοιχεία που θα προκύψουν σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα τότε να αποφασιστεί αν θα συσταθεί και τι είδους επιτροπή. 

Ο φόβος της επανάληψης του μπούμερανγκ 
Στο Μαξίμου δεν θέλουν να επαναληφθεί το λάθος που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε σηκώσει πολύ υψηλά τον πήχη για την υπόθεση της Novartis με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να την χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Στις συνέχεια όμως οι προσδοκίες που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου με αποτέλεσμα να υποστεί μια μεγάλη επικοινωνιακή ήττα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να γυρίσει μπούμερανγκ η υπόθεση αυτή την φορά για την δική του κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Άλλωστε στην κοινή γνώμη έχει καταγραφεί ότι η υπόθεση της Novartisόσον αφορά τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων ήταν μια επικοινωνιακή «φούσκα» από την στιγμή που δεν αποδείχθηκε η εμπλοκή τους. 

Από την άλλη όμως υπάρχουν δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης οι οποίοι στοχοποιήθηκαν και ζητούν έμπρακτη δικαίωση. Μάλιστα για τον υπουργό Ανάπτυξης η υπόθεση αυτή τον ακολούθησε και προεκλογικά με αποτέλεσμα να την χρησιμοποιήσουν ακόμη και εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ενώ ο φάκελος του δεν έχει μπει στο αρχείο όπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά.  

Η μάχη της ατζέντας 
Το γεγονός ότι η υπόθεση της Novartis μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα, ρίχνοντας την σκιά της στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι κάτι που απασχολεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Από την άλλη η Κουμουνδούρου συντηρεί το ζήτημα προκαλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση όποιας επιτροπής εκείνη επιθυμεί. 

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τα Ιωάννινα μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο. Στόχος της περιοδείας είναι να πληροφορηθεί από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους πολιτικούς συντάκτες στις 12:30 το μεσημέρι. 

Με τις δύο αυτές κινήσεις η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, καθώς τόσο το επίσημο αίτημα για για την αποπληρωμή μέρους του δανείου από το ΔΝΤ όσο και το πρόγραμμα εξ οικονομώ κατ’ οίκον αλλά και το επισφράγισμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τράμπ δεν προβλήθηκαν όσο θα επιθυμούσε το Μαξίμου, λόγω Novartis.  

 

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
Διάφορα
+ + -

Ελένη Αντωνιάδου και NASA: Πρώην καθηγητής της αποκαθιστά την αλήθεια

 Πού είναι η υπερβολή και πού η παρεξήγηση στην «υπόθεση Αντωνιάδου» - Ο καθηγητής Παντελής Μπάγκος, φοιτήτρια του οποίου ήταν η ερευνήτρια στο τμήμα Πληροφορικής, εξηγεί αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει
Για μια «πολύ καλή φοιτήτρια» μιλά ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος, αναφερόμενος στην Ελένη Αντωνιάδου, την ερευνήτρια που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την επικαιρότητα με το κατά πόσον είναι «εργαζόμενη στη NASA», «πρωτοπόρος στην βιοϊατρική», «η σπουδαιότερη Ελληνίδα ερευνήτρια», μεταξύ άλλων διθυραμβικών χαρακτηρισμών.

Ο κύριος Μπάγκος όμως επιχειρεί με μια πολύ αναλυτική καταγραφή των γεγονότων που ανήρτησε στο προφίλ του στο facebook να ξεκαθαρίσει την όλη υπόθεση βάσει γεγονότων αλλά και της ουσίας των γεγονότων αυτών.

Όπως εξηγεί, η «πολύ καλή φοιτήτρια» αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής του τότε Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. «Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική», λέει και συμπληρώνει πως «εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA όσο και για τις μεταμοσχεύσεις. Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο».

Επισημαίνει βέβαια πως «δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί "ερευνητής" με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου».

Στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελένης Αντωνιάδου στην μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας και της κατάληξής της, ο κύριος Μπάγκος δεν επεμβαίνει, καθώς όπως γράφει «αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό γιατί δεν το γνωρίζω καλά».

Προσθέτει όμως ότι, ενώ τα δημοσιεύματα για την σχέση της με την NASA και την «αποθέωσή» της «τρέχουν», εκείνη δημοσιεύει μια άλλη εργασία πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα.

«Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο αλλά και την ίδια με μια υπερβολή που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα», σχολιάζει ο κύριος Μπάγκος.

Ο ίδιος καταλήγει επισημαίνοντας πως η Ελένη Αντωνιάδου «έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς "ειδικό στην αναγεννητική ιατρική", δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις».

Παράλληλα ο κύριος Μπάγκος αναφέρεται στην εταιρία που φέρεται να έχει ιδρύσει η Ελένη Αντωνιάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει «πουλήσει» τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια, και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει)».

«Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή.

»Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι "αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις".

»Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους βλέποντας δημοσιεύματα για "εύκολη επιτυχία" και για την "ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή". Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια "έξυπνη καινοτόμο ιδέα", βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να "πιάσουν την καλή με μια ιδέα")».

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα αυτό που θα αναλύσω, για αυτό θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Είδαμε πριν από λίγες μέρες την εκδήλωση απονομής των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (6/9) στο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πολλών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την GK MEDIA PUBLISHING και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ. Στην εκδήλωση αυτή, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως απένειμε Τιμητικό Βραβείο για την προσφορά στην επιστήμη και τον άνθρωπο στην κυρία Ελένη Αντωνιάδου. Η Υπουργός έγραψε στην ανακοίνωση της:

«Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι». Απονέμοντας στην Eleni Antoniadou, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία»

Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου έγινε γνωστή πριν μερικά χρόνια κυρίως μέσα από αναφορές στα ΜΜΕ ως «Επιστήμονας της NASA» ενώ απέκτησε και αναγνώριση πάλι από τα ΜΜΕ μέσω της συμμετοχής της στην πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας σε ασθενή, και την επακόλουθη ίδρυση της δικής της startup πάνω στο αντικείμενο αυτό. Από τότε έχει λάβει μια σειρά διακρίσεις, κυρίως από ιδιωτικούς φορείς όπως το Forbes που την συμπεριέλαβε σε άρθρο με τίτλο 30 under 30 in Healthcare, το Naturejobs στο οποίο της πήραν συνέντευξη, το (ιδιωτικό) European Health Parliament του οποίου υπήρξε πρόεδρος και της Mattel η οποία έφτιαξε κούκλα στο όνομά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρόσφατο βραβείο «Θαλής ο Μιλήσιος» που αναφέραμε παραπάνω, δόθηκε από ιδιωτικό φορέα και η Υπουργός απλά παρέδωσε το βραβείο, καταλαβαίνουμε όμως ότι όταν ο Υπουργός Παιδείας εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο, το αναγνωρίζει και ίσως θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο και η ίδια, τουλάχιστον στις δηλώσεις της.

Τα πιο πολλά δημοσιεύματα που αναλύουν τη δράση της από κει και πέρα ανακυκλώνουν σχεδόν τις ίδιες πληροφορίες. Πολλές φορές δε, τα ΜΜΕ τα οποία δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του επιστημονικού χώρου προχωρούν σε τεράστιες (ως και προσβλητικές αναφορές) συγκρίνοντας ή και ταυτίζοντας την κυρία Αντωνιάδου με μορφές της επιστήμης όπως ο μαθηματικός Καραθεοδωρής ή ο γιατρός Παπανικολάου. Αυτό φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, και υπεύθυνη για αυτό είναι η άγνοια που μαστίζει τον χώρο των δημοσιογράφων καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά της επιστημονικής έρευνας, το τι είναι επιστήμονας, πως καταξιώνεται, τι σημαίνει επιστημονική ανακάλυψη, δημοσίευση, αναγνώριση κλπ.

Ας τα πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου ήταν φοιτήτρια μου στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του (τότε) Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ήταν πολύ καλή φοιτήτρια και από όσο θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Αυτά έγιναν το 2009. Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Δεν είχα επικοινωνία μαζί της (πέραν του facebook), αλλά θεώρησα ότι μάλλον ήταν από τα αποτελέσματα της διδακτορικής της διατριβής. Εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA όσο και για τις μεταμοσχεύσεις. Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο. Ίσως να ασχολήθηκε ξανά και σε κάποιο άλλο πρότζεκτ, δεν ξέρω. Φυσικά όμως δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ερευνητής» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου. Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια) αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέμα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό το θέμα, αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό γιατί δεν το γνωρίζω καλά. Μετά, και το λέω με επιφύλαξη βλέποντας τα δημόσια στοιχεία, μάλλον σταμάτησε τη συνεργασία με τον τότε καθηγητή της και ίσως συνέχισε διδακτορικό με άλλον επιβλέποντα, γιατί το 2016 δημοσίευσε μια άλλη εργασία στο Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol, πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα. Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο αλλά και την ίδια με μια υπερβολή που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς "ειδικό στην αναγεννητική ιατρική", δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Στο θέμα της εταιρίας χρειάζεται επίσης προσοχή. Πολλές φορές μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά να «μετράει» στο χώρο της οικονομίας και της παραγωγής. Μπορεί επίσης να συμβαίνει και το αντίθετο, ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό αποτέλεσμα να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην τεχνολογική πρόοδο. Η κυρία Αντωνιάδου όντως ίδρυσε μια εταιρία για κατασκευή τεχνητών οργάνων, και πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει «πουλήσει» τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια, και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει).

Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή. Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι «αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις». Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους βλέποντας δημοσιεύματα για «εύκολη επιτυχία» και για την «ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή». Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια «έξυπνη καινοτόμο ιδέα», βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να «πιάσουν την καλή με μια ιδέα»).

UPDATE:
1) Όπως διαβάζω, ο καθηγητής έπαψε να είναι καθηγητής γιατί μάλλον έγινε κάποιο σκάνδαλο με τις μεταμοσχεύσεις και είχε κάποιου είδους εμπλοκή https://forbetterscience.com/…/macchiarini-and-the-trachea…/
2) Η Ελένη Αντωνιάδου έχει βγάλει τελικά άλλη μια δημοσίευση το 2012 στο Journal of Biophotonics και άλλη μια στο Angew Chem Int Ed Engl (αλλά όχι πρώτο όνομα αυτές)».

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Στην Ήπειρο ο Μητσοτάκης: Επισκέπτεται μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων

 Το Ελευθεροχώρι είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού
Στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ήπειρο, βρίσκεται ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στις 10.30 στη μονάδα, όπου τον υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι, οι τοπικοί βουλευτές και παράγοντες της περιοχής.

Τον συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης.

Ο κ. Μητσοτάκης φόρεσε τον ειδικό εξοπλισμό και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».

Τέλος, η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για επίτευξη του στόχου του πλεόνασματος

 Κατά 287 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν τα έσοδα του Αυγούστου με τη διαφορά αυτή να προέρχεται τόσο από σημαντική υπέρβαση των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων όσο και από αύξηση των φορολογικών εσόδων μεγαλύτερη από τον στόχο. Στο 8μηνο τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν την πρόβλεψη κατά 487 εκατ. ευρώ και πλέον η κυβέρνηση αισιοδοξεί όπως προκύπτει και από σχετική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σκυλλακάκη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί.

Το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου καθώς μέχρι τότε θα έχουν υπάρξει περισσότερα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, για τις εισπράξεις του ΦΠΑ αλλά και για την πορεία της οικονομίας συνολικότερα. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν ότι υπάρχουν ακόμη στοιχεία αβεβαιότητας που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα δαπάνες που θα προκύψουν από πιθανές δικαστικές αποφάσεις ή η πιθανή ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της ΔΕΗ, ωστόσο αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5%.

Μάλιστα αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου να ανακοινωθούν και επιπλέον θετικά μέτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα οποία όμως θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα.


Σημειώνεται ότι από σήμερα το πρωί βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με τον προϋπολογίσμα να βρίσκεται στην ατζέντα των σχετικών συζητήσεων.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Διάφορα
+ + -

Τάκης Σπυριδάκης: Σήμερα η κηδεία του ηθοποιού

 Σήμερα, Δευτέρα, το πρωί θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία για τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια παρακαλεί τον κόσμο να σεβαστεί την ιδιωτικότητα της κηδείας, η οποία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Από το κινηματογραφικό πανί, μέχρι τη μικρή οθόνη και το θεατρικό σανίδι, όπου κι αν εμφανιζόταν ο Τάκης Σπυριδάκης «έφερνε» κάτι το διαφορετικό, το ξεχωριστό, το αυθεντικό. Ο ίδιος, δεν δίσταζε να μιλήσει με ειλικρίνεια, για τη ζωή και τη δουλειά του.

Στο παρελθόν είχε περάσει αρκετά δύσκολα οικονομικά, σε σημείο που μπορεί να μην είχε χρήματα για να αγοράσει τσιγάρα ή εισιτήρια. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του, «έφτασα πολλές φορές στη ζωή μου σε τέτοιο χάλι. Μπορεί να έφταιγα κι εγώ. Ζούσα μόνο με την τρέλα μου. Έκανα μια ταινία το 1994 και μετά παραλίγο να πάω φυλακή. Έβγαλα κάτι λίγα με τη "Λούφα" και την "Πρωινή Περίπολο", είχα παίξει και στο θέατρο με τη Βαγενά, μεταξύ άλλων, τα χρήματα δεν έφταναν όμως. Γενικά όμως στη ζωή μου η έννοια "φράγκα" ποτέ δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο. Πάντα ήμουν σε μια κατάσταση που μόνο τα κλειδιά μου είχα στην τσέπη».

Δεν το έβαζε, όμως, κάτω κι έκανε διάφορες δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην. Για παράδειγμα, εργαζόταν πολλά χρόνια ως μπάρμαν.

«Με το αλκοόλ τα πήγαινα πολύ καλά. Όποτε έβλεπα ότι πάει να με πάρει από κάτω, τα έφερνα έτσι που αντιστρεφόταν. Το είχα υπό έλεγχο», είχε πει.

Όσο για τον «Αγαπούλα» και τη σειρά διαφημίσεων που τον έκανε γνωστό σε όλους, παραδέχθηκε ότι είπε το «ναι» για οικονομικούς λόγους. «Με βοήθησε οικονομικά και καλλιτεχνικά πάρα πολύ. Μετά από αυτή τη διαφήμιση έκανα μία δεύτερη καριέρα. Μη κρυβόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια» είχε εξομολογηθεί.

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Σπυριδάκη, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, είχε συνεργαστεί με πάρα πολλούς Έλληνες ηθοποιούς.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος μάλιστα υποδύθηκε τον εμβληματικό ρόλο του Μπαλούρδου που είχε υποδυθεί πρώτος ο Τάκης Σπυριδάκης στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη το 1984. Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης έγραψε: Αντίο Μπαλούρδε μου αγαπημένε! Σ’ ευχαριστώ για την σκυτάλη σου, την κρατάω σαν φυλαχτό.

«Xτυπημένος» από τον καρκίνο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός σκηνοθέτης και σεναριογράφος έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του, «χτυπημένος» από τον καρκίνο.

Την είδηση επιβεβαίωσε κοντινό του πρόσωπο τονίζοντας ότι: «Μιλούσε σε όλους στη γειτονιά. Τον αγαπούσαμε όλοι».

Ο Τάκης Σπυριδάκης είχε μιλήσει για την ασθένειά του, τον Δεκέμβριο του 2017:

Ποιος ήταν ο Τάκης Σπυριδάκης
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αίγινα στις 4 Φεβρουαρίου του 1958.

Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες ενώ πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο.

Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Τακης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας "Γλυκιά Συμμορία", σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983).

Για την ερμηνεία του εκείνη απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο.

Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984).

Ως αγαπημένος «Μπαλούρδος»

Ακολούθησαν η «Πρωϊνή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), "Μαύρο Γάλα" (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), "Κανείς δεν χάνει σε Όλα" (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και «4 Μαύρα Κοστούμια» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 ο Τάκης Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990.

Στο θέατρο πρωταγωνιστούσε τα τελευταία 4 χρόνια στο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος Σπόρος», στη σκηνή του Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Πριν από λίγα χρόνια έγραψε τηλεοπτική... ιστορία ως «αγαπούλας» σε μια σειρά διαφημίσεων


Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Life style
+ + -

Πέθανε o ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

 Tο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου «έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του, φίλους και συνεργάτες.

Διαβάστε επίσης: Τάκης Σπυριδάκης: Αφησε εποχή με τα «αγαπούλα πούλα» και «Πίου το μαύρο πιστόλι»

Ο Τάκης Σπυριδάκης ήταν έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Τακης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του εκείνη απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984). Ακολούθησαν η «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και «4 Μαύρα Κοστούμια» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 ο Τ. Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990


Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Συντάξεις: Τι θα δουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι με τις προσωπικές διαφορές

 Οι προσωπικές διαφορές σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ
Mε τις συντάξεις του Οκτωβρίου, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού 1.7 εκ. συντάξεων και το ύψος των προσωπικών διαφορών που προκύπτουν.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που θα δουν οι παλαιοί συνταξιούχοι θα εμφανίζεται το νέο ποσό της σύνταξης όπως διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 μετά τον επανυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Τα εκκαθαριστικά του Φεβρουαρίου και των υπόλοιπων μηνών του 2019 θα αναρτηθούν αργότερα εντός του έτους.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός περίπου 222.983 συντάξεων.

Πρόκειται για συντάξεις των πρώην ευγενών ταμείων, του πρώην ΕΤΑΑ, ειδικές κατηγορίες συντάξεων χηρείας και ορφανικές, συντάξεις του ΝΑΤ για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία ηλεκτρονικά, διεθνείς συντάξεις αλλά και των ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση. Μιλώντας ανεπίσημα στελέχη του ΕΦΚΑ, αποκαλύπτουν ότι αυτές οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν αυθαίρετα και έχουν εντοπιστεί λάθη τα οποία θα διορθωθούν.

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών θα δημοσιοποιηθεί, κάτι που απέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην επωμιστεί το αρνητικό αντίκτυπο από τις μεγάλες προσωπικές διαφορές οι οποίες πάντα θα αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 223.000 συνταξιούχοι θα λάβουν μήνυμα με το οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν.

Οι προσωπικές διαφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ κυμαίνονται στα εξής ποσοστά :

- Έως 40% για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ
- Έως 30% για συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ειδικών μισθολογίων).
- 5% ως 20% για τους απόστρατους.
- Έως 30 % για συνταξιούχους του ΙΚΑ.
- 40% για τις επικουρικές συντάξεις.

Για 600.000 συντάξεις προέκυψε θετική προσωπική διαφορά (κυρίως λόγω των υψηλών εισφορών που είχαν καταβληθεί) με αποτέλεσμα να δοθούν αυξήσεις, μικρές στις περισσότερες περιπτώσεις. Η χορήγηση των αυξήσεων θα ολοκληρωθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.

Ωστόσο η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό αλλά δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

H υπόθεση Novartis και τα ανοικτά μέτωπα Μητσοτάκη - Τσίπρα

 Η ΔΕΘ έριξε αυλαία και ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ρίξει το βάρος του στην οικονομία και ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει στο 2012 και την τακτική του «σκληρού ροκ». Στο Μαξίμου επικρατεί το δίλημμα για το αν θα πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην πόλωση του πολιτικού κλίματος που θα επιχειρήσει η Κουμουνδούρου ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά το κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο ήδη από τους πρώτους μήνες τις νέας κυβέρνησης είναι ορατά πλέον τα σημεία που υπάρξει η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με αποκορύφωμα βέβαια την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Η σύγκρουση για τη Novartis


Πρόκειται για μια υπόθεση πάνω στην οποία πόνταρε πολλά αρχικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στου πολιτικούς της αντιπάλους η οποία όμως γύρισε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο φάκελος της δικογραφίας που αναμένεται να φτάσει τις επόμενες μέρες στη βουλή, δεν θα αφορά κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου που κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό ως ηθικό αυτουργό της σκευωρίας, αλλά και του αντιεισαγγελέα Ιωάννης Αγγελής για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» ήταν εκείνες που σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε ο φάκελος να πάει στη βουλή αφού η διερεύνηση έπεσε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα. 

Τσίπρας: Είμαι εδώ  

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου σήκωσε το γάντι και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην σύσταση όποιας επιτροπής εκείνη επιθυμεί, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Στην Κουμουνδούρου αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση καθώς γνωρίζουν ότι στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το αν θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες. «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση της Novartis είναι μία υπόθεση που αποτελεί διεθνές οικονομικό σκάνδαλο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «να μάθει ο λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της πρώτης του παρουσίας στην Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους πως η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα και πως έχει ως άμεσο στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Στην περίπτωση όμως που η υπόθεση της Novartisοδηγηθεί σε προανακριτική επιτροπή με τον πρώην πρωθυπουργό να κατηγορείται για ηθική αυτουργία και το πολιτικό κλίμα να μυρίζει μπαρούτι τότε το μήνυμα που θα θελήσει να εκπέμψει ο Κυριάκο Μητσοτάκης δεν θα είναι ιδιαιτέρως καθαρό. Από την άλλη όμως δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορετικός δρόμος από την στιγμή που ένα πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς στοχοποιήθηκε έντονα από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Οικονομία – πρωτογενή πλεονάσματα 

Ένα από τα ζητήματα που θα προκαλέσει την μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι άλλο από εκείνο της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με έμφαση στις επενδύσεις και την στήριξη της μεσαίας τάξης μέσω των φοροελαφρύνσεων και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γκρεμίσει όσα έχτισε η δική του κυβέρνηση. 

Η Κουμουνδούρου επιμένει να τονίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τρώει από τα έτοιμα» και τον κατηγορεί πως άλλαξε ρότα στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Από την άλλη το Μαξίμου αμφισβητεί ανοικτά τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε σχέδιο για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και το οποίο το είχε πει και στους ευρωπαίους εταίρους «Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο; Αν το «ξέχασε», γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του «ειδικού λογαριασμού» τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση - παραλαβή στο Υπουργείου;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Εργασιακά

Σημείο σκληρής αντιπαράθεσης αναμένονται και οι αλλαγές στα εργασιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ να βρίσκονται σε θέση μάχης απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση δείχνοντας ένα στίγμα των προθέσεων του μόλις οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έρθουν στη βουλή. «Εκεί που η ασυδοσία σπάει κόκκαλα, είναι στο πεδίο της αγοράς εργασίας. Εκεί η κυβέρνηση, ο κος Μητσοτάκης και ο κος Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους. Μέσα σε 60 μόλις μέρες έχουν καταφέρει δύο αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ στη μερική απασχόληση και ρεκόρ στις απολύσεις. Και μέσα σε μόλις 60 μόλις μέρες, έχουν καταφέρει να καταργήσουν πραξικοπηματικά: Τον βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε τέλος στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη ΔΕΘ. 

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη δεν θα διχαστεί για το θέμα του μετρό

 Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα
Η πόλη δεν θα δικαστεί για το θέμα του Μετρό τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης εγγυώμαι ότι θα βρεθεί ή καλύτερη δυνατή λύση έτσι ώστε σε αυτήν την τετραετία εγώ ως δήμαρχος να είμαι από τους πρώτους που θα κόψουν εισιτήριο για να μπουν στο Μετρό» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Κίνηση Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ή αρχαία ή μέτρο θα υπάρχουν και αρχαία και μέτρο. Το σημαντικό είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μετρό με το μικρότερο δυνατό κόστος και την μικρότερη ενόχληση για κατοίκους επισκέπτες και επαγγελματίες τόνισε ο κ. Ζέρβας ερωτηθείς σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι τον καλωσόρισε στη πόλη "ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι φιλόξενος σε κάθε πολιτικό αρχηγό σε κάθε παράγοντα του δημοσίου βίου που  δείχνει ενδιαφέρον για την πόλη" χαρακτηρίζοντας δεδομένο το ενδιαφέρον του τέως πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη.

 Όπως είπε συζήτησαν θέματα υποδομών στην πόλη που έχουν μείνει πολύ πίσω όπως το μέτρο, οι συγκοινωνίες, τα δίκτυα, το λιμάνι κλπ.

https://www.typosthes.gr/

Σελίδα 1 από 11327 (113265 αντικείμενα)
Προηγούμενο
[1]
2
3
4
5
6
7
11325
11326
11327
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά